3.8.2016

Suojatieonnettomuuksien taustalla nopeus tai huomion herpaantuminen

Sinä teet suojatien

Koulujen alkaminen ensi viikolla on oiva hetki muistuttaa autoilijoita suojatien merkityksestä.

Suojatieonnettomuuksien taustalla ovat suurelta osin inhimilliset virheet. Kiire, kännykkä tai navigaattori vievät huomion muualle, eivätkä kuljettajat huomaa suojatielle saapuvaa jalankulkijaa ajoissa. Myös ylinopeus voi olla ratkaisevaa, sillä 40 km/t ajavalla kuljettajalla on nopeutta vielä 30 km/t kohdassa, jossa 30 km/t ajanut kuljettaja on jo pysäyttänyt autonsa. Tarkkaavaisuuden lisäksi myös tilannenopeus tulisikin sovittaa sopivaksi. Liikenneturvan kyselyssä kuljettajat vastasivat, että  virheiden lisäksi kiire oli syynä siihen, että autoilija ei ollut pysähtynyt suojatien eteen.

– Kun kiire yllättää, liikenteeseen lähdetään herkästi ottamaan menetettyä aikaa kiinni. Tällöin virheiden määrä voi kasvaa. Hätäilevän mielessä kiire on myös päällimmäisenä, jolloin keskittyminen on jossain muualla kuin liikenteessä ja havaintojen teko kärsii, kuvailee Rainer Kinisjärvi Liikenneturvasta.

Liikenneturva kampanjoi koulujen alkaessa yhdessä autoalan järjestöjen ja poliisin kanssa suojateiden turvallisuuden puolesta Sinä teet suojatien -kampanjallaan. Kampanjan tarkoitus on muistuttaa, että kaikki liikkujat vaikuttavat valinnoillaan suojatien turvallisuuteen.

– Alhaisemmat taajamien nopeusrajoitukset – ja niiden noudattaminen – vähentää onnettomuuksia ja vakavia henkilövahinkoja. Ne paitsi helpottavat kävelijöiden ja pyöräilijöiden tienylityksiä tekevät myös autoilusta entistä sujuvampaa, kun kuljettaja ehtii tehdä tarvittavat havainnot oikea-aikaisesti ja reagoida muuttuviin liikennetilanteisiin paremmin, Kinisjärvi perustelee.

Autoilijan tarkkaavaisuuden lisäksi myös jalankulkijan on syytä olla tarkkana. Erityisesti lasten kanssa tulisi harjoitella tienylityksen kultaista sääntöä: molempiin suuntiin on aina katsottava ennen ylitystä, jopa suojatiellä.

Liikenneturva muistuttaa kuljettajia:

  • Noudata nopeusrajoituksia. Aja koulujen läheisyydessä tavallista rauhallisemmin.
  • Anna tietä kävelijälle, joka on suojatiellä tai astumassa sille.
  • Lähesty liikennevaloja sellaisella nopeudella, jolla saat auton pysähtymään ilman hätäjarrutusta valojen vaihtuessa keltaiseksi.
  • Pieni lapsi jää herkästi katveeseen. Seuraa koulujen läheisyydessä ja asuinalueilla tien reunoja ja katvealueita. Näin ehdit tekemään havainnot ajoissa.
  • Vältä auton peruuttamista alueella, jossa on leikkiviä lapsia.

Lähde: Liikenneturva Kuva: Liikenneturva / Nina Mönkkönen

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat