15.2.2024

Suomen kolmanneksi suurimman automaahantuojan toimitusjohtaja uskoo: ”Sähköauto ei ole ainoa ratkaisu”

Yli 10 eri automerkkiä maahantuovan Bassadonen toimitusjohtaja Antti Ruhanen sanoo, että päästöjen vähentämiseen tarvitaan muitakin ratkaisuja kuin sähköautoja.

– Tämä on minun henkilökohtainen mielipiteeni, eikä se edusta edes edustamani yhtiön näkökantaa, mutta sähköauto ei ole ainoa ratkaisu, Bassadone Automotive Nordic Oy:n toimitusjohtaja Antti Ruhanen lataa.

– Minulla ei ole mitään sähköautoja vastaan, mutta mielestäni autojen sähköistymisessä on menty liian kiivaasti eteenpäin, Ruhanen sanoo.

Lausuntoaan Ruhanen perustelee sillä, että koko Suomen autokannan hiillidioksidipäästöt eivät vain laske tarpeeksi nopeasti sillä tahdilla, mitä sähköautoja myydään Suomessa. Sähköautot eivät ole vielä lähelläkään kaikkien kuluttajien ulottuvilla.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Koko autokannan päästöt laskevat hitaasti

Viime vuonna Suomessa ensirekisteröidyistä autoista sähköautot edustivat noin kolmannesta. Viidennes uusista autoista oli ladattavia hybridejä eli ladattavia autoja uusista autoista oli yli puolet. Vaikka lukemat kuulostavat suurilta, koko Suomen 2,8 miljoonan henkilöauton autokannassa sähköistyminen näkyy hitaasti. Koko autokannasta täyssähköautoja on vasta muutama prosentti.

– Siksi olen samaa mieltä Toyotan pääjohtaja Akio Toyodan kanssa siitä, että sähköautoja on turha tunkea joka paikkaa, jos ihmiset eivät pysty ostamaan niitä tai ne eivät pysty tarjoamaan ratkaisua ongelmaan, Ruhanen sanoo.

Ruhanen kertoi edustamansa yhtiön kuulumisia lehdistölle tällä viikolla Vantaalla. Ruhanen myös konkretisoi ja vahvisti sanomaansa tilastoilla.

Tilastot näyttävät, että uusien autojen keskimääräiset päästöt ovat Suomessa vähentyneet vuoden 2020 122,6 grammasta per kilometri vuoteen 2022 tultaessa 88,8 grammaan per kilometri. Vuonna 2023 uusien autojen hiilidioksidipäästöt olivat keskimäärin enää 64,4 grammaa per kilometri. Samaan aikaan, koko Suomen autokannan hiilidioksidipäästöt ovat laskeneet vuoden 2020 192 grammasta per kilometri vuoteen 2022 vaivaiset 10 grammaa, eli ainoastaan 182 grammaan per kilometri.

– Hybridit ovat loistava työkalu tässä, kun katsoo esimerkiksi Toyotan menestystä, Ruhanen ylistää kilpailevan merkin menestystä.

– Pointti on siinä, että kun autokannasta saadaan vanha auto pois, sinne voisi mennä uusi bensiiniauto tai hybridi tilalle ja koko autokannan hiilidioksidipäästöt laskisivat.

Autoala on jo pitkään puhunut sen puolesta, että auton hankinnan verotuksesta pitäisi luopua Suomessa. Hybrideissä ja bensiiniautoissa auton hankintahinnassa on mukana vielä autoveroa. Kun autovero poistettaisi, kaikenlaisten uusien autojen kauppa todennäköisesti vauhdittuisi, koska autojen hinnat laskisivat. Tällöin autokannan kierto nopeutuisi ja koko autokannan hiilidioksidipäästöt laskisivat vauhdikkaammin.

Paljon uusia malleja

Ruhasen johtama Bassadone Nordic Oy on Suomen kolmanneksi suurin automaahantuoja Suomessa. Toyota ja Lexus muodostavat markkinaosuudeltaan suurimman automaahantuojan ja toisena on K-Auto. Toyotan ja Lexuksen markkinaosuus oli 16,5 prosenttia ja K-Auton merkkien 14,9 prosenttia.

Bassadone oli viime vuonna kolmantena 13,3 prosentin markkinaosuudella.

Vaikka Bassadonen maahantuomat automerkit esittelevät tänä vuonna paljon uusia sähköautoja, myös Ruhasen peräänkuuluttamia uusia hybridimalleja ja ladattavia hybridejä lanseerataan tänä vuonna paljon.

Uusia täyssähköautoja Bassadonen edustamista merkeistä tulee tänä vuonna Suzukilta, KGM:ltä, Hyundailta ja Renaultilta. Suzukin täyssähköuutuus on nimeltään Suzuki EVX ja ensimmäiset autot saattavat saapua Suomeen jo tämän vuoden lopulla. KGM:n eli entisen Ssangyongin uutuus on Torres. Hyundain Ioniq5 N -mallin myynti alkoi helmikuun puolessa välissä ja uusi Santa Fe tulee myöhemmin. Renault saa mallistoonsa lukuisia täyssähköisiä uutuuksia tänä vuonna.

Stellantis-konserni, jonka kaikkien merkkien edustus Bassadonella on nyt myös Suomessa, esittelee täyssähköisenä uusia Alfa Romeo -malleja, muun muassa Alfa Romeo Milanon. Citroën avaa pään edullisella noin 25 000 euron sähköautolla ja Opel ottaa Frontera-nimen uudelleen käyttöön. Fiat 600 tulee myös tänä vuonna ja Peugeotin mallisto jatkaa sähköistymistään lukuisilla malleilla. Myös täyssähköinen DS 4 nähdään tänä vuonna.

Hybridien puolella uusia malleja tulee myös paljon, muun muassa uudistunut Dacia Duster. Citroën saa myös uudet C3 Aircross- ja C5 Aircross -hybridit, kuten Peugeotinkin puolella tulee uusia hybridejä. Samoin Jeep Cherokee ja Wrangler tulevat ladattavina hybrideinä. Peugeot-malleihin on tulossa myös uusia hybridimalleja.

Autoala elää vaikeita aikoja

Uusista tulevista malleista huolimatta autoala elää tällä hetkellä vaikeita aikoja.

– Viime vuosi oli haastava, mutta silti meille vahva vuosi. Mutta näkymä on silti surullinen, katsotaan miten alkanut vuosi koko alalla menee.

Ruhanen toteaa saman, mitä moni muukin on todennut, että sähköautojen kysyntä on heikentynyt selvästi.

Asiakkaat ovat eivät ole tällä hetkellä ostohousut jalassa ja autoala ennustaakin alkaneesta vuodesta edelleen ennätyksellisen heikkoa, vaikka kaksi edellistä vuottakin olivat todella heikkoja

Vuonna 2021 Suomessa ensirekisteröitiin noin 98 500 uutta henkilöautoa. Vuonna 2022 rekisteröintimäärä putosi vajaaseen 82 000 henkilöautoon ja viime vuonna määrä oli vajaa 88 000 autoa. Tälle vuodelle autoala on ennustanut vain 79 000 henkilöauton ensirekisteröintiä.

– En muista autoalalla tällaista markkinaa, Ruhanen sanoo.

Enää autoalaa eivät vaivaa juurikaan tuotantojen pullonkaulat, vaan koronan aikana kertynyt tilauskanta on saatu purettua.

– Autoja olisi, mutta ei kysyntää. Pientä elpymistä on näkyvissä, mutta haastava ja hankala vuosi tulee, siitä ei ole kahta sanaa, Ruhanen sanoo.

– Mutta ei itketä markkinan hankaluutta. Autoala on oppinut elämään vaikeassa markkinassa, Antti Ruhanen sanoo.

Viime vuonna Bassadone myi Suomessa ja Baltiassa noin 21 000 uutta autoa ja teki niillä noin 720 miljoonan euron liikevaihdon. Liikevoitto oli noin 14 miljoonaa euroa ja taseen loppusumma 190 miljoonaa euroa.

– Autoala on erittäin pääomavoittoinen ala. Meillä on 200 miljoonaa euroa kiinni tässä, että pääsemme tällaisiin lukuihin, Ruhanen sanoo.

Teksti Manu Tuppurainen Kuvat Moottorin arkisto

Edit: Juttua muokattu 15.2.2024 klo 20.13, otsikkoon ja tekstiin lisätty "ainoa"-sana Antti Ruhasen sitaattiin.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat