6.3.2025

Täytyykö peltoautokin liikennevakuuttaa? – Näin vastaa asiantuntija

Kuva Moottorin arkisto

”Selvää on, että henkilöiden ja tavaran kuljettamiseen tarvitaan aina liikennevakuutus vahinkojen varalta.”

Moottori uutisoi vastikään, että siitä, että liikennekäytöstä poistetuilla autoilla ajetaan kuitenkin luvatta tieliikenteessä. Uutisen otsikkona oli Lusmuilu käy autoilijalle kalliiksi – ennätysmäärä liikennekäytöstä poistettuja ajoneuvoja jäi kiinni rysän päältä.

Moottorin artikkelissa kerrottiin, että viime vuonna Suomessa jäi ennätyksellisen paljon kiinni autoilijoita, jotka ajoivat liikennekäytöstä poistetuilla ajoneuvoilla. Tien päältä tavattiin peräti 3 550 tällaista autoilijaa.

Seuraava virke herätti muutamien lukijoidemme mielissä kummastusta. Kerroimme uutisessa nimittäin, että ”Liikennekäytöstä poistetulla ajoneuvolla ei pääsääntöisesti saa ajaa metriäkään, ei edes omalla pihalla.”

Asia herätti lukijoita kysymään, onko tosiaan niin, että ns. peltoautoilla ei saa ajaa ollenkaan?

Eikö niillä siis saa ajaa, vaikka ajaisi ihan suljetulla, yksityisellä radalla tai pellolla tai jääradalla?

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Näin vastaa asiantuntija!

Selvitimme asiaa liikenneoikeuden asiantuntija, asianajaja Risto Tuorin kanssa, joka taustoittaa yleisnäkemyksenään, että pellolla saa ajaa rekisteröimätöntä ja liikennepoistossakin olevaa autoa ihan vapaasti, kunhan autossa on liikennevakuutus.

– Liikennevakuutuksen kannalta merkitystä ei ole moottoriajoneuvon ominaisuuksilla tai sillä, missä moottoriajoneuvoa käytetään tai onko moottoriajoneuvo paikallaan vai liikkeessä, Tuori selvittää. Paikallaankin oleva ajoneuvo voi sytyttää vieressä olevan rakennuksen palamaan, josta koituvat vahingot korvataan liikennevakuutuksesta (näin. esim. KKO 2024:82).

Jos vakuutusta ei ole, niin Liikennevakuutuskeskus maksaa korvaukset ulkopuolisille vahingon kärsineille ja omistaja/haltija saa maksettavakseen vakuutusmaksua vastaavan maksun ja laiminlyöntimaksun. Korvauksia ei makseta ajoneuvossa matkustajana olleelle ajoneuvon omistajalle tai haltijalle taikka ajoneuvon kuljettajalle, jos nämä ovat tienneet ajoneuvon olleen vakuuttamaton.

Liikennevakuuttamisvelvollisuudesta on kaksi poikkeusta, jolloin moottoriajoneuvoa ei ole liikennevakuutettava:

  1. Ajoneuvoa käytetään liikenneväylistä erillään olevassa paikassa olennaisesti muuhun tarkoitukseen kuin henkilöiden tai tavaran kuljettamiseen;
  2. ajoneuvo on säilytettävänä, korjattavana, huollettavana tai pestävänä liikenneväylistä erillään olevassa paikassa.

Sitten on Tuorin mukaan tehtävä laintulkintaa. Onko pelto laissa tarkoitettu liikenneväylistä erillään oleva paikka? Onko ajoharjoittelu pellolla henkilöiden ja tavaroiden kuljettamista?

– Selvää on, että henkilöiden ja tavaran kuljettamiseen tarvitaan aina liikennevakuutus vahinkojen varalta. Oikeuskäytännössä on katsottu, että jo ajoneuvon ajaminen autotallista ulos vaatii liikennevakuutuksen.

Moni saattaa muistella vanhaa aikaa, jolloin pelloilla sai huristaa minkälaisella värkillä tahansa ilman liikennevakuutusta. Mutta laki muuttui vuonna 2017.

– Toisaalta saa nytkin täysin omalla vastuulla ajaa, mutta pitää katsoa, ettei kukaan ulkopuolinen vahingoitu ja hae korvauksia Liikennevakuutuskeskukselta.

Kommentit (2)

  • JOUNI VAAHTERA

    Onko auton siirtäminen ajamalla peräkärryyn huoltoon tai korjattavaksi vietäväksi olennaisesti muuta kuin kuljettamista?
    Entä saako liikennekäytöstä poistettua autoa siirtää työntämällä tai vinssaamalla?

  • JUHA SAARI

    En täysin ymmärtänyt jutun viimeistä lausetta:
    * ensin sanotaan, että peltoautossa pitää olla liikennevakuutus
    * mutta sitten lopussa todetaan, että ”Toisaalta saa nytkin täysin omalla vastuulla ajaa…”

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat