8.9.2018

Testi: Lasol Itikkaliuote – ötököistä eroon

Lasol Itikkaliuote - eroon ötököistä

Lasol Itikkaliuote lupaa liuottaa hyönteiset pois maalipinnalta ja lasista. Parasta on kuitenkin valmistajan vihjaus vahaturvallisuudesta.

Syksyllä auton tuulilasista, peileistä ja keulasta saattaa vielä löytyä osa kesän itikanraadoista. Pahimmassa tapauksessa keulaan on kerätty koko kesän ötökkäkomppania. Lasol Itikkaliuote lupaa auttaa.

Hyönteisenraadot keulassa
Kesän jäljiltä keulaan paistuneet hyönteisenraadot ovat harmittava ongelma, joka vaatii oikeat otteet.

Tärkeintä toki olisi maalipinnan suojaaminen ennen hyttysenraatojen keräämistä, mutta se ohje lienee tässä kohti jo myöhäistä antaa. Moottorin autonhoitojuttusarjassa on käsitelty ötökänraatojen puhdistaminen, joten itse asia kannattaa lukea sieltä. Siinä yhteydessä petyimme hieman Koch-Chemien suoritukseen, mutta tällä kertaa keskitymme Lasolin tuotteen testaamiseen.

Lasol Itikkaliuote
Lasol Itikkaliuote sisältää peseviä ainesosia, mutta sen teho perustuu hyönteisproteiinin hajottamiseen.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Lasol Itikkaliuote

Lasol Itikkaliuote on käyttövalmis pesuneste valmiiksi 500 millilitran sumutinpulloon pakattuna. Sen luvataan irrottavan hyönteiset tehokkaasti sekä tuulilasista että maalipinnalta. Mistään pakkauksen tiedoista tätä ei saa selville, mutta keskustelu valmistajan edustajien kanssa lupasi myös vahaturvallisuutta.

Lasol Itikkaliuote perustuu hyönteisproteiinien hajottamiseen ja lisäksi tuotteessa on peseviä ainesosia. Tuote on tarkoitus levittää suoraan puhdistettavalle pinnalle ja allekirjoittanut suosittelee tekemään sen ennen mitään muita pesuja. Itikkaliuotteen annetaan vaikuttaa 1-2 minuuttia, mutta se ei saa tietenkään kuivua pinnalle.

Lasol sumutinpullo
Tuote toimitetaan käyttövalmiina sumutinpullossa, josta se annostellaan suoraan maalipinnalle.

Levityksessä huomaa välittömästi kaksi asiaa. Tuotteen tuoksu, tai näkökannasta riippuen haju, tuo välittömästi mieleen hyttyskarkotteen. Se tietysti sopii tämänkaltaiselle tuotteelle.

Toinen asia on paksu geelimäinen koostumus. Aine tarraa hyvin kiinni maalipintaan ja pysyy siinä hyvin pitkään kuivumatta. Tämä on vain hyvä asia auttaen maksimoimaan vaikutusaikaa.

Kokeilussa kaksi tapaa

Tämän jälkeen tilanne on kuitenkin monimutkaisempi. Valmistaja neuvoo pesemään pinnan pehmeällä liinalla, harjalla tai sienellä. Maalipinta on ennen esipesua äärimmäisen likainen muun muassa hiekkapölystä, joten emme suosittele näin toimimaan. Sen sijaan kokeilemme ainetta kahdella tavalla.

Itikkaliuotin huuhtelu
Aine huuhdellaan 1-2 minuutin vaikutusajan jälkeen pois.

Ensiksi testasimme puhtaasti aineen tehoa. Levitimme aineen pintaan, odotimme valmistajan suositteleman ajan ja yksinkertaisesti huuhtelimme aineen pois. Tämä ei tietenkään ole tehokkain tapa eikä vastaa valmistajan suositusta, mutta kertoo tuotteen kyvyistä.

Täysin puhdasta ei painepesurilla näin toimimalla saatu, mutta ensimmäiset hyttyset olivatkin paistuneet helteessä yli kuukauden ajan. Tulosta voi pitää varsin hyvänä - erityisesti sillä maalipinnan suojatuote kesti tämän käsittelyn.

Hyönteisenpoistoaine vaahdotus
Allekirjoittaneen suosikkitavassa itikkaliuotin levitetään tarvittaville alueille, jonka jälkeen koko auto vaahdotetaan esipesuaineella.

Allekirjoittaneen suosikkitapa on kuitenkin levittää Lasol Itikkaliuote kuten äskenkin kuivalle pinnalle heti ensimmäisenä, mutta huuhtelun sijaan vaahdottaa tämän päälle esipesuun tarkoitettu vahaturvallinen esipesuaine. Näin aine saa lisää vaikutusaikaa, mutta kuivuminen vältetään.

Tällä menetelmällä saavutettiin painepesurilla suoritetun huuhtelun jälkeen lähes puhdas pesutulos. Loputkin jäämät olivat pehmenneet riittävästi irrotakseen tavallisessa käsinpesuvaiheessa. Puhdasta saatiin siis mahdollisimman hellävaraisesti ja minimivaivalla.

Vaahtoesipesuaineen huuhtelu
Esipesuaine ja hyönteispesuaine huuhdellaan yhdessä pois. Päällä oleva vaahto on antanut lisää vaikutusaikaa alla muhivalle tuotteelle.

Todella ongelmallisten ötökänjäämien kanssa suosittelemme käyttämään ensin tätä mainittua pesutapaa. Jos huuhtelun jälkeen on vielä raatoja jäljellä, niin hyönteisjäämien pesuun tarkoitettua ainetta voi lisätä ja auttaa sen toimintaa hellästi pehmeällä pesuvälineellä.

Tällöin maalipinta on jo esipesty ennen koskettamista, joten mahdollisen hennon likafilmin lisäksi siinä pitäisi olla jäljellä enää hyönteiset. Tämä myös tarkoittaa pienempää mikronaarmuuntumisen riskiä. Samalla välttyy ylimääräiseltä työltä jos ötökkäjäämät irtoavatkin pelkällä Itikkaliuotteella ja esipesulla.

Lasol Itikkaliuotin jälkeen
Lopputuloksena on toivottavasti puhdas pinta ja ainakin yhden käyttökerran jälkeen myös maalipinnan suojatuote on vielä tallella.

Maalipinnan suojatuote oli tässä tapauksessa synteettinen Sonax PolymerNetShield ja kuten todettua yksi pesukerta Lasol Itikkaliuotteella ei poistanut suojatuotetta. Lupausta vahaturvallisuudesta emme uskalla vielä allekirjoittaa, sillä riittävää testausta ei ole tehty. Mikään ei kuitenkaan tällä hetkellä sodi väitettä vastaan.

Teksti ja kuvat: Henri Posa

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat