14.5.2020

Tiedätkö sinä, montako antennia autossasi on? Seatin vastaus saattaa yllättää

montako antennia autossasi on Seat Leon hainevä

Usein miellämme, että autossa on yksi antenni, joka on viime vuosina vaihtunut piiskasta hainevään. Seat paljastaa, että ainakin uusi Leon on täynnä vastaanottimia.

Vuosien varrella on siirrytty piiska-antenneista ja kattojen ruuvattavista radioantenneista kohti aiempaa elegantimmin integroituja ratkaisuja. Samalla keskuslukitusten infrapunaohjaimet ovat vaihtuneet radioaaltoihin perustuviin versioihin, ja uuden polven tietoviihdejärjestelmät paikantavat ja tarkistavat liikennetiedot netistä. Yhden antennin ratkaisut ovat siis historiaa. Nykyautot piilottavat useampia toimintoja katon haineväratkaisuun, mutta sekin on vain osa kokonaisuutta.

Seat on esitellyt uuden Leonin yhteydessä myös aiempaa verkottuneemman autonsa antenniratkaisuja. Leon on sisarmalli muun muassa uudelle Golfille ja uudelle Octavialle, joten kyseisten automallien antenniluku lienee hyvin linjassa espanjalaisleijonan kanssa.

Seat arvioi, että kaikissa markkinoilla myytävissä autoissa on vähintään 10 antennia, mutta verkottuneena uutuusmallina Seat Leonin luku on jo 16. Vaikka katto on kiistämättä paras paikka radioaalloille, ei hainevään mahdu kuin osa antenneista. Lämmitettävä takalasi on toinen suosittu piste, Leonissa siihen on asennettu peräti viisi antennia.

Haineväantenni on viiden eri toiminnon käytössä.

Suunnitteluosaston haasteena on varmistaa eri antennien vastaanottokyky erilaisissa rajatilanteissa. Tästä syystä saman toiminnon antenneja asennetaan myös eri puolille autoa ja auto valitsee sen, joka saa parhaan signaalin.

– Asennettavien antennien määrä pakottaa meidät tarkastelemaan myös muita paikkoja, ja jokainen ei-metallinen osa on mahdollisuus, lämmitettävän takaikkunan säännöllisestä muodosta aina puskureihin ja ovien kahvoihin, kommentoi Seatin antenniosaston johtaja César de Marco.

Jo yksistään radion aamulähetyksen kuuntelemiseen tarvitaan useampia antenneja. Analogisen radion AM:n ja FM:n lisäksi radiot tukevat DAB-digitaaliradiota. Tietoviihdejärjestelmistä löytyy nyt 4G-antenneja, joilla auto paitsi kommunikoi netissä, varmistaa hätäpuhelujärjestelmän toimivuuden ja vahvistaa matkustajien älylaitteille tarjottavaa signaalia. Tietoviihdejärjestelmän piiriin kuuluvat myös langattoman lähiverkon (Wifi) ja Bluetoothin antennit, sekä navigaattorin GPS-paikannuksen antenni. Onko lisävarustelistalta ruksittu kauko-ohjattava lämmitys? Antenni sillekin.

Virallisesti Seat Leonin antennit jakautuvat seuraavasti:

  • 5 kappaletta radioantenneja (AM/FM/DAB)
  • 1 haineväantenni, joka on vastuussa GPS-paikannuksesta, Wifistä, Bluetoothista, 4G:stä ja kauko-ohjattavasta lämmityksestä
  • 3 kappaletta 4G-antenneja verkkopalveluita, hätäpuhelujärjestelmää ja matkustajien älylaitteita varten. Näistä kaksi sijaitsee auton puskureissa, yksi kojelaudalla.
  • 2 kappaletta Wifi- ja Bluetooth-antenneja keskikonsolissa
  • 5 kappaletta kauko-ohjauksen antenneja, jotka huolehtivat keskuslukituksesta ja ajonestosta
montako antennia autossasi on Seat Leon hainevä

Tulevaisuudessa määrä kasvaa entisestään sillä autonomisen ajamisen teknologiat, lisätty todellisuus, 4K-videostriimaus, 5G ja muut verkkopalvelut kasvattavat siirrettävää tietomäärää merkittävästi. Autonominen ajaminen vaatii myös aiempaa tarkempaa ja varmempaa paikannusta. Antennipomo César arvioikin, että muutamassa vuodessa 16 antennin joukkoon lisätään vielä 10 antennia muutamassa vuodessa.

Lähde ja kuvat: Seat

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat