15.8.2020

Tieyhdistys kitkeränä: tienhoidon rahat vähenemässä

Perustienpidon rahoituksen ja yksityistieavustusten käyrät kääntyvät uudelleen alaspäin, arvioi Suomen Tieyhdistys valtiovarainministeriön tuoretta talousarvioesitystä.

Valtiovarainministeriön tuore talousarvioesitys kääntäisi perustienpidon rahoituksen ja yksityistieavustusten käyrät uudelleen alaspäin arvioi Suomen Tieyhdistys, joka muistuttaa tiedotteessaan, että kuluvana vuonna perustienpidon rahoitus saatiin nostettua tavanomaiselle tasolle vuoden 2019 ennätyssurkean tilanteen jälkeen mutta nyt suunta on huonompaan, kun perustienpidon rahoitusta ollaan vähentämässä 41 miljoonalla eurolla.

– Perustienpidon rahoituksen ei pidä olla talousarvion jouston kohde. Perustienpidosta tinkiminen ja silmien ummistaminen tiestön huonolle kunnolle ei ongelmia poista vaan siirtää ja kasvattaa niitä. Perustienpitoon käytettävää rahoitusta pitäisi edelleen nostaa tämän vuotisesta, ei laskea, Suomen Tieyhdistyksen toimitusjohtaja Nina Raitanen linjaa.

Teiden kunnosta huolehtiminen vaikuttaa niin elinkeinoelämän kuin yksityisten ihmistenkin liikkumistarpeisiin, ja on tienpidolla myös taloutta elvyttävä vaikutuksensa.

– Suomalainen tie tehdään Suomessa ja sen hyödyt tulevat suomalaisille. Rakentamisella elvytetään kotimarkkinoita. Ala on hyvin työvoimavaltaista, joten työllisyysvaikutukset ovat suuret.

Yksityistieavustuksiin on kuluvana vuonna varattu rahoitusta 20 miljoonaa euroa ja valtiovarainministeriön esitys ensi vuodelle on reilun kolmanneksen pienempi eli 13 miljoonaa euroa.

Tieyhdistyksen mielestä yksityisteiden rahoitus pitäisi säilyttää vähintään nykyisellä tasolla. Yhdistys tuo esiin, että yksityistiet ylläpidetään yksityisin voimin, mutta esimerkiksi niiltä lähtevät puukuljetukset ruokkivat koko maan taloutta.

Lähde: Suomen Tieyhdistys Kuva: Moottorin arkisto

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat