30.7.2018

Timo Lehtimäen Top Fuel -auto: 8000 hevosvoimaa ja neljän sekunnin huoltoväli

Top Fuel Lehtimäki

Alastaron Nitronationals -kiihdytysajojen Top Fuel -luokan voittoon ajanut Timo Lehtimäki ei tiimeineen ehdi varikolla juuri levätä, sillä Top Fuel -auto huolletaan joka neljän sekunnin ajon jälkeen.

Alastaron moottoriradalla ajettiin tällä erää viimeinen drag racen EM-osakilpailu, sillä ensi vuonna vastaava kilpailu ajetaan Kauhavan lentokentällä.

Timo Lehtimäki voitti historiallisessa viimeisessä Alastaron kilpailussa kuninkuusluokka Top Fuelin. Sama mies voitti myös kaikkien aikojen ensimmäisen, vuonna 1992 ajetun Nitronationals-kilpailun, silloin Comp-luokassa.

Timo Lehtimäki Top Fuel

Kävimme tutustumassa siihen, mitä Lehtimäen Top Fuel -tiimin kilpailuviikonloppuun sisältyy.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

30 sekuntia kilvanajoa viikonlopussa

EM-kisaviikonloppuna Lehtimäki ajoi seitsemän kilpailulähtöä. Top Fuel -luokassa perinteistävarttimailin (n. 402 m) kilpailumatkaa on turvallisuussyistä lyhennetty 1000 jalkaan (n. 305 m), ja huippukuskeilla aikaa tuohon matkaan kuluu noin neljä sekuntia.

Tämä tarkoittaa sitä, että yhteensä kilvanajoa viikonlopun aikana kertyy noin 30 sekuntia. Silti tiimillä riittää puuhaa koko ajan, sillä autolle tehdään ”perushuolto” jokaisen kilpailulähdön jälkeen, eli viikonlopun aikana moottori avataan ja auto käydään läpi kuusi kertaa.

Top Fuel_Ahdin
– Saako lähteä kotiin jos tää nyt putoo, naureskelivat tiimin huoltomiehet asentaessaan mekaanista ahdinta takaisin paikalleen. Tiimipäällikön vastaus sai miehet skarppaamaan: Saa, mutta siinä tapauksessa lasku - ja melko iso sellainen - on kotona ennen kuin sinä.

– Vaihdetaan mäntä- ja kiertokankisarjat, sylinterikannet, kytkinpakka, käydään läpi siipien tuennat, renkaat ja tietysti tankataan auto, luettelee Timo Lehtimäki neljän sekunnin ajon välein tehtävän määräaikaishuollon sisältöä.

Top Fuel_Tankkaus
70 litraa 90-prosenttista nitrometaania tankkiin. Se riittää 305 metrin ajomatkaa varten.

Kiertokanki saattaa kestää jopa minuutin

Roskiin eivät käytetyt osat mene, vaan ne tarkastetaan, vaihdetaan tarvittavat osat uusiin ja uusitaan laakeroinnit, jonka jälkeen ne kierrätetään uudelleen käyttöön.

– Meillä on mukana varmuuden vuoksi 10 kytkinpakkaa, vaikka seitsemän tietysti riittää. Mäntä-kiertokanki -sarjoja on viisi, joista kolmea kierrätetään käytössä ja yksi on kiinni varamoottorissa.

Esimerkiksi kiertokankiin lyödään uusi ”täppä” jokaisen huollon yhteydessä, jotta tiedetään montako lähtöä milläkin kangella on ajettu.

– Jotkut menevät hylkyyn yhden käyttökerran jälkeen, osa kestää 4–6 lähtöä ja onpa joukossa sellaisiakin, joissa on 15 huoltomerkkiä, mikä tarkoittaa yhteensä minuutin verran kilvanajoa.

Top Fuel_Huolto

Perushuolto varikko-olosuhteissa vie tiimiltä 75–90 minuuttia.

Lehtimäen mukaan kilpailutunnelma tuo sopivasti painetta huoltotyöhön, sillä tallilla se ei hänen mukaansa onnistu ikinä alle kolmen tunnin.

Tiimin koko on minimissään seitsemän henkilöä: kaksi kytkinmiestä, kaksi kansimiestä, kaksi ukkoa kellariosastolla ja lisäksi säätömies.

Pehmeillä toimistotyöntekijän käsillä ei esimerkiksi kytkimen huoltoa tehdä, kun kytkimen lämpötilaksi on mitattu 860 celsiusastetta auton tullessa takaisin varikkopilttuuseen huoltoon.

Top Fuel_Lehtimäki

Kulutus 60 litraa 300 metrillä

Polttoaineena käytetään 90-prosenttista nitrometaania. Yhtä 305 metrin ajokertaa varten sitä tankataan autoon 70 litraa. Lämmityskäyttöineen kulutus yhdessä lähdössä on noin 60 litraa.

Top Fuelien moottoritehoiksi ilmoitetaan yleisesti 7000 - 10 000 hevosvoimaa.

– Teho on näissä laskennallinen eikä sitä oikein voi mitata, mutta eiköhän meillä sellaiset 8000 hevosvoimaa moottorista löydy, arvelee Timo Lehtimäki.

Sääntöjen määräämä minimipaino autolle kuskeineen on noin 1050 kiloa. Lehtimäen autossa painoa on noin 50 kiloa enemmän, ja hänen mukaansa helpointa painonsäästö olisi vaihtamalla tilalle 50 kiloa kevyempi kuljettaja. Moottorin kierrosluku lähdössä on noin 7500. Kun kytkin alkaa ottaa kiinni, laskevat kierrokset noin 6500 lukemaan ja alkavat sen jälkeen taas nousta. Marginaalit kierroslukualueessa ovat pienet.

– Teho tulee käytännössä ulos alkaen 6600 kierrokselta ja tekninen kipuraja on 8500 kierroksessa, sen yläpuolella alkaa lentää kamaa koneesta ulos.

Top Fuel_Lehtimäki
Huoltorekkaan on rakennettu täydellinen paja sorveineen ja jyrsinkoneineen.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

”Tällä voisi ajaa ylösalaisin kattoa pitkin”

Näillä tehoilla kiihtyvyys ja samalla G-voimat ovat huikeat. Nollasta sataan Top Fuel kiihtyy alle puolessa sekunnissa ja sekunnin kuluttua lähdöstä vauhtia on jo 200 kilometriä tunnissa.

G-voimat kiihdytyksessä ovat parhaimmillaan kuuden-seitsemän välillä ja vielä maalin kohdallakin lukema on kaksi G:tä. Jos maalin jälkeen avataan tuplajarruvarjot, on hidastuvuus vieläkin hurjempi, noin 7–8 G:tä

– Kahdesta jarruvarjosta käytän yleensä vain yhtä, sillä säästää runkoa kun repäisyvoima on pienempi.

Maaliviivalla vauhtia on parhaimmillaan jopa yli 500 kilometriä tunnissa. Takasiipi painaa silloin autoa alas noin 5 000 kilon voimalla ja etusiipikin 1 000 kilolla. Autolla voisikin siinän nopeudessa ajaa ”kattoa pitkin” ylösalaisin ilman ongelmia.

Top Fuel -autot ovat kaikki käytännössä samannäköisiä, eikä se ole sattumaa.

Moitimme kuljettajan ahtaita tiloja, ilmastoinnin puutetta ja heikkoa näkyvyyttä taakse, kirjoittaisi autotoimittaja. Top Fuelissa tarkoituksenmukaisuus korvaa mukavuuden.

– Säännöt rajaavat auton tekniikan tarkkaan. Jos säännöt eivät olisi niin tarkat, niin tuskin mikään esimerkiksi moottorissa olisi kuten nyt.

Iskutilavuuden säännöt rajaavat välille 496-500 kuutiotuumaa. Päälle lyödään mekaaninen ahdin ja nitrometaania ruuaksi, niin paketti on valmis.

Tekniikan toimivuuden, kuljettajan reaktioajan ja ajotaidon lisäksi menestyksen ratkaisee  tiimin toiminnan virheettömyys. Mitä tasaisemmat suoritukset, sitä sitä parempi lopputulos.

– Meillä on kaikki tämän kauden loppuun ajetut vedot olleet 4,1–4,3 sekunnin haarukassa, eli aika hyvin ollaan onnistuttu.

Alastaron Nitronationals -kilpailussa Lehtimäki ajoi sekä kauden parhaan loppunopeutensa että loppuaikansa, 4,13 sekuntia. Voittoa voidaan siis pitää ansaittuna.

Teksti ja kuvat: Janne Huhtala

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat