15.12.2022

Tšekeistä ei tule pelkästään Škodaa – Hyundain tehdas valmistanut jo 4 miljoonaa autoa

Hyundai on valmistanut autoja Tšekin tasavallassa Nošovicessä jo lähes 15 vuotta.

Hyundain autotehdas Tšekin tasavallassa, Hyundai Motor Manufacturing Czech (HMMC), on valmistanut neljä miljoonaa autoa. Neljäsmiljoonas auto, joka rullasi tuotantolinjastolta ulos, oli Hyundai Tucson N Line -kevythybridi.

– Työntekijämme ja tavarantoimittajamme ansaitsevat huikean suuren kiitoksen siitä, että he ovat pystyneet hallitsemaan viime vuosien haasteet. Olen iloinen, että heidän taitojensa ja määrätietoisuudensa ansiosta voimme juhlistaa tätä merkkipaalua. Nošovicen tehdas on tärkeä Hyundai Motor Groupille, ja sen merkitys vain kasvaa tulevina vuosina, HMMC:n pääjohtaja Cheolseung Baek sanoo.

Hyundain Tšekin tehtaalla arvioidaan, että tänä vuonna tehdas pystyy tuottamaan 321 000 autoa, joka on enemmän kuin koronapandemiaa edeltävän vuoden 2019 taso.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Yli 70 prosenttia Tucsoneita

Hyundain Tšekin tehdas on avattu vuonna 2008. Tuotannosta suurin osa, yli 70 prosenttia on ollut Tucson-malleja. Hyundai i30 -mallin Hatchback-, Wagon- ja Fastback-korimallit ovat olleet noin 17 prosenttia tuotannosta ja Kona Electric -mallia kymmenen prosenttia. Loput valmistetuista ajoneuvoista on ollut i30 N -mallia.

Tehtaalla valmistettiin vielä 2019 vain polttomoottorimalleja, mutta vuoden 2020 alussa tuotantoon pääsi myös täyssähköinen Hyundai Kona Electric, josta tuli samalla ensimmäinen Tšekissä sarjatuotettu sähköauto. Syksyn 2020 aikana Nošovicen tehtaalla aloitettiin myös Tucson Hybridin ja Plug-in Hybridin tuotanto. Tehtaan tuotannosta jo lähes 40 prosenttia on sähköllä toimivia autoja, joko täyssähkömalleja, hybridejä tai lataushybridejä.

65 autoa tunnissa

Hyundain tehtaan tuotantolinjoihin tehtävät muutokset kulkevat käsi kädessä tulevien Hyundai-mallien kanssa. Myös automatisaatioon investoidaan paljon. Esimerkiksi Kona Electricin korkeajänniteakut liikkuvat varastosta tuotantolinjastolle autonomisesti liikkuvilla kuljettimilla.

– Kuluvan vuoden huhtikuussa nostimme tuotantolinjan nopeutta 57:stä 65:een ajoneuvoon tunnissa. Olemme onnistuneet pitämään vauhdin haastavasta globaalista komponenttipulasta huolimatta. HMMC:n tehtaalla tuotetuista autoista on kovaa kysyntää, ja teemme parhaamme pitääksemme asiakkaamme tyytyväisinä. Valmistelemme jo uusien, lähivuosina tuotantoon tulevien, ajoneuvojen valmistamista, HMMC:n tuotannosta vastaava johtaja Martin Klíčník sanoo.

Hyundain tehtaalla työskentelee tällä hetkellä noin 3 300 työntekijää. Henkilöstön keski-ikä on 38 vuotta ja keskimäärin työhistoriaa heillä on takanaan HMMC:n palveluksessa kahdeksan vuotta.

Tšekissä sijaitseva Nošovicen tehdas on Hyundai Motor Groupin pioneerituotantolaitos, mitä tulee uusiutuvan energian käyttöön. Tämän vuoden 2022 alussa HMMC:n tehtaasta tuli yhtiön ensimmäinen tuotantolaitos, joka käyttää vain uusiutuvista lähteistä tulevaa energiaa, aurinko- ja tuulisähköä sekä biokaasua. Lisäksi kaikki ulkopuolelta ostetun energian alkuperä on todennettua ja sertifioitua.

Sähkön ja biokaasun käytön vähentämiseen tähtäävät toimenpiteet ovat myös tärkeässä roolissa, ympäristöä pyritään suojelemaan käyttämällä uusinta teknologiaa. Esimerkiksi jätteidenkäsittely on toteutettu läpi tuotannon, ja 88 prosenttia kaikesta tuotetusta jätteestä saadaan kierrätettyä.

Lähde: Hyundai

Luetuimmat