25.9.2020

Vesiliirtoriski on nuorille kuskeille mysteeri

Kyselyn perusteella valtaosa autoilijoista tunnistaa vesiliirtoriskin ja huonojen renkaiden välisen yhteyden, nuorten kuskien tietämys on heikompaa.

Valtaosa suomalaisista autoilijoista tunnistaa vesiliirtoriskin ja huonojen renkaiden välisen yhteyden. Tulos käy ilmi Autonrengasliiton teettämästä kuluttajakyselystä.

Peräti 87 prosenttia vastaajista tunnistaa vesiliirtoriskin ja huonojen renkaiden välisen yhteyden. Vastaajien eri ikäryhmien erot ovat kuitenkin selkeitä. Kun 55–74-vuotiaista autoilijoista vesiliirtoriskin tunnistaa 95 prosenttia eli käytännössä jokainen, 18–34-vuotiaiden kuljettajien ryhmässä vastaava luku on vain 70 prosenttia.

– Mitä nuorempi kuljettaja on, sitä huonommin hän mieltää vesiliirron vaaran huonoilla renkailla. Käytännössä kolmasosa onnettomuusaltteimmasta ikäryhmästä ei tunnista riskiä, Autonrengasliiton puheenjohtaja Jarmo Nuora erittelee tulosta.

Liikenneturvan mukaan nuorten eli 15–24-vuotiaiden kuljettajien kuolemanriski tieliikenteessä on kolminkertainen muuhun väestöön verrattuna. Ikäryhmän kuolemaan johtaneista onnettomuuksista lähes puolet (40 %) johtuu erilaisista tieltä suistumisista.

– Ajokäytös, asenne ja vesiliirtoon johtavat rengaspuutteet kulkevat käsi kädessä, Nuora arvioi.

YouGov -tutkimuslaitoksen Autonrengasliitolle tekemä kysely tavoitti 1 026 suomalaista, jotka vastaavat taloutensa auton käytöstä. Kyselyn lähtöotos ja lopullinen vastaajajoukko painotettiin väestöä edustavaksi iän, sukupuolen ja kotipaikan mukaan.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat