12.1.2023

Vuosikymmenen yllättävin tarjokas Formula ykkösiin – Cadillac ja Andretti tähtäävät yhdessä kuninkuusluokkaan amerikkalaisena tiiminä

Tilanne on se, että Formula 1 on nosteessa Yhdysvalloissa ja samanaikaisesti avoin uusille talleille. Cadillacin ja Andrettin yhteinen tavoite on edetä kuninkuusluokkaan mahdollisimman pikaisella aikataululla.

Jo pelkästään Cadillacin nimen liittäminen Formula ykkösiin on tuonut kiitettävästi säpinää keskusteluun tähän aikaan vuodesta, jolloin formulat ovat pinnalla vähiten. Se, että Audi päätti liittyä formuloihin, olikin vielä pientä. Nyt peri-amerikkalainen luksusautovalmistaja yrittää mukaan sarjaan, joka ei vähän aikaa sitten tahtonut kiinnostaa amerikkalaista suurta yleistöä lainkaan.

Viime aikoina tilanne NASCAR:in ja Indy-ajojen ynnä muiden luvatussa maassa on alkanut kehittyä Formula ykkösten kannalta positiiviseen suuntaan. Kaudella 2023 peräti kolme osakilpailua ajetaan Yhdysvalloissa, kun kalenterissa ovat mukana Miami, Austin sekä Las Vegas. Jos kaikki menee GM:n ja Andretti Globalin suunnittelemalla tavalla, vuodesta 2026 alkaen formularatoja kiertää muiden muassa kaksi Cadillacia.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Expression of Interest

Uusia tiimejä varten Formula 1 järjestää lähitulevaisuudessa tilaisuuden, jossa uudet tarjokkaat saavat ilmaista virallisen kiinnostuksensa sarjaa kohtaan, kielillä todettuna Expression of Interestin. Andretti Global ja General Motors ilmoittivat jo etukäteen julkisuudessa pyrkivänsä sarjaan, mutta niidenkin kohdalla kaikki virallinen toiminta alkaa tästä tilaisuudesta.

Andretti Global on pitkän linjan amerikkalainen toimija moottoriurheilussa, ja sen autoja kilpailee muiden muassa Indy-sarjassa sekä Formula E:ssä. Formula ykkösissä Andretti hyötyisi GM-yhteistyössä nimenomaan tämän jättimäisestä brändistä. GM puolestaan hyötyisi Andrettin kokemuksesta tämäntyyppisissä kilpa-autoissa.

General Motors valitsi mahdollisesti tulevaksi Formula 1 -lippulaivakseen Cadillacin varmasti juuri samasta syystä, miksi esimerkiksi Mercedes aikanaan kuninkuusluokkaan liittyi. Valtavan seuratulla autourheilusarjalla on nuorentava vaikutus brändin imagoon, ja sitä GM haluaa Cadillacille. Luksusmerkin suorituskykymalleihin keskittyvä V-alabrändi olisi varmasti keskeisessä osassa F1-tiimin ilmeessä. Mikäli GM:n ja Andrettin suuri hanke toteutuu, pyrkii Andretti Cadillac F1 Team radoille mahdollisimman pian, mieluusti ainakin yhden yhdysvaltalaiskuljettajan ajamana. Myös tallin ensisijainen kotipaikka löytyisi Yhdysvalloista, toisen toimipisteen sijaitessa lähes kaikkien muiden tallien tavoin Isossa-Britanniassa.

Andretti Cadillac olisi laajuudessaan verrattavissa kaikkein suurimpiin F1-talleihin lähes kaikilla mittareilla. Nykyiset suurtallit eivät FIA:n sisäpiirilähteiden mukaan ole aivan sinut Cadillacin liittymisaikeiden kanssa, juuri mainitusta syystä.

Lähteet: Cadillac, CarBuzz Kuvat: Cadillac Teksti: Benjamin Helander

Lisää aiheesta

Luetuimmat