Esapekka Lappi Hyundai

Ajoneuvot Uutinen 16.12.2022

Esapekka Lappi testaa Hyundain Rally1-autoa Suomessa! – Katso video

Esapekka Lappi testasi Hyundain Rally1-autoa ensimmäistä kertaa Keski-Suomen lumiränneissä. Lapin ilmeessä ja olemuksessa on jälleen aimo annos sitä itseluottamusta, jonka avulla hän runnoi tiensä rallimaailman huipulle.

Suomalainen metsämaisema on uskomattoman rauhallinen kauniina joulukuisena päivänä. Lunta on kinoksittain jo monissa paikoissa, linnut livertävät puussa ja tuuli suhisee.

Jämsän seudulla rauhan rikkoo tilapäisesti vain Hyundain ensi kauteen valmistavat rallitestit, joissa Esapekka Lappi sai ensipuraisunsa merkin Rally1-autosta. Lyhyt tutustumisajo Saksassa ei vielä testistä mennyt, mutta nyt Lappi saa oikaista oikean jalkansa suoraksi ja nauttia menosta.

Sen hän myös teki, vaikkakin myönsi äärimmäisen vauhdikkaan, tiimin vapaatestialueella sijaitsevan tien menneen huonoon kuntoon heti muutaman ajokerran jälkeen.

– Nyt on kieltämättä hyvä fiilis. Olosuhteet ovat vain sellaiset, että tie on pelkkää hiekkaa. Olisi kiva kokeilla autoa lumella ja jäällä, mutta jos Ruotsin-testissä sitten saisimme sellaiset olosuhteet. Toistaiseksi olen tosi tyytyväinen. Tämä on ollut kiva aloitus, Lappi myhäilee.

Positiivisessa mielessä Lappia, 31, voisi tituleerata rallin kiertolaiseksi. Hän ei ole viime vuosina ajanut kahta kautta samassa tiimissä. Itse asiassa Hyundai on Lapille ja kartanlukija Janne Fermille jo neljäs automerkki kolmen vuoden sisään.

Esapekka Lappi Hyundai

Esapekka Lappi sai ensipuraisunsa Hyundain Rally1-autosta.

Vaihtelevasti riskejä

Viime kaudella Lappi nosti esiin asian, jota uransa makeimmassa liidossa olevalta kilpa-autoilijalta harvemmin kuullaan – ainakaan niin avoimesti kuin Lappi asian ilmaisi.

Tuolloin hän tunsi, ettei ollut enää halukas ottamaan riskejä vanhaan malliin, eikä uskonut pysyvänsä tietään kohti maailmanmestaruutta jyränneen tiimikaveri Kalle Rovanperän tahdissa.

Mutta se oli tilanne Toyotalla.

Nyt Lappi ajaa Hyundaita, ja nauttii jälleen silmin nähden tekemisestä. Kysymys riskinottohalukkuudesta saa kuitenkin miehen mietteliääksi.

– Hyvä kysymys. Kai se vähän vaihteleekin, mutta on helpompi ottaa riskejä, kun auto tuntuu itsestä tosi hyvältä. Sellaisella autolla niistä riskeistä selviää aika usein. Jos auto ei ole hanskassa, niin sitten usein tapahtuu jotain. Koetetaan tehdä sellainen auto, että pystymme ottamaan sillä riskejä, innostuu Lappi.

Mielenrauhaa tuo avovaimo Pinjan kanssa sovittu rooli perheen kahden lapsen arjen hoitamisesta. Pariskunta teki yhteisen päätöksen siitä, että Lappi saa takoa rallirautaa sen ollessa kuumaa, ja puoliso keskittyy pitämään arjen rullaamassa Pieksämäen-kodissa.

– Se on kuitenkin elämässä se tärkein juttu. Oli hienoa, että olimme puhuneet tilanteesta jo aiemmin ja puoliso piti lupauksensa ja hoitaa kotia. Minun ei tarvitse stressata siitä, sillä muita stressin aiheita kyllä riittää.

Kun 13 osakilpailun MM-rallikausi pyörähtää jälleen tammikuussa käyntiin, on Lappi valmiina taisteluun. Hän on vain yksi viidestä täyden kauden ajavasta kuljettajasta, ja omaa kelpo mahdollisuuden maailmanmestaruuteen.

Janne Ferm Hyundai

Hyundai on Lapille ja kartanlukija Janne Fermille (kuvassa) jo neljäs automerkki kolmen vuoden sisään.

”Monten torstai jännittää jo nyt”

Paperilla kovimman vastuksen tarjoaa hallitsevana mestarina kauteen lähtevä Kalle Rovanperä, sekä M-Sportille yllätyssiirron tehnyt Ott Tänak. Myös Lapin tallikaveri Thierry Neuville on useana vuonna ollut mestaruustaistelussa mukana aivan loppumetreille, mistä kertoo belgialaisen saavuttamat viisi hopeaa ja kaksi pronssia.

– Kaikille Kalle on se pahin haastaja, mutta, myös se on selvää, että Tänak tulee menemään kovaa tuolla autolla. Tänak on erittäin taitava kuljettaja, joka on ehkä jäänyt hieman varjoon, vaikka hopealle ajoikin. Ne kaksi ovat tosi kovia, ja eiköhän Neuville työnnä lusikkaansa soppaan, kuten ennenkin.

Kun tulevan kauden alkuun on aikaa vain viisi viikkoa, on Lapilla jo hyvin selvillä tilanne, joka aiheuttaa eniten kihelmöintiä.

– Monten torstai jännittää jo nyt. Silloin on aina paskat housussa – se säväyttää aina kummasti, kun on sliksit alla ja jäätä.

Kaudella 2022 Hyundai löysi noin puolivälissä kautta menestysreseptin, joka poiki loppuvuodesta kaikkiaan viisi ykköstilaa Toyotan kuutta vastaan. Se tarkoitti sitä, että kumpikaan tiimi ei ole teknisessä kehityksessä harpponut toista karkuun.

Toistaiseksi näyttää siltä, että tiimin keulahahmona jatkaa sulavakäytöksinen Julien Moncet. Viime kaudella ratkaisu herätti närää kuljettajissa, mutta Lapille järjestely sopii. Aiempiin kokemuksiin peilaten hän uskoo hyväkäytöksisen ja pidetyn pomon tuovan enemmän tiimille kuin elämää suuremman johtajan.

– Riippuu hetkestä ja tilanteesta, mutta jokunen vuosi taaksepäin oli sellainen pomo, jonka tyylistä en tykännyt. Se oli tosissaan aika rajua. Nykyajan ymmärtäväinen tyyli on kivempi ja toimii minuun paremmin. Ei huudeta, eikä rangaista asioista, sillä sellainen ei enää toimi nykyajan nuoriin, Lappi tuumaa.

Jaa artikkeli

Kaikki koeajot

Uusimmat