Ajoneuvot | Moottoripyörät | Uutinen | 5.10.2016

Honda CBR1000RR Fireblade SP – lisää voimaa ja elektroniikkaa

Honda juhlistaa Firebladen 25-vuotista taivalta nostamalla moottorin tehoa 11 hevosvoimaa ja vähentämällä painoa 15 kiloa.

Jaa artikkeli

Hondan mukaan uuden SP-mallin kehittelyssä on ollut kolme johtoajatusta: enemmän voimaa, vähemmän painoa ja lisää elektroniikkaa. Tehon ja painon muutokset eivät ole marginaalisia, vaan teho-paino -suhteen kerrotaan parantuneen peräti 14 prosenttia. Suurimmat muutokset ovat kuitenkin elektroniikkapuolella. Tähän asti askeettisena tunnettu Fireblade saa kerralla edistykselliset ajohallintajärjestelmät ja kuljettajan valittavat tehokartat.

Elektroniset ajoavustimet on mahdollistanut sähköisen ”Throttle by Wire” -kaasun käyttöönotto. Kuljettajan valittavissa on kolme eri tehokarttaa. Varustukseen kuuluvat kaarre-ABS-jarrut sekä luiston- ja keulimisenestojärjestelmät. Kuljettaja voi myös sovittaa mittariston näytön haluamakseen kolmesta vaihtoehdosta: Street, Circuit ja Mechanic. Vaihteiden vaihtoa helpottaa vaihdeavustin eli Quickshifter. Jousituksena on Öhlinsin semiaktiivinen järjestelmä, jossa etuteleskoopit ovat mallia NIX30 ja takapamppuna on TTX36.

Honda CBR1000RR Fireblade SP

Painoa on säästetty mm. käyttämällä erikoismateriaaleja sekä optimoimalla rakennepaksuuksia. Käyttämällä magnesiumia moottorin rakenteissa, on painoa säästynyt kaksi kiloa. Titaanipakoputkisto puolestaan – painonsäästön lisäksi – parantaa myös pyörän painopistettä. Suurin osa painonsäästöstä tulee erittäin pienistä asioista, kuten 300 gramman kevennys rungon seinämäpaksuuksia ohentamalla.

Jos nämäkään speksit eivät riitä, on tarjolla myös erikoismalli CBR1000RR Fireblade SP2. Siitä on saatu vieläkin kevyempi käyttämällä Marchesinin vanteita. Inertiavoimien kerrotaan vähentyneen etupyörässä 18 prosenttia ja takana yhdeksän prosenttia perus-SP-malliin verrattuna. Moottori on saanut monia pikku parannuksia, mm. halkaisijaltaan millin suuremmat imuventtiillit ja puolitoista milliä suuremmat pakoventtiilit.

Honda CBR1000RR Fireblade SP

Honda CBR1000RR Fireblade SP

Teho: 191 hv (141 kW) / 13 000 r/min
Vääntö: 116 Nm / 11 000 r/min
Istuinkorkeus: 820 mm
Akseliväli: 1404 mm
Paino tankattuna: 195 kg

Teksti: Janne Huhtala Kuvat: Honda

Jaa artikkeli

Keskustelu