Fiat 500 Jolly replica huutokauppa ranta kirppu

Ajoneuvot Huutokauppahelmet 8.7.2023

Huutokauppahelmet – ihanaa turhuutta Fiat 500 Jolly Replican tapaan

Puuttuuko elämästäsi auto, jolla voit käydä torijätskillä, mansikkakojulla ja ajaa takaisin kotiin, mutta vain hyvän sään aikana? Fiat 500 Jolly voisi olla vastaus tähän.

Fiat 500 ei juuri esittelyjä kaipaa, tai oikeastaan siitä voisi kirjoittaa kokonaisen esseen, mutta koitetaan puristaa sitruunasta mehut. Vuonna 1957 Fiat 500, virallisesti Nuova 500, saapui liikuttamaan Euroopan kansoja. Kuplan, Rätti-Sitikan ja Tippa-Rellun kanssa samaan jatkumoon kuuluva 500 toi pelkistettyä ja elämäniloista liikkuvuutta massoille.

Kaksisylinterinen ilmajäähdytteinen moottori on kuin Rättärissä, mutta sen sijainti auton takakontissa on kuin Kuplasta. Iskutilavuus on nimellisesti 500 kuutiosenttiä ja tehoa saatiin mallista riippuen 13 hevosvoimasta Abarthien 38 hevoseen.

Fiat 500 Jolly replica huutokauppa ranta kirppu

Terästä säästävä kangaskatto olisi voinut tuoda autolle Rätti-Fiatin lempinimen, mutta vuodesta 1961 kangaskatto aukesi enää osan matkaa alkutuotannon autoihin verrattuna. Alle kolmeen metriin puristettu Fiat 500 on monien mielestä ensimmäinen todellinen kaupunkiauto ja sen muotoilija Dante Giacosa palkittiin muun muassa Italian korkeimpana muotoilupalkintona pidetyn Kultaisen kompassin.

Fiat 500 Jolly replica huutokauppa ranta kirppu

Carozzeria Ghia askarteli autosta myös tämän viikon epistolaa koskettavan Jolly-rantamallin, joka tuo olemukseltaan mieleen BMC Mini Moken, Volkswagenin ei-niin-hilpeän Type 181:n tai Citroënin Méharin. Oveton design ja kangaskatto rajoittivat auton käyttöä lähinnä aurinkoisiin olosuhteisiin ja lyhyille matkoille, kuten vaikka rantabulevardeille tai muille matkoille, mitkä nykyisin miellettäisiin sähköpotkulaudoille.

1963 Fiat 500 Jolly Replica

Aitojen Jollyjen hintojen karatessa ilon pilaaviin lukemiin on vaihtoehtona replica. Italian Fanossa oleva Jolly Vintage Car on vastannut tämän 1963 Fiat 500:n rantamuunnoksesta. Ilmoittajan mukaan auto on ”enimmäkseen aikakauden mukainen”.

Fiat 500 Jolly replica huutokauppa ranta

Takakontissa oleva 499 kuutiosentin moottori on yhdessä nelivaihteisen manuaalin parina. Tehoa on 18 hevosvoimaa, mikä riittää mainiosti liikkumiseen, mutta ei ehkä vielä kuivata hiuksia erityisen vauhdikkaasti.

Jolly replican alkuperäisessä Veglia Borletti -nopeusmittarissa on 69 521 kilometriä. Auto on ulkoisesti hyvässä kunnossa, eikä sen sinisessä maalipinnassa ole merkittävää huomautettavaa. Beige sisusta koostuu osin rottinkipunoksesta, osin sisalagaavesta ja tikatusta nahasta, eikä sisustan kunnossa ole huomautettavaa.

Fiat 500 Jolly replica huutokauppa ranta

Italian Fanossa myytävä Fiat 500 melkein-Jolly on listattuna Collecting Cars -palvelussa.

Lähde ja kuvat: Collecting Cars Teksti: Aake Kinnunen

Jaa artikkeli

Valmistajalta: Fiat

Kaikki koeajot

Uusimmat