Ajoneuvot | Konsepti | 6.10.2019

Hyundai silloin ja nyt: Pony Coupe Concept 45 vuoden pitkävedossa

Hyundai 45 -konsepti viittaa merkin ensimmäiseen konseptiautoon. Samalla se kertoo, miten pitkälle Hyundai on tullut.

Jaa artikkeli

Valoshown jälkeen kankaan alta paljastuu kulmikas konseptiauto. Frankfurtin autonäyttely on juuri alkanut ja Hyundai 45 on korealaisosaston tähti. Kookas konsepti auto vihjailee uusista muotoiluideoista, liikkuvista valoista ja olohuonemaisista sisätloista. Muotoilussa on käytetty 45° kulmia ja voimalinja on ajan henkeen sähköinen. Lokoisa ajoasento huokuu autonomisesta ajamisesta, jolloin kuljettajan ei tarvitsisi työskennellä niin paljon.

Hyundai silloin ja nyt Hyundai 45 Hyundai Pony Coupe Concept

Muodoissa on kuitenkin jotain valmiiksi tuttua.

45 vuoden viittaus

Hyundai 45:n nimi tulee kuitenkin ajasta. 45 vuotta sitten yhtiö esitteli Pony Coupe Conceptin Torinon autonäyttelyssä 1974.

Hyundai silloin ja nyt Hyundai 45 Hyundai Pony Coupe Concept

Esittely tapahtui samalla kun Hyundai Pony, korealaismerkin ensimmäinen omaa suunnittelua oleva auto, paljastettiin markkinoille. Ford-pohjaisten autojen jälkeen tehdas halusi kokeilla omaa tuotantoa ja asiantuntemusta palkattiin taloon muun muassa British Leylandilta. Komponentteja hankittiin Mitsubishiltä ja kokemuksia Ford Cortinasta hyödynnettiin myös osien valinnassa.

Hyundai silloin ja nyt Hyundai 45 Hyundai Pony Coupe Concept

Hyundai Pony tuotantoversiona

Ponyn muodot olivat Italdesign Giugiaron kynästä. Kun muotoilustudio esitteli oman muotoilututkielmansa, päätettiin Asso di Fioriksi kutsuttu auto brändätä pikavauhtia Hyundaiksi. Matkalla sopimusvalmistajasta täysiveriseksi autotehtaaksi Hyundai ottikin kaksi askelta kerralla: ensimmäinen tuotantoauto ja ensimmäinen konseptiauto.

Hyundai silloin ja nyt Hyundai 45 Hyundai Pony Coupe Concept

Myöhemmin Hyundai Pony Coupe Conceptin muodot nähtiin valkokankaalla, sillä Giugiarolta kerrotaan auton vaikuttaneen aikakoneena paremmin tunnetun DMC DeLoreanin muotoihin.

Hyundai silloin ja nyt Hyundai 45 Hyundai Pony Coupe Concept

Silloin ja nyt

Suoraan edestä ja sivulta katsottuna 45:n yhdennäköisyys Pony Coupe Conceptin kanssa onkin selvää. Hyundailta uutta muotokieltä kutsutaan termillä “Sensuous Sportiness”. Onko vuoden 1974 käsitys tulevaisuudesta vihdoin toteutumassa?

Hyundai Pony Coupe Concept

Mielenkiintoiset yhtäläisyydet jatkuvat sisällä. Pelkistetyn kojelaudan muoto on lainattu Pony Coupe Conceptista, mutta varsinainen konsoli on nyt leijuva ja pyöreämpi. Hiukan erikoisena pidetty citroenmainen mittaristo on vaihtunut moderneihin värinäyttöihin ja hipaisunäppäimiin. Ohjauspyörän muodossakin on viittaus 1970-luuvn yksipuolaiseen tyyliin. Aikalaisarvioissa huomio kiinnittyi siihen, että Pony Coupe Conceptin kojelaudassa oli tuhkakuppeja kaksin kappalein. 45:ssä apukuljettajan medianäyttö ilmestyy puolestaan puulistan keskelle.

 

Samanlaisesta ajatuksesta huolimatta istuimissa on eroa. Hyundai 45 hakee inspiraationsa olohuoneesta etsiessään mukavuutta autonomisen ajamisen aikakaudella. Lattia on verhoiltu paksulla matolla ja istuimet kääntyvät vastakkain aukeavia ovia kohti. Pony Coupe Conceptissa istuimet eivät ole erityisen automaiset, lättänöiden teollisuuspenkkien muistuttaessa odotusauloista. Olohuoneen ja odotushuoneen välillä on pieni, mutta tärkeä ero.

Hyundai silloin ja nyt Hyundai 45 Hyundai Pony Coupe Concept

Perusteltu pelko

Vuonna 1974 Hyundai Coupe Conceptista kirjoitettiin, että vaikka Hyundai on Torinon messujen ehkä mielenkiintoisin ilmestys, merkillä tuskin on intoa tuoda mallia tuotantoon. Myöhemmin Pony nähtiinkin hatchbackin lisäksi farkkuna, kolmiovisena ja jopa avolavana, mutta sporttista coupea ei nähty.

Hyundai silloin ja nyt Hyundai 45 Hyundai Pony Coupe Concept

Tuskin vetypolttokennojen ja urheilumallien välissä esitelty Hyundai 45:kään tulee sellaisenaan tuotantoon autonomisine ajamisineen ja liikkuvine valoelementteineen. Todennäköisesti auto vihjaa lähivuosien tyylistä ja muotoiluelementeistä.

Hyundai silloin ja nyt Hyundai 45 Hyundai Pony Coupe Concept

Tällä kertaa jossakin on varmasti kilpailijan edustaja, joka pelkää, että mitä jos sittenkin? Pelkkä mahdollisuus toteuttaa konseptiauto tuotantoon asti kertoo siitä matkasta, jonka Hyundai on tullut 45 vuodessa.

Hyundai 45

Teksti: Aake Kinnunen Kuvat: Lauri Ahtiainen, Aake Kinnunen, Hyundai

Jaa artikkeli

Keskustelu