Jaguar Land Rover Brexit

Ajoneuvot Uutinen 6.7.2018

Jaguar Land Rover varoittaa: huono Brexit voi tarkoittaa lähtöä maasta

Peribrittiläinen Jaguar Land Rover varoittaa, että ”kova Brexit” voi johtaa autojätin muuttoilmoitukseen.

Jaguar Land Roverin pääjohtaja Ralf Speth varoitti Financial Timesin haastattelussa kovasanaisesti, että epäonnistuneet Brexit-neuvottelut voivat aiheuttaa Britannialle valtavat tappiot yksin autoalan investoinneissa. Speth varoittaa samalla, että kasvaneiden tullausaikojen ja -kulujen takia Jaguar Land Rover on valmistautunut siirtämään toimintansa pois saarivaltiosta.

– Jos minut pakotetaan lähtemään, koska meillä ei ole oikeaa sopimusta, niin silloin me joudumme sulkemaan tehtaat täällä Yhdistyneissä kuningaskunnissa ja se on erittäin, erittäin surullista.

– En halua uhkailla ketään, mutta meidän täytyy tehdä läpinäkyväksi muuton vaikutukset. Haluamme pysyä Britanniassa. Jaguar Land Roverin sydän ja sielu on täällä, Speth kommentoi.

Pääjohtajan jyrkkien linjausten takana on Jaguar Land Roverin pelko, että se häviäisi vuosittain jopa 1,2 miljardia puntaa (n. 1,35 miljardia euroa) kasvaneiden tullauskulujen ja toimitusaikojen takia. Samalla kaikkein synkin Brexit-skenaario saattaisi tarkoittaa yleisesti Britannialle yli 90 miljardin euron investointimenetyksiä yksin JLR:n kohdalla.

Jaguar Land Rover Brexit

Kommentit tulevat vain hiukan sen jälkeen kun JLR kertoi ryhtyvänsä valmistamaan Solihullin tehtaalla seuraavan sukupolven sähköautoja. Toisaalta konserni on jo siirtämässä Land Rover Discoveryn tuotantoa Slovakiaan ensi vuonna.
– Meillä on muita vaihtoehtoja. Jos [valmistamme sähköautoja] täällä ja Brexit menee väärään suuntaan, mitä sitten tapahtuu yhtiölle?

Jaguar Land Roverin lisäksi BMW-ryhmä ja lentokoneita valmistava Airbus ovat ilmoittaneet harkitsevansa sijoitusten kohdentamista toisaalle, jos Brexit tekee kaupankäynnistä vaikeampaa.

– Jos brittiläinen autoteollisuus haluaa pysyä maailmanlaajuisesti kilpailukykyisenä ja suojella Jaguar Land Roverin ja sen alihankkijoiden 300 000 työpaikkaa, meidän täytyy säilyttää tulli- ja rajavapaus kauppaan ja henkilöstöön ilman muutoksia nykyiseen EU-säännöstöön, Speth linjasi.

Jaguar Land Rover kuuluu osana intialaiseen Tata Motors -konserniin.

Lähteet: Financial Times, Bloomberg, Automotive News Kuvat: Jaguar Land Rover

Jaa artikkeli

Valmistajalta: Jaguar

Kaikki koeajot

Uusimmat