Ajoneuvot Matkailuajoneuvot Uutinen 1.6.2023

Karavaanarin ABC: Matkailuautolla ulkomaille? Matkailijan muistilistassa muutama tärkeä asia

Matkailuautolla ja -vaunulla liikkuminen ei tarvitse rajoittua kotimaan rajojen sisäpuolelle. Ulkomaille suunnatessa on kuitenkin asioita, joita on hyvä ottaa huomioon.

Matkailuautolla ulkomaille? Sellainen ajatus tulee varmasti monelle karavaanarille mieleen jossain vaiheessa caravan-harrastusta. Caravan-harrastukseen päteekin sanonta, että ”jos et aja, et näe” – ja ajamalla vähän kauemmas, näkee luonnollisesti enemmän ja myös uusia paikkoja.

Matkailuautolla voi mennä hyvin Suomen rajojen ulkopuolelle, mutta muutamista asioista on varmistuttava, ennen kuin rajan ylittää.

Huollata autosi ennen reissua

Ensimmäisenä ennen ulkomaan matkaa on hyvä varmistua auton huollosta. Kun autolla lähtee pidempään matkaan, se kannattaa olla huollettu sekä perustarkistukset tehtynä, jotta yllättäviltä asioilta vältytään matkan varrella. Huollossa autosta saatetaan huomata jotain, mikä kannattaa laittaa kuntoon, ennen kuin autolla lähtee tuhansien kilometrien päähän ulkomaille. Ulkomailta löytyy toki aina autojen huoltoja, mutta jos jotain menee rikki, edessä voi tarve myös hinausautolle.

Kaasupullot kannattaa ottaa mukaan täysinä, jotta pullojen etsinnältä säästyy reissussa. Suomalainen sivuventtiilikaasupullo ei myöskään käy vaihtopullona Euroopassa, joten jos kaasua joutuu hankkimaan lisää reissun päällä rajojen ulkopuolella, matkaan on hyvä varata myös adapteri, jolla eurooppalaisia kaasupulloja voi käyttää. Toinen vaihtoehto on hankkia kaasusäiliö, jota voi täyttää mobiiliaplikaatiolla avulla käytettävillä kaasuasemilla, joita Euroopasta löytyy monesta paikkaa.

Kaasun kulutus Euroopassa liikuttaessa kannattaa ottaa huomioon siinäkin mielessä, että esimerkiksi monilla eurooppalaisilla leirintäalueilla sähköpaikkojen sulakekoko riittää peruslaitteiden käyttämiseen, mutta ei välttämättä lämmittämiseen. Tällöin kaasua voi kulua, jos reissulle sattuu viileämmät ajat. Euroopassa leirintäalueilla käytetään paljon vielä myös suko-pistorasioita sähkön ulosottoon, joten tarvittavat liitäntäjohdot on hyvä olla mukana.

Tarkista vakuutukset, myös irtaimiston osalta

Jos otat matkaan mukaan esimerkiksi polkupyörät, on hyvä huomioida, että monessa Euroopan maassa edellytetään, että matkailuajoneuvon ulkopuolelle kiinnitettävästä kuormasta, esimerkiksi pyörätelineessä olevista polkupyöristä varoitetaan muita tiellä liikkuvia erillisellä varoitustaululla. Tässäkin voi olla maakohtaisia eroja, joten asiasta on hyvä varmistua etukäteen matkareitille osuvien maiden mukaan.

Turvallisuus on tärkeää niin kotimaassa kuin ulkomaillakin. Joskus voi käydä niin, että ajoneuvoon murtaudutaan, vaikka kaikki ajoneuvon lukitukset ja muut olisi täysin kunnossa.

 

Vakuutukset täytyy olla siis kunnossa. Tarkista, että liikennevakuutus ja kasko ovat voimassa Euroopassa sekä Euroopan ulkopuolisissa maissa. Muista myös, että Suomen ulkopuolella liikuttaessa omavastuu voi vakuutuksissa olla korkeampi kuin kotimaassa matkaillessa. Varmista myös, että matkailuautossa oleva irtaimisto on vakuutettu, ne eivät mene auton liikennevakuutukseen eikä kaskoon.

Green Gardin eli todistuksen vakuutuksen voimassa olosta saat vakuutusyhtiöstäsi.

Maastavientiluvan saa rahoitusyhtiöltä

Voit tarvita matkailuajoneuvolle myös maastavientiluvan, jos auto on rahoitusyhtiön omistama. Maastavientiluvan saat ajoneuvosi rahoitusyhtiöltä.

Vakuutusten lisäksi varmista, että passit, henkilökortit ja maksukortit ovat ajan tasalla. Jos liikut maissa, joihin tarvitaan viisumi, hanki se hyvissä ajoin. Matkalle kannattaa varata myös hieman käteistä, sillä luotto- ja maksukortit eivät kelpaa kaikkialla. Varaa mukaan myös tarvittavat lääkkeet sekä niiden reseptit.

Kesäkaudella ulkomailla liikkuessasi leirintäalueille kannattaa tehdä ennakkovaraukset, sillä ne voivat olla hyvin täynnä sesongin aikaan.

Autoliiton Autoillen Euroopassa -kirja on oiva tietolähde automatkalle Eurooppaan. Kirjan löydät AL-kaupasta. Myös Autoliiton internetsivuilta löytyy kattavasti muuta tietoa siitä, mitä kaikkea täytyy muistaa matkailuautolla ulkomaille matkatessa.

Teksti Manu Tuppurainen Lähteet Moottorin arkisto, Liikkuvakoti.fi Kuvat Moottorin arkisto

Jaa artikkeli

Kaikki koeajot

Uusimmat