Nissan Leaf vanteet

Ajoneuvot Käytetyt autot Käyttötesti käytetyllä Nissan Leaf Sähköautot 9.2.2023

Käyttötesti käytetyllä: Nissan Leaf -sähköauton mystinen vika oli yksinkertainen korjata

Joskus auton vikojen etsiminen voi olla haastavaa puuhaa. Moottorin käytetyssä Nissan Leafissa vikaa etsittiin merkkiliikkeellä kaksi päivää, mutta korjaaminen oli lopulta yksinkertaista.

Moottori ajoi noin vuoden ajan käytetyllä Nissan Leaf -täyssähköautolla. Vaikka vuoteen mahtui omia ongelmia auton toimintamatkan kanssa, niin kertaakaan matka ei tyssännyt tekniseen ongelmaan. Sähköautot mielletäänkin polttomoottoriautoja luotettavammiksi, koska sähkövoimalinjan rakenne on huomattavasti yksinkertaisempi kuin otto- tai dieselmoottorin.

Vioille immuunia autoa ei kuitenkaan ole keksittykään, ei edes vaikka se toimisi sähköllä. Esimerkiksi alustan osat kuluvat aivan samaan tapaan kuin polttomoottoriautoissa, käyttötestin alussa Leafiin vaihdettiinkin alatukivarsi etupäähän.

Aivan käyttötestin lopussa käytetyn sähköautomme mittaristoon kuitenkin pamahti ilmoitus ”T/M system malfunction, visit dealer”. Suomeksi tämä tarkoitti voimalinjaan kohdistuvaa vikaa, jonka johdosta tulisi käydä korjaamolla. Auto vietiin suosiolla merkkiliikkeeseen tutkittavaksi. Koska Leaf toimi aivan normaalisti, eikä mennyt niin sanottuun etanatilaan – arveltiin ettei mistään vakavasta viasta voi olla kyse.

Tonni sinne tai tänne

Huollossa yritettiin päästä viasta eroon ohjelmistopäivityksellä, mutta siitä ei ollut apua. Tämän jälkeen korjaamolla epäiltiin ohjainlaitevikaa. Uuden osan hinnaksi asennuksineen arvioitiin yksi touhutonni.

Kahden viikon päästä ohjainlaite saapui ja se asennettiin. Tuhat euroa auton korjauksesta riipaisee aina syvältä, mutta tällä kertaa vielä normaalia enemmän: ongelma ei poistunut tälläkään toimella. Seuraavaksi vian syyksi arveltiin auton invertteriä, joka olisi maksanut töineen merkittävän määrän euroja lisää.

Kolmas kerta jne…

Kului taas kaksi viikkoa, jonka jälkeen oli aika toimittaa Leaf jälleen piinapenkkiin. Nyt merkkikorjaamo oli lähettänyt tehtaalle kyselyä, ja summittaisen invertterin vaihtamisen sijaan autosta ruvettiin metsästämään vikaa muualta.

Päivän päätteeksi merkkiliikkeeltä soitettiin positiivisemmissa tunnelmissa – vika oli löytynyt. Temppuilun oli aiheuttanut ohjainlaitteen johtosarjan kampaliitin, joka oli työntänyt pistokeosan pohjan osittain irti, jonka vuoksi osa johdoista ei saanut kontaktia.

Vika oli siis kaikkiaan helppo korjata – kiinnittämällä liitin pistokkeeseen. Usein auton vian diagnosoiminen on kuitenkin se vaikein osuus työstä. Loppujen lopuksi tämä vika myös tiputti huollon hintaa. Merkkiliike tuli laskussa vastaan niin, että kaikkiaan koko kolmen päivän operaatiosta maksettavaksi jäi 500 euroa – olihan ohjainlaite vaihdettu aiemmin käytännössä turhaan.

Jaa artikkeli

Valmistajalta: Nissan

Kaikki koeajot

Uusimmat