kulutusmittaus kesä kaasulla seat arona tgi

Ajoneuvot Kesä kaasulla 21.8.2019

Kesä kaasulla: Seat Arona 1.0 TGI kulutusmittauksissa

Testasimme, miten paljon Kesä kaasulla -juttusarjamme Seat Arona 1.0 TGI vie polttoainetta normitetuilla ajolenkeillämme – niin kaasulla kuin bensiinilläkin.

Kun puhutaan kaasukäyttöisestä autosta, mielenkiintoisin osa-alue on eittämättä polttoaineen kulutus. Niinpä myös juttusarjamme Seat Arona vietiin samoille kulutuslenkeille, joita käytämme Moottorin autovertailuissa.

Kulutusmittaus on kaikkiaan yksi hedelmällisimmistä testausmenetelmistä. Ajolenkit, niin maantiellä kuin kaupungissakin, ovat jokaisella autolla tismalleen samat reitteineen ja keskinopeuksineen. Saatu data on siis hyvin luotettavaa, ja myös tavallista autoilijaa kiinnostavaa – se kun kohdistuu suoraan käyttäjän kukkaroon.

Kaasulla normien mukaan

Aloitimme siitä tärkeimmästä eli kaasun kulutuksesta, ja ennen tien päälle lähtemistä oli hyödyllistä tarkastaa valmistajan ilmoittamat arvot.

Seat ilmoittaa Arona 1.0 TGI:n NEDC-normin mukaiseksi kaasunkulutukseksi maantieajossa 3,1 kg/100 km ja kaupunkiajossa 4,4 kg/100 km. Käyttämämme vakioidut kulutuslenkit eivät tietenkään ole aivan samoja kuin normimittauksissa, mutta kulutusten erot tulevat niissä silti hyvin esiin.

Mittausten suorittamisen jälkeen oli tulosten purkamisen vuoro. Maantielenkillämme (keskinopeus 79 km/h) kulutukseksi muodostui 4,1 kg/100 km ja kaupungissa (keskinopeus 30 km/h) 5,3 kg/100 km, eli suhteet eri ajo-olosuhteiden välillä säilyivät kutakuinkin samoina kuin valmistajan ilmoittamassa normissakin.

kulutusmittaus kesä kaasulla seat arona tgi kaasuauto

Myös bensiininkulutus linjassa

Ja vaikka tällaisella autolla ajetaan pääsääntöisesti kaasulla, Aronassa on myös yhdeksän litran bensiinisäiliö eräänlaisena varatankkina, joka turvaa matkanteon kaasusäiliön tyhjentymisen jälkeenkin.

Mittasimme siis myös bensiinin kulutuksen. Ajolenkeillä kävi ilmi, että kulutus nousee kummallakin polttoaineella prosentuaalisesti saman verran maantieltä kaupunkiin siirryttäessä. Ensin mainitulla lenkillä Arona vei polttonestettä 5,6 litran edestä sataa kilometriä kohden, ja jälkimmäisellä kulutus asettui lukemaan 7,2 l/100 km.

Mittaukset tukivat aiempia havaitojamme siitä, että Arona kulkee kaasulla yleensä kolmensadan kilometrin verran, minkä jälkeen bensiiniä on vielä reilun sadan kilometrin ajoon. Kesä kaasulla -juttusarjan loppuraportissa, joka on vuorossa alkusyksystä, käymme yksityiskohtaisemmin läpi näiden litramäärien takana piileviä ajokustannuksia.

Teksti: Jussi Saarinen Kuvat: Moottorin arkisto Tekninen avustus: Juuso Kallioinen ja Pasi Piironen/Test Finland Oy

Jaa artikkeli

Valmistajalta: Seat

Kaikki koeajot

Uusimmat