Ajoneuvot | Koeajo | Moottoripyörät | 22.8.2018

Koeajo: Ducati Panigale V4 – todellinen tykki

Ducati siirtyy huippumalleissaan V2-moottorista nelisylinteriseen V-moottoriin ja menee samalla tehoissa kilpailijoidensa ohi. Hyvää: suorituskyky, ulkonäkö, äänimaailma. Huonoa: suorituskyky väärissä käsissä, naapurien kateus.

Jaa artikkeli

Tehokkaimpien sporttipyörien huipputehot on viime vuosina nousseet 199:sta 203 hevosvoimaan. Ducati Panigale V4:n 214 hevosvoimaa nostavat teholukemat kerralla uudelle tasolle. Kun se samalla on yksi luokkansa kevyimmistä pyöristä, on kilpailijoiden huolestuneet katseet ymmärrettäviä.

Ducati Panigale V4

Lisää kuutioita – lisää tehoa

Ducatin avain huikeaan huipputehoon on paitsi täysin uusi V4-moottori, myös kilpailijoita suurempi 1100 kuutiosenttimetrin iskutilavuus. Moottori vetää puhtaasti jo 3000 kierroksesta lähtien. Kierrosluvunrajoitin on asetettu 14 500 kierroksen kohdalle, joten käyttökelpoinen kierrosalue on todella laaja. 3-8000 kierroksella moottori tottelee nöyrästi kuljettajan kaasukäden esittämiä toiveita.

Ducati Panigale V4

Mutta 8000 kierroksen yläpuolella kyyti on niin hurjaa, että kuljettaja kiittelee mielessään luistoneston, keulimiseneston ja kaarre-ABS-jarrujen olemassaoloa. Ne kaikki ovat viimeisimpiä EVO-versioita elektronisista turvajärjestelmistä. Lisäksi moottorijarrutuksen määrää voidaan säätää ja vaihdeavustin toimii sekä isommalle että pienemmälle vaihteelle vaihdettaessa.

Yli kolmenmarkan huiput

Ducati Panigale V4

Ajoasento osoittautuu yllättävän väljäksi. Katteet on muotoiltu pienikokoiselle kilpakuljettajalle, joten ”normijantteri” ei kokonaan katteiden suojaan mahdu. Suurissa nopeuksissa Panigale osoittautuu erittäin vakaaksi. Koeajossa oli tilaisuus kokeilla lentokentän kiitoradalla huippunopeutta, ja tutkalukemaksi mailin kohdalla saatiin 302 kilometriä tunnissa. Siinäkin on kilpailijoille tekemistä.

Pitkästä akselivälistään ja muhkeasta 200-millisestä takarenkaasta huolimatta Panigale kääntyy mutkiin herkästi. Jarrut ja jousitus ovat jo perusmallissa huippuluokkaa. Joka haluaa enemmän, voi valita S-version ja sen mukana tulevan Öhlinsin semiaktiivisen jousituksen. Väri-TFT-mittaristo on muuten race-henkinen, mutta kierroslukumittarin punaraja voisi olla selkeämmin esillä.

Ducati Panigale V4

Kirkas punainen väri ja Ducati-logo vetävät uteliaita puoleensa jokaisella pysähdyksellä. Pelkän imagon varassa uuden Panigalen menestys ei silti ole, vaan eväät kilpailijoiden lyömiseen ovat kohdallaan. Uusien Ducatien hinnat on pidetty kurissa, ja kun kilpailijoiden hinnat ovat samaan aikaan kohonneet, ei Panigale V4:n hinnassa voida enää sanoa olevan yhtään Ducati-lisää. Tehokuninkuuden lisäksi Panigale V4:n ostaja saa kaupan päälle ainutlaatuisen makean äänimaailman, joka on saatu aikaan epätasaisella sytytysjaolla.

Ducati Panigale V4

Ducati Panigale V4

Bensiinimoottori: 1103 cm³, 90-asteinen V4-moottori, nestejäähdytys, 6 vaihdetta, ketjuveto
Teho: 157,5 kW (214 hv) / 13 000 r/min
Vääntö: 124 Nm / 10 000 r/min
Mitat: istuinkorkeus 830 mm, paino tankattuna 195 kg, akseliväli 1469 mm, tankin tilavuus 16 litraa
Rengaskoko: edessä 120/70ZR17, takana 200/60ZR17
Takuu: 2 vuotta

Hinta: 31 190 €

Teksti: Janne Huhtala Kuvat: Janne Huhtala, Ducati

Jaa artikkeli

Keskustelu

Lisäkuvat