Hobby Optima

Ajoneuvot Koeajo 29.12.2019

Koeajo: Kakkoskoti kuudelle – Hobby T65 HKM Ontour

Hobby T65 HKM Ontour tarjoaa hyvät tilat kuuden henkilön matkantekoon.

Puoli-integroidut matkailuautot ovat jo pitkään olleet suomalaisten suosiossa. Vuoden 2019 kahden ensimmäisen kolmanneksen jälkeen 53 prosenttia matkailuautomarkkinoista koostui puoli-integroiduista malleista, kun taas aikaisemmin suosittujen alkoviautojen suosio on laskenut kuuteen prosenttiin.

Hobby Optima

Syynä alkoviautojen suosion laskuun lienee auton etuosaan rakennettu kuomu, joka lisää ilmanvastusta huomattavasti. Se puolestaan johtaa suurempaan polttonesteen kulutukseen ja sitä kautta kasvaneisiin hiilidioksidipäästöihin, jotka myös matkailuautovalmistajien on otettava nykyään huomioon.

Yksi harvoista lajissaan

Alkovien poistumisen myötä iso osa markkinoilla olevista matkailuautoista on nykyään suunnattu neljän henkilön matkantekoon, etenkin B-luokan ajo-oikeudella ajettavien autojen osalta. Kuusi peti- ja istumapaikkaa omaavat puoli-integroidut autot ovat markkinoilla vähissä, joten Hobby T65 HKM Ontour on saksalaisvalmistajan vastaus tähän kysyntään.

Auto on rakennettu Citroën Jumperin pohjalle, joka on PSA:n versio Fiat Ducatosta. Ohjaamo tuntuukin heti muista matkailuautoista tutulta – Citroën on kuljettajalle yhtä ankea ilmestys kuin Fiatkin. Hobby on saatavilla integroidulla navigaattorilla, joka toisi varmasti hieman iloisempaa ilmettä hieman vanhahtavaan ohjaamoon.

Suuren auton ajaminen tuntuu onneksi heti helpolta.

Alkuun epäilyksiä herättänyt 132-hevosvoimainen kaksilitrainen dieselmoottori liikuttaa kolme tonnia painavaa Hobbya vallan mainiosti, ja vaihteiston välitykset sopivat niin kaupunki- kuin maantieajoonkin. Tunnoton ja heikosti palauttava ohjaus haukkaa kuitenkin taajamassa osansa ajamisen miellyttävyydestä.

Koeajon aikana iski melkoinen syysmyrsky räntäsateineen, ja silloin matkailuauton ajamisesta on hauskuus kaukana. Moottoritiellä pitää varautua paitsi tuulenpuuskiin myös tien uriin, joihin Hobby on selvästi tykästynyt. Olo paranee huomattavasti, kun sade helpottaa ja ajovalojen heikko keila valaisee jälleen yli kymmenen metrin päähän.

Lämpöä ja ruokaa kaikille

Leiriytymispaikalla kuusipaikkaisen Hobbyn parhaat puolet alkavat tulla esiin. Parkkiin peruuttamisessa tosin peruutuskamerasta olisi hyötyä. Tukijalat auton takaosasta perinteisesti kammella veivaamalla maahan, ja auto on valmis oleskelua varten.

Truma-ilmalämmityksen uusi hallintapaneeli toimii erinomaisesti: kaikki toiminnot ovat nopeasti säädettävissä, eikä mitään ole piilotettu valikkoviidakon taakse. Paneelista voi säätää sisätilan ja käyttöveden lämpötilojen lisäksi muun muassa puhallinmoottorin kierrosnopeutta, jolloin Truman tyypillisesti häiritsevää hurinaa saa huomattavasti hiljennettyä.

L-mallinen keittiönurkkaus on auton parhaita puolia. Muutenkin laajaa tasopinta-alaa saa entisestään lisättyä ulko-oven eteen kääntyvällä lisätasolla, jonka avulla ateriaa voi valmistaa suuremmallekin porukalle kerralla, kolmen kaasupolttimen voimin.

Tilaa syödä ja nukkua

Ateriointiakaan ei tarvitse jaksottaa tilanpuutteen vuoksi. Turvavöillä varustettujen istuinten lisäksi tilaa löytyy auton pituussuuntaiselta sohvalta, jonka luokse pöytätilaa voi laajentaa niin ikään kääntyvällä laajennuksella.

Säilytystilaa on erinomaisesti. Hyllyjä on ympäri asuintilaa, ja ne ovat vielä kiitettävän syviä. ’’Siivouskaappeja’’ löytyy yksi, joka välttänee suurimmalle osalle käyttäjistä, mutta toisestakaan ei olisi haittaa.

Pöytäryhmä levittyy helposti parisängyksi, eikä istuinten selkänojista muodostuva palapeli ole lainkaan haasteellinen. Sängyn valmistuttua yläpedin voi laskea alas. Se asettuu poikkeuksellisen matalalle, mikä tuo hyvin ilmatilaa yläpedissäkin yöpyjille, eli kysessä ei ole ainoastaan lasten nukkumiseen tarkoitettu paikka. Tikkaitakin on onneksi kaksin kappalein, ettei kukaan jää loukkuun parvimaiselle petiosastolle tai ylempään kerrosvuoteeseen.

Jaa artikkeli

Valmistajalta: Hobby

Kaikki koeajot

Uusimmat