Kia Sportage 1.6 T-GDI GT-Line

Ajoneuvot Koeajo 22.3.2018

Koeajo: Kunnianhimon kangistama – Kia Sportage 1.6 T-GDI GT-Line

Malliston huipulla majaileva Kia Sportage 1.6 T-GDI AWD DCT GT-Line tuo mukanaan lähes kaikki varusteet, mutta perusversioon nähden tuplahinta on jo turhan kova pala. Hyvää: tilava, varusteltu, näyttävä. Huonoa: hinnan ja viimeistelyn suhde, voimalinjan reagointi.

Neljännen sukupolven Kia Sportage esiteltiin 2015, korealaisvalmistajan katumaasturisuosikin terävöittäessä ilmettään rohkeammin Kian nykytyylin mukaiseksi. Tilava Sportage onkin ollut valmistajalleen edelleen myyntimenestys.

Kia Sportage 1.6 T-GDI GT-Line

Tutusta Sportagesta tällä kertaa koeajoon valikoitui malliston tehokkain bensiinimoottori, ahdettu 1,6-litrainen T-GDI, josta saadaan 177 hevosvoimaa. Bensiinimoottori tarjoaa joustavuutta myös voimalinjan kanssa, sillä T-GDI on mahdollista valita etuvedon tai manuaalivaihteiston pariksi. Suurinta mukavuutta tarjoaa kuitenkin nelivedon ja seitsemänvaihteisen kaksoiskytkinautomaatin yhdistelmä. Moottoria vastaava dieselvaihtoehto, 2,0-litrainen CRDi 185 hevosvoiman versiona, ei tarjoa kuin automaatin ja nelivedon yhdistelmän.

Kia Sportage 1.6 T-GDI GT-Line

Sportagen varustetasot ovat hinnaston aloittava Active, tutut LX ja EX, Business Premium sekä sporttisuutta korostava ylellinen GT-Line. Näyttävän GT-Linen erottaa ulkoisesti esimerkiksi led-sumuvaloista, alleajosuojista edessä ja takana, omasta 19-tuumaisesta vannedesignista ja kromilistoista. Matkustamossa luvassa on puolestaan nahkaverhoilu, alumiinisomisteiset polkimet, D-muotoinen ohjauspyörä sekä vaihteenvalitsimet ohjauspyörän yhteydessä.

Parhaimmillaan liikkeessä

Kattavasti turvavarusteltu Kia Sportage on helppo ajettava kaupungissa, kiitos muun muassa kuolleen kulman varoitusjärjestelmän ja risteävän liikenteen varoitusjärjestelmän. Koostaan huolimatta Sportage tuntuu kohtuullisen ketterältä ajettavalta. Toisaalta maantiellä kulku on eleettömän helppoa ja rengasmelu on hallinnassa. Perustunnoton ohjaus on painotettu luontevasti.

Kia Sportage 1.6 T-GDI GT-Line

Suurin miinus ajettavuudessa tulee pintakovasta jousituksesta, joka liittyy GT-Linen 19-tuumaisiin renkaisiin. Erikoisesti myös istuinmuotoilu liittyy tilanteeseen. Turhan napakaksi topattu istuin tuntuu siltä, että istuminen tapahtuu enemmän penkin päällä kuin penkissä. Tämä korostaa jousituksen kovuutta. Pihatieltä poistuville kerrottakoon, että Kia Sportagen maavara on 172 mm, lähestymiskulma on 16,7° ja jättökulma 23,9°.

Toivomisen varaa jää voimalinjaankin. Moottorin ja vaihteiston yhteispeli ei ole täysin saumatonta, sillä hetkittäin parivaljakko tuntuu ikään kuin odottavan jotakin. Liikkeellelähdöt ovat usein viipyileviä ja ronskimmalla kaasunkäytöllä tuloksena on turhaa ryntäilyä. Tilanne onneksi helpottuu vauhdin karttuessa, mutta kaupunkiviidakossa kuljettajalta kysytään välillä hermoja. Moottoritiellä ja ohituksissa Sportagen voimavarat riittävät mainiosti.

Kia Sportage 1.6 T-GDI GT-Line

Kunnianhimon uhri

Malliston huipulla majaileva GT-Line-varustelu tuo luonnollisesti mukanaan koko joukon mukavuusvarusteita. Suuri osa niistä on tuttuja jo Business Premium -varustelusta. Keskikonsolin keskipisteenä on 8-tuumainen navigoinnin näyttö ja käyttöliittymä on tuttu Kian muusta mallistosta. Järjestelmä hoitaa tehtävänsä hyvin, tosin vain englanniksi tai ruotsiksi. Samalla äänentoistosta vastaa JBL:n valmistama 320 watin äänijärjestelmä.

Mukavuusvarusteisiin kuuluu myös sähkötoiminen takaluukku, avaimeton käynnistys ja kuljettajan istuimen sähkösäädöt. Turvallisuusvarusteiden parhaimmistoon kuuluu automaattinen hätäjarrutusjärjestelmä sekä kääntyvät xenon-ajovalot.

Kia Sportage 1.6 T-GDI GT-Line

Kia Sportagen paras puoli on sen tilavuus, sillä etuistuinten lisäksi väljyyttä riittää myös takaistuimilla. Tavaratilaa on 503 litraa ja se on laajennettavissa 1 492 litraan. Mielenrauhaa tuo puolestaan Kian pitkä takuu.

Yllättävästi Kia Sportagen suurin haaste on malliston laaja skaala. Kun hinnat alkavat 24 990 eurosta, olettaisi lähes tuplahinnalla saavan jo jotain todella erityistä. Tarjolla on toki paljon, mutta valitettavasti Sportagen varusteiden toteutus, materiaalien ja viimeistelyn taso ei kanna enää 50 000 euron tuntumassa.

Kia Sportage on tasapainoinen kokonaisuus, mutta pelkästään kaikkien varusteiden ruksiminen ei riitä.

Kia Sportage 1.6 T-GDI GT-Line

Teksti: Aake Kinnunen Kuvat: Lauri Ahtiainen

Jaa artikkeli

Valmistajalta: Kia

Kaikki koeajot

Uusimmat