Nissan Micra IG-T 90

Ajoneuvot Koeajo 5.2.2017

Koeajo: Nissan Micra – vanhan mantereen tapaan

Viidennen painoksen Nissan Micra pistää pakan täysin uusiksi. Hyvää: ajettavuus, personointi, pirteys. Huonoa: moottorivalikoima, ei automaattivaihteistoa, takatilat.

Vuodesta 1982 Nissan Micra on symboloinut monille sitä arkisinta autoilua olemalla perheiden kakkosauto ja uusien kuljettajien ensimmäinen auto. Erityisesti muistot liittyvät Micran kahteen ensimmäiseen sukupolveen, kulmikkaaseen K10:iin, ja Euroopan vuoden autoksikin valittuun K11:een. Myös kolmas sukupolvi, kuplamainen K12, pärjäsi myyntitilastoissa mainiosti.

Nissan ei ole peitellyt, että globaaliksi tuotteeksi suunniteltu neljännen sukupolven Micra, K13, oli epäonnisen mallimerkintänsä mukainen. Kaikkien markkina-alueiden mukaan suunniteltu automalli jätti ostajat kylmäksi niin Intiassa, Japanissa kuin Euroopassa. Reilun 400 000 kappaleen myyntimäärä oli vain puolet Micralta odotetusta tasosta.

Nissan Micra IG-T 90

Takaisin vanhalle mantereelle

Niinpä Micran viides painos suunniteltiin vain ja ainoastaan Eurooppaa varten, valmistajan havahduttua, että eri markkina-alueiden vaatimusten noudattaminen yhdellä tuotteella ei onnistuisi tyydyttävästi. Lopputulos näkyy erityisesti uuden Micran mittasuhteissa. 174 millimetriä kasvanut pituus jää taktisesti alle neljän metrin (3 999 mm). Leveys on kasvanut 78 millimetrillä väljempää tunnelmaa varten ja samalla katto on tullut alaspäin 55 millimetrillä. Autossa myös istutaan aiempaa matalammalla.

Nissan Micra IG-T 90

Sisätiloja on tavoiteltu myös venyttämällä akseliväliä 75 millimetrillä (nyt 2 525 mm), vaikka Micran alustarakenne pohjautuu edeltävän mallin Type-V-arkkitehtuuriin. Pyöräntuennat on kuitenkin suunniteltu uudelleen edessä ja takana, kori on entistä jäykempi, äänieristystä on parannettu ja uusittu moottorivalikoima on tuttu sisarmerkki Renaultilta.

Nissan Micra IG-T 90

Kuvassa DCI 90 -dieselmallin mittaristo.

Kaikkea ei ole kuitenkaan keksitty väkisin uudelleen. Mittaristo ja NissanConnect-viihdejärjestelmä on lainattu suoraan isoveli Qashqaista. Samaa perua ovat myös ohjauspyörän säädöt, joten Micralle luvataan erinomaiset säätövarat ajoasennon suhteen.

Niitä on monia, mutta tämä on minun

Nissan Micra IG-T 90

Nissanin V-Motion-muotokielen räväkimmän version lisäksi Micra yllättää väri- ja personointipaletilla. Kymmenen ulkovärivaihtoehtoa yhdistyvät yhteensä kolmeen eritasoiseen personointipakettiin, joista laajin tuo mukanaan jopa Hurjapäät-henkisiä kilpuritarroja. Yhteensä tarjolla on peräti 125 ulkoasuversiota. Raikkaat väriyhdistelmät jatkuvat myös sisätiloissa, tuoden reilusti ilmettä ja ilmavuutta. Halutessaan personoinnin voi myös jättää välistä, mistä Nissanille plussaa.

Nissan Micra IG-T 90

Eurooppalaisuus näkyy matkustamoon valituissa materiaaleissa. Lähes kaikki pinnat ovat miellyttäviä katsella ja koskettaa. Etuistuimet ovat mukavat ja edessä riittää tilaa pidempääkin matkaa varten. Takana Micran kattolinja tekee tepposet takaoven yläreunalle sekä pitkille matkustajille, mutta istumiseen tilaa on asiallisesti. Nissan olettaakin, että B-segmenttiläisten takapenkkejä ei käytetä kovin paljoa. Tavaratilaa on riittävät 300 litraa.

Nissan Micra IG-T 90

Hauskempaa elämää tarjoaa lisävarustelistalta löytyvä Bose Personal -äänijärjestelmä, joka tuo yllättävän paljon bilefiilistä pieneen autoon, osittain kiitos kuljettajan pääntukeen upotettujen kaiutinelementtien. Pysäköintiä puolestaan helpottaa 360°-ympäristökamera, joka on pienessä kaupunkiautossa enemmän kuin paikallaan. Turvallisuutta tuo puolestaan vakiovarusteinen Safety Pack, jonka kohokohtana on automaattinen hätäjarrutustoiminto jalankulkijatunnistuksella.

Nissan Micra IG-T 90

NISMO, missä olet?

Ajettaessa Micra yllättää isosti. Puheet itsevarmasta ja pirteästä ajettavuudesta eivät ole vain markkinointiosaston pakkopullaa, vaan uusi etujousitus ja ohjaustehostus tuovat oikeaa pirteyttä pienen kaupunkiauton kulkuun. Kroatian vuoristoteillä Micra oli elementissään eikä auto haparoinut moottoritielläkään.

Nissan Micra IG-T 90

Alusta nielee pienet epätasaisuudet mallikkaasti, rämähtäen keskikokoisissa töyssyissä pikkuautomaisesti, mutta silti hallitusti. Melun suhteen Micra tuntui olevan herkkä tienpinnan karkeudelle, joten tilanne kannattaa todeta kotitien koeajolla.

Nissan Micra IG-T 90

Renaultilta lainattu kolmisylinterinen 0,9-litrainen bensaturbo lienee Micran yleisin moottorivaihtoehto. Kyseessä on sama moottorityyppi, jonka lähitulevaisuus on herättänyt kysymyksiä downsizing-trendin hiljalleen hiipuessa. Myös Micrassa käytetty vaihdelaatikko on ranskalaismerkin peruja, mutta Nissanin suunnittelema vaihteensiirto on alkuperäistä parempi.

Nissan Micra IG-T 90

Kierroksia käyttämällä koneesta löytyy kyllä luvatut 90 hevosvoimaa, mutta Micran mainio ajettavuus jättää kaipaamaan lisää. Päälliköiden tyytyväisestä hyminästä päätellen jotain on onneksi suunnitteilla. Pikaisesti koeajettu 1,5-litrainen turbodiesel tarjosi helpomman ajettavuuden laajemman vääntönsä myötä. Kolmas moottorivaihtoehto on 1,0-litrainen vapaasti hengittävä 73-hevosvoimainen bensiinimoottori. Automaattivaihteisto kuuluu lähivuosien suunnitelmiin.

Nissan Micra IG-T 90

Intohimon tuote

Uusi Nissan Micra on valmistajaltaan merkittävä kehitysaskel keski-ikään ennättäneen ikonimallin historiassa. Muutamista puutteistaan huolimatta Micrasta huokuu harvinainen tunne, että sen suunnittelijat ovat oikeasti välittäneet lopputuloksesta. Nähtäväksi jää, välittyykö tunne kuluttajille asti. Suomeen uuden Micran pitäisi ennättää kevään kulmilla.

Nissan Micra IG-T 90

Jaa artikkeli

Valmistajalta: Nissan

Kaikki koeajot

Uusimmat