Nissan Qashqai e-Power

Ajoneuvot Koeajo 13.8.2022

Koeajo: Nissan Qashqai e-Power – bensiiniauto ilman vaihteistoa on nerokas keksintö, mutta liian myöhään

Nissan Qashqai e-Power on ei-ladattava hybridi, mutta silti mielenkiintoinen kokonaisuus. Tällaisen ratkaisun olisi kuitenkin toivonut markkinoille jo jotain vuosia aiemmin. Hyvää: hiljaisuus, voimalinjan mukavuus Huonoa: Pieni vetomassa

Olemme jo aiemmin päässeet lyhyesti testaamaan Nissan Qashqai e-Power -hybridiä, mutta kerrataan lyhyesti periaate auton erikoisen voimalinjan taustalla. Kyseessä on sähkömoottorin voimin liikkuva auto, jonka energia tuotetaan kolmisylinterisen bensiinimoottorin voimin. Polttomoottorilta ei ole lainkaan yhteyttä vetäviin pyöriin, vaan se lataa 1,8 kilowattitunnin akkua, tai työntää virtaa suoraan sähkömoottorille. Moottori toimii siis käytännössä aggregaattina.

Nissan Qashqai e-Power

Tämän ratkaisun etu on selkeä: kun autoa liikutetaan sähkömoottorilla, ei voimansiirtoon tarvita monimutkaista ja hirmuista määrää komponentteja sisältävää vaihteistoa. Etenkin Qashqain kaltaisissa edullisemman pään autoissa vaihteiston hienosäätöön ja kehitykseen ei olla voitu käyttää niin paljoa resursseja kuin premium-autoissa.

Lopputulos ei ole aina huono, nykyisen kevythybridi-Qashqain vaihteisto on aivan välttävän hyvä. Kuitenkin Moottorin käyttötestissä olevan Qashqain automaatti aiheuttaa välillä hiljaisessa vauhdissa yllättäviä ryntäilyjä.

Ei vain markkinointihuuhaata

Ennen koeajoa valmistajan markkinointitiimi työnkuvansa mukaisesti e-Power-voimalinjan vahvuuksia, joista yhdeksi tärkeimmistä nousee hiljaisuus. Liikkeelle lähdettäessä kuitenkin yllättyy siitä miten totta markkinamiehet tällä kertaa puhuivat. Ero tavalliseen Qashqaihin on huomattava – edes kolmisylinterisen bensiinimoottorin karjuminen ei kantaudu kovemmissa kiihdytyksissä häiritsevänä ohjaamoon.

Nissan Qashqai e-Power

Nissanin mukaan ”yksinkertaisemman” voimansiirron ansiosta sähkömoottorein ajettava Qashqai olisikin hurjat 8 desibeliä muita mallisisaria hiljaisempi. Tätä emme voi tietenkään ilman mittauksia vahvistaa, mutta ero on joka tapauksessa selkeä.

Nissan Qashqai e-Power

Ajoon lähteminen tapahtuu kuin millä tahansa automaattivaihteisella autolla, mutta ajotuntuma on selvästi sähköautomaisempi. Voimaa tarjoillaan miellyttävän lineaarisesti, mutta valtaosasta sähköautoista poiketen kaasun vaste ei ole alusta asti erityisen terävä. Tarjolla on myös Ariya-sähköauton tapaan lähes yhden polkimen ajo, eli e-pedal ajotilassa sähkömoottorit jarruttavat vauhtia kaasupoljinta nostettaessa. Täyssähkösisaren tapaan hidastus ei kuitenkaan toimi enää alle 10 km/h -nopeudessa, eli pysähtymiseen tarvitaan sitä toista poljinta.

Miksi näin?

Vastaavia sarjahybridi-voimalinjatoteutuksia ei ole aivan kauheasti markkinoilla nähty. Esimerkiksi markkinoiden ensimmäisiin lataushybrideihin kuuluvat Opel Ampera ja Chevrolet Bolt liikkuivat sähkömoottoreiden voimin, mutta Nissanista poiketen niissä oli myös kiitettävän iso korkeajänniteakku jota pystyttiin lataamaan. Polttomoottoria ei siis tarvittu lainkaan kuin pidemmillä matkoilla.

Nissan Qashqai e-Power

Nissan ei sen sijaan ole tuomassa Qashqai e-Powerista ladattavaa mallia markkinoille, sillä tämä aiheuttaisi valmistajan mukaan liikaa kompromisseja tilankäytön ja painon suhteen. Kyseisen sarjahybridin onkin tarkoitus lähinnä korvata pois jääneet dieselit mallistossa tarjoamalla väännökkäämpää ajettavuutta, sekä perus-bensiiniä pienempää kulutusta. WLTP-standardin mukaan säästöä automaatti-bensiiniin verrattuna tulee varusteluista riippuen 1,6–1,8 litraa sadalle kilometrille.

Miksi tällaista – mukavampaa ja taloudellisempaa – ratkaisua ei ole sitten tehty jo aiemmin kuin nyt polttomoottorien viimeisenä ehtoona? Kysymykseen ei ole valmista vastausta, mutta todennäköisesti Nissankin olisi halunnut tämän toteutuksen tarjolle jo joitain vuosia aiemmin.

Nissan Qashqai e-Power

Osasyy e-Powerin kohdalla ainakin on monimutkainen aggregaatti. Nissan on todennut tähän käyttötarkoitukseen parhaaksi vaihtoehdoksi sisarmerkki Infinitin joitain vuosia takaperin esittelemän muuttuvan puristussuhteen bensiinimoottorin. Monimutkainen, männän korkeudella puristusta säätelevä järjestelmä on ollut Nissanin mukaan mahdollinen vasta joitain vuosia – haasteena ennen tätä on ollut esimerkiksi suuren laskentatehon ja oikeanlaisen koneistusmenetelmän tarve.

Ei suora vastine dieselin tarpeeseen

Nissan Qashqai e-Power

Qashqain tuore voimalinja on siis erittäin mielenkiintoinen ja toimivan oloinen tuote. Kaikille dieselautoilijoille se ei kuitenkaan toimi suorana korvikkeena. Sarjahybridimallin vetomassa on nimittäin ainoastaan 750 kilogrammaa, kun edellisen sukupolven etuvetoisella diesel-Qashqailla sai kiskoa sentään 1 400 kg:n edestä.

Acenta-varustelulla Qashqai e-Powerin hinta lähtee 39 250 eurosta ja malliston kruunaavasta Tekna+-mallista 20-tuumaisilla renkailla saa pulittaa 48 130 e. Hintaeroa automaattivaihteiseen kevythybridiin kertyy siis nelisen tuhatta euroa – suunnilleen saman verran siis kuin dieselmallilla edellisessä sukupolvessa bensiiniversioon.

Jaa artikkeli

Valmistajalta: Nissan

Kaikki koeajot

Uusimmat