Toyota RAV4 2023

Ajoneuvot Koeajo 16.2.2023

Koeajo: Toyota RAV4 – pienin askelein kohti vielä parempaa kokonaisuutta

Suursuosion saavuttanut viidennen sukupolven Toyota RAV4 päivittyy kevyesti elinkaarensa jälkimmäiselle puoliskolle. Oleellisimmat muutokset on suunnattu digiasioihin, aktiiviseen turvallisuuteen ja uuteen varustetasoon.

Toyota RAV4 siirtyi viidenteen sukupolveensa vuonna 2019. Perinteisen automallin elinkaaren mukaisesti nyt vuonna 2023 on kevyen päivityksen, eli kasvojenkohotuksen aika. Ainakin joidenkin tilastojen mukaan malli oli vuonna 2022 maailman toiseksi myydyin auto heti Toyota Corollan jälkeen. Mainittakoon myös, että Suomessakin RAV4 oli vuonna 2022 kolmanneksi eniten ensirekisteröity malli. Meikäläisillä Corollan ja kyseisen katumaasturin väliin kiilasi vielä saman valmistajan pikkuauto Yaris.

Toyota RAV4 2023

Myyntimenestyksen perusteella kovinkaan radikaaleille muutoksille ei siis ollut tarvetta, eikä sellaisia ole tehtykään. Ulkonäköön ei ole kajottu oikeastaan lainkaan – tarjolla on kuitenkin uusi Platinum White Pearl -värivaihtoehto, ja oikealla varustelulla sen katon väriksi vaihtuu musta.

Panostus digiin ja turvallisuuteen

Uudistuksen keskiössä on ollut paremmat digijärjestelmät, turvallisuusjärjestelmät ja uusi GR Sport -varustetaso.

Käytännössä digijärjestelmien uusiminen tarkoittaa esimerkiksi vastikään päivittyneestä Toyota Corollasta tuttua 12,3-tuumaista digimittaristoa ja 10,5-tuumaista keskinäyttöä uudella tietoviihdejärjestelmällä. Vanhahtavat grafiikat ovatkin olleet jo jonkin aikaa yksi Toyotan ongelmista, ja päivitys tuo tähän selkeän parannuksen. Uuden keskinäytön myötä tietoviihdejärjestelmän fyysiset painikkeet ovat kadonneet, mutta äänenvoimakkuuden säätämisen voi ilahduttavasti yhä hoitaa oikean rullan kautta.

Tietoviihdejärjestelmä tukee myös Apple CarPlay ja Android Auto -puhelinpeilaustoimintoja, mutta näistä vain Applen sovellusta voi käyttää myös langattomasti.

Aiemmin Toyotan aktiiviset turva- ja ajoavustinjärjestelmät kuuluivat Toyota Safety Sense Package -nimiseen lokerikkoon, joka nyttemmin on uudelleenbrändätty simppelimpään T-Mate -muotoon. Tällä ei sinällään ole merkitystä. Oleellisempaa on, että PCS-törmäyksenestojärjestelmä tunnistaa nyt myös risteävän liikenteen – pyöräilijät ja jalankulkijat mukaan luettuina.

Jatkossa RAV4 päivittyy myös osittain etänä, eli faceliftin myötä auto tukee Over The Air -etäpäivitystä.

Ei tehoa, mutta ehkä tuntumaa?

Toyota RAV4 2023

Ennen varustetasoon tutustumista yksi muistuttamisen arvoinen seikka: GR Sport -lisänimi ei tarkoita lisää suorituskykyä autoon, vaikka GR muodostuukin sanoista Gazoo Racing. Kyseinen varustetaso sijoittuu yleensä Toyotan mallistossa malliston keskivaiheen ja huippupään väliin, ja niin kerrotaan nytkin olevan. Varustetaso on saatavilla täyshybridin ja ladattavan hybridin yhteyteen.

Toyota RAV4 2023

Eräiden pienten ulkonäöllisten seikkojen lisäksi GR Sport tarkoittaa esimerkiksi hieman jämäkämpää jousitusta. Hybridittömissä malleissa jousitusta on kiristetty edessä n. 20 % ja takana n. 12 %. Hybridimalleissa muutokset on olleet noin 7 % ja 15 %.

Tämän tuomaa muutosta on vaikea kommentoida tarkemmin ilman suoraa vertailukohtaa, mutta jousitus tuntuu monttuisella tiellä hieman pintakovalle, ja vastavuoroisesti tuntuu ottavan kovaa ajettaessa epätasaisuudet vastaan mukavasti. Tarkemmin ajotuntumia kuitenkin kommentoidaan myöhemmin, kun auto saadaan pidempään koeajoon kotimaassa.

Enemmänkin olisi saanut olla

Kuten päivitysten määrästä voi päätellä, ei Toyota RAV4 kokonaisuutena poikkea juuri alkuperäisestä versiosta. Jos halusit sellaisen aiemmin, haluat nyt sen vielä himpun verran todennäköisemmin.

Toyota RAV4 2023

Niille jotka olisivat kaivanneet esimerkiksi nopeampaa latausta, ei päivitys tuo mukanaan apuja. 18,1 kilowattitunnin ajoakku latautuu yhä yhden vaiheen kautta 6,6 kilowatin teholla, mutta tämä vaatii 32 ampeerin sulakkeen. Tyypillisemmän 16 ampeerin latausvirran kautta latausteho on siis 3,3 kW, jolloin akku latautuu tyhjästä täyteen noin viidessä ja puolessa tunnissa.

Hintoja ja ennakkotilausten aukeamista saadaan odottaa ”kevään korville”.

Jaa artikkeli

Valmistajalta: Toyota

Kaikki koeajot

Uusimmat