Opel Insignia Grand Sport

Ajoneuvot Koeajo 4.4.2017

Koeajo: Uusi, lupaava alku – Opel Insignia Grand Sport

Tehtävä Saksassa: koeaja uusi Opel Insignia Grand Sport 2.0 Turbo AT8 4×4. Loppuraportti: Kova ja älykäs tulokas, kilpailijat vaviskoon. Muuta: Pankkikaupunki Frankfurtissa Opelin sydänmailla on jo kesä. Hyvää: uusi automaattivaihteisto, muotoilu, älykäs neliveto, älyvalot, istuimet. Huonoa: tavaratilan koko, ohjaus, muovinen sisäilme.

Opel ei aio jäädä sivustakatsojaksi kookkaan perheautoluokan markkinakakkua siivutettaessa. Itsevarmuutta antaa automerkin sydänmailla koeajettu uusi Opel Insignia Grand Sport 2.0 Turbo AT8 4×4.

Vaikka edeltäjä ylsi Vuoden Autoksi Euroopassa, on uusi Insignia noussut premium-merkkien vanavedessä kehityksen portaissa askelman tai kaksi ylöspäin – pikkuveli-Astran jalanjäljissä.

Opel Insignia Grand Sport

Kyse ei ole yhdestä ominaisuudesta vaan niiden summasta, jonka osasia ovat moderni moottorikatras, älykäs neliveto, mukautuvat valot, ajoavustimet, ergonomia-istuimet, sisätilojen viimeistely, kattava liitettävyys ja aiempaa onnistuneempi muotoilu.

Sisäilme on moderni, mutta muovinen, tässä suhteessa kaukana premium-tasosta.

Opel Insignia Grand Sport

Uusi alku

Rüsselsheimissa laitettiin kaikki uusiksi. Oli jo aikakin, sillä nyt koeajetun Insignian edeltäjä esiteltiin vuonna 2008.

Insignia on uusi perusrakennettaan myöten. Sutjakka viistoperä on edeltäjäänsä verrattuna akseliväliltään pidempi, mutta ylityksiltään lyhyempi. Pituutta on tullut hitusen lisää. Etenkin keulan muodoista voi löytää vaikutteita Opelin Monza-konseptiautosta.

Opel Insignia Grand Sport

Akselivälin pidennys tuo lisäväljyyttä takana istuville.

Kookas takaluukku mahdollistaa väljän lastausaukon. Tavaroille on tilaa tässä kokoluokassa niukat 490 litraa, takaistuinten selkänojat kaadettuna 1 450 litraa. Edeltäjän vastaavat luvut ovat 530 ja 1 470 litraa.

Opel Insignia Grand Sport

Insignia Grand Sportin paino on keventynyt versiosta riippuen jopa 175 kiloa, myöhemmin esiteltävä farmarikorinen Sports Tourer tätäkin enemmän.

Ruudikas tapaus

Koeajettavaksi valikoitui Insignian ruudikkain voimanlähde. Tällä voimanlähteellä varustettu auto on aina nelivetoinen.

Kaksilitrainen suorasuihkutusturbo tarjoaa tehoa 260 hevosvoimaa (191 kW) ja vääntöä muhkeat 400 newtonmetriä. Bensiinimoottorin luvattu keskikulutus on 8,6 litraa/100 km.

Opel Insignia Grand Sport

Uutta on kahdeksanlovinen automaattivaihteisto, joka osoittautuu ajossa erittäin jouhevatoimiseksi.

Voimalinja toimii moitteitta, vaihteet vaihtuivat huomaamattomasti – tosin ajoittain turhaankin isoja vaihteita painottaen.

Viisi muuta

Bensiinimoottoreista pihein on 1,5-litrainen suorasuihkutusturbo, joka on saatavana kahtena tehoversiona (140 hv/103 kW ja 165 hv/121 kW). Näillä moottoreilla luvattu yhdistetty kulutus sadalla kilometrillä on 5,7 litraa.

Opel Insignia Grand Sport

1,6-litraisesta dieselmoottorista on kaksi tehoversiota (110 hv/81 kW ja 136 hv/100 kW). Keskikulutus näillä moottorein on 4,0–4,3 l/100 km. Dieselien kunkkuna on kaksilitrainen, jossa on tehoa 170 hevosvoimaa (125 kW).

Outoa tahmeutta

Ajomelu on hyvin kurissa, vaikka autossa on muhkeat 20-tuumaiset renkaat, jotka helposti nypyttävät kulkua. Käytöstä edesauttaa koeajoauton lisävarusteinen FlexRide-alusta, joka mukauttaa iskunvaimentimet, ohjauksen, kaasun vasteen itsenäisesti tai kuljettajan valitseman ajotilan perusteella.

Opel Insignia Grand Sport

Sport-ajoasetuksen vaikutus ajokäytökseen jää hailakaksi. Asetuksen kunnollinen koettelu jää myöhemmän kotimaan koeajon varaan.

Ohjaus jättää toivomisen varaa. Auto pysyy paimentamatta ajolinjalla, ja ohjaus palauttaa, mutta ohjaustuntuma saisi olla tarkempi. Keskialueella on outoa tahmeutta.

Yksilöllistä vääntöä

Insignian uusi nelivetojärjestelmä ansaitsee etuliitteen älykäs, sillä takapyörien vääntömomentti säätyy yksilöllisesti sekunnin murto-osassa ajotilanteen mukaan. Taustalla on se, että taka-akselin perinteinen tasauspyörästö on korvattu kahdella monilevykytkimellä. Ajokäytöstä kohentaa uusi viidellä tukivarrella toteutettuun takajousitus.

Opel Insignia Grand Sport

Insignian nelivetoratkaisu ohjaa kaarteessa ulommalle takapyörälle enemmän vääntömomenttia, mikä vähentää aliohjautumista ja parantaa hallittavuutta.

Koeajossa sen voi aistia siitä, että kaarteeseen voi huoletta nojata reippaalla vauhdilla ja meno on vakaata läpi kaarteen – kuivalla tiellä. Mikään järjestelmä ei kumoa fysiikan lakeja, joten pidon kadotessa neliveto-Insigniankin kuskista tulee matkustaja.

Opel Insignia Grand Sport

Uudet ledit

Insignian keulilla on uudet valot. Uuden sukupolven led-kaukovaloissa on 32 led-yksikköä. Ne mahdollistavat erilaiset valokuviot erilaisiin ajotilanteisiin. Valokeilan pituus, leveys ja muoto säätyvät portaattomasti.

Insigniassa uutta kaarrevalokäytöstä edustavat IntelliLux LED® Matrix -ajovalot. Nimihirviö tarkoittaa sitä, että ohjauskulmasta riippuen ledien valovoimakkuus kasvaa sisäkaarteen puolella. Se taas kohentaa ajolinjan valaisua, mutta vähentää valoa ulkokaarteen puolelta.

Opel Insignia Grand Sport

Suomeksi sanottuna: pilkkopimeässä näet minne olet ajamassa. Ja tällaisia ajo-olosuhteitahan meillä riittää!

Herkuilla hemmotellen

Opelin ergonomiset etuistuimet tarkoittavat tanakkaa tukea. Sähkösäätöjen lisäksi on hieronta-, muisti- ja ilmastointi.

Opel Insignia Grand Sport

Lämmitettävä tuulilasi, heijastusnäyttö, 360 asteen kamera ja mukautuva vakionopeussäädin lisäävät käyttömukavuutta. Turvaa luovat kaistanpitoavustin automaattisella ohjauskorjauksella ja kaistavahdilla. Uutta on takapuskurin tunnistimiin perustuva risteävän liikenteen varoitusjärjestelmä, joka havaitsee jopa 20 metrin päästä 90 asteen kulmassa sivuilta lähestyvät kohteet.

Uusi Insignia on ensimmäinen Opel, joka on varustettu aktiivisella konepellillä. Se nousee törmäyksessä millisekunneissa ja suojaa jalankulkijaa.

Opel Insignia Grand Sport

Suomessa toukokuussa

Herkut ja turvallisuutta lisäävät avustimet käyvät tietty lompakon päälle, tulevatpa nämä varustasojen myötä tai erikseen ostettavina lisävarusteina.

Uuden Insignian hinnat eivät ole vielä tiedossa, mutta kilvassa pärjätäkseen hintataso ei voi juuri nousta. Vaikka menestyksen eväät ovat olemassa, ovat kilpailijatkin –  Ford Mondeo, Volkswagen Passat, Renault Talisman, Toyota Avensis ja Škoda Superb – vahvoja.

Uusi Insignia esitellään Suomessa toukokuun lopulla. Aluksi tarjolle tulee nyt koeajettu viisiovinen viistoperä. Suomessa ylivertainen suosikki eli farmarikorinen Grand Tourer tulee elo–syyskuulla.

Jaa artikkeli

Valmistajalta: Opel

Kaikki koeajot

Uusimmat