Ajoneuvot Koeajo 27.9.2015

Koeajo: tilava pikkuauto Honda Jazz

Pikkuautoluokan tilavin. Hyvää: runsaat tilat, muunneltavuus, turvavarustelu. Huonoa: puhditon moottori.

Honda Jazz on vuoden 2001 ensiesittelystään lähtien ollut tilankäytön mestari. Nyt esitelty kolmas sukupolvi on aiempiakin etevämpi. Tilan puolesta kilpailijoiksi eivät oikeastaan enää kelpaa tavalliset pikkuautot, vaan joko pienet tila-autot tai jopa C-segmentin luukkuperät.

Myös tilan ja hinnan suhde on kohdallaan, Jazzin laskeneet hinnat alkavat nyt 17 000 eurosta. Suomessa myynti alkaa lokakuussa.

Hulppeat tilat

Honda on loihtinut pikkuautHonda_Jazz_2015_PM48on nelimetriseen koriin perheauton sisätilat. Kulmikas muoto on käytetty tehokkaasti. Uutuuden lisäsenteistä osa on käytetty keulan törmäysvyöhykkeisiin, mutta akselivälin pidennys on kohentanut takajalkatilat edustusautoluokkaan.

Apukuskin selkänojan voi kaataa takamatkustajan divaaniksi. Kolmelle aikuiselle takapenkkiä ei sentään voi suositella.

Tavaratila on luokan suurimpia ja nostokynnys matala. Perusta muunneltavuudelle on bensiinitankin sijainti etuistuimien alla. Näin takapenkki laskeutuu kaadettuna alemmas tasaiseksi pohjaksi tai istuinosa nostettuna takajalkatilassa voi kuljettaa korkeita esineitä.

Jo Trend-perusvarustus kattaa kaiken oleellisen hätäjarrutusavustimineen, Comfort (+ 1 200 e) tuo lisää elektronisia turvavarusteita sekä seitsentuumaisen monitoiminäytön ja Elegance (+ 2 100 e) vielä lisää mukavuusherkkuja.

Ahtamaton moottori

Moottorin valinta Jazziin on helppoa, tästä lähin vaihtoehtoja on yksi. Uusi 1,3-litrainen nelisylinterinen on tehokkaampi kuin vanha 1,4 ja taloudellisempi kuin entinen 1,2. Dieselinä Jazzia ei ole tehty ja nyt hybridimalli poistuu Euroopan markkinoilta.

Uuden moottorin venttiilien avautumista ja ajoitusta ohjataan sähköisesti. Yhdessä korkean puristussuhteen kanssa voidaan alhaisella kuormituksella käyttää taloudellisempaa Atkinson-työkiertoa ja suorituskykyä vaadittaessa palata normaaliin venttiilienajoitukseen.

Vaihteistoon on lisätty kuudes pykälä. Näin viiden vaihteen välityksiä on lyhennetty kiihtyvyyden parantamiseksi ja kuudes on optimoitu taloudellisen pitkäksi. Vaihtoehtona on periaatteessa portaaton CVT-vaihteisto (+ 1 600 e).

Honda_Jazz_2015_PM25

Kevyempi perusrakenne

Jazz puurtaa nöyrästi rauhallisessa ajossa, mutta ahtamattoman moottorin huipputeho piilee vasta isoilla kierroksilla. Ripeisiin kiihdytyksiin moottoria on huudatettava surutta ja vaihteita käytettävä ahkerasti. CVT:n valitseva selviää helpommalla, mutta joutuu kuuntelemaan moottorin parkua vielä enemmän.

CVT on keskimääräistä kuljettajaa etevämpi ja selviää pienemmällä kulutuksella, jopa alle viiden litran satasella.

Jazzin perusrakenne on aiempaa kevyempi, mutta silti jäykempi. Jousitus on säädetty napakammaksi eurooppalaisten toiveiden mukaan, mutta silti korkea auto kallistelee.

Ohjaus on nopeampi kuin ennen, mutta keskialue kaipaisi lisää tunnokkuutta. Kaikesta päätellen Jazzia on sävelletty kaupunkikäyttö etusijalla.

Jaa artikkeli

Valmistajalta: Honda

Kaikki koeajot

Uusimmat