30.11.2022

Kuvat Uudestakaupungista – Mullistavan aurinkopaneeleilla toimivan Lightyear 0 -sähköauton valmistus alkoi

Valmet Automotiven Uudenkaupungin autotehtaalla syntyy tästä päivästä alkaen aurinkokennoilla toimivia Lightyear 0 -sähköautoja.

Valmet Automotiven Uudenkaupungin autotehtaalla on tällä hetkellä syytä juhlaan. Valmet Automotiven henkilökunta on saanut valmistettua yhdessä Lightyearin henkilökunnan kanssa Hollannissa Lightyear 0 -sähköauton esisarjan autot valmiiksi. Asiat on nyt hiottu sille mallille, että mullistavan Lightyear 0 -sähköauton tuotanto voi alkaa Valmet Automotiven Uudenkaupungin autotehtaalla.

Lightyear 0 -autojen tuotanto alkaa tarkalleen ottaen torstaina 1. joulukuuta, heti seuraavana päivänä, kun tuotantoa oli esiteltiin Uudessakaupungissa median edustajille.

– Huhtikuussa hyppäsin vetovastuuseen tästä tuotannosta. Nyt olemme siinä pisteessä, että tuotanto voi alkaa, Lightyear 0 -auton tuotantoprosessista vastaava projektipäällikkö Masi Hyvönen iloitsee.

Tuotantolinjalla on jo kaksi auton aihiota, joita Hyvösen vetämä 30 henkilön tiimi alkaa kokoonpanna heti torstai-aamuna. Hyvönen sanoo, että tällaista tiimiä, joka autoa valmistaa, ei löydy mistään muualta. Se onkin yksi Valmet Automotiven vahvuus, tehdas pystyy kaikilla tavoin ja hyvin nopealla aikataululla muovautumaan kunkin autonvalmistajan tarpeisiin, myöntää Valmet Automotive Oyj:n viestintäpäällikkö Mikael Mäki.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Lightyear perustettu vuonna 2016

Lightyear 0 -automallin esisarjan autoja ja prototyyppejä on tällä hetkellä olemassa 10 kappaletta. Kaikkiaan autoja on tehty ennen varsinaisen tuotannon aloittamista 20 kappaletta, joista kymmenen on romutettu muun muassa kolaritesteissä.

Lightyear 0 ei ole enää siis ”valovuoden” päässä, vaan se on nyt ihan täyttä totta, kun Uudenkaupungin tuotantolinja käynnistetään hollantilaissyntyisen sähköauton kokoonpano. Auton alumiinirunko valmistetaan Englannissa, jonka jälkeen se tulee kokoonpantavaksi Uuteenkaupunkiin.

Erityistä syytä juhlaan on luonnollisesti myös hollantilaisilla, sillä projekti on alkanut vuonna 2016, kun Lightyear-yhtiö perustettiin.

– Tänään olemme saavuttaneet tähän astisista tavoitteistamme tärkeimmän, ja ehkä myös vaativimman. Lightyear 0:n, ensimmäisen aurinkosähköauton, tuotannon aloitus on harppaus kohti yrityksemme tavoitetta tarjota kaikille ja kaikkialla mahdollisuus puhtaaseen autoiluun, Lightyearin toimitusjohtaja ja perustajajäsen Lex Hoefsloot totesi mediatilaisuudessa keskiviikkona.

Myös Valmet Automotivelle Lightyear 0 on tärkeä lisä autotuotantoihinsa. Uudenkaupungin autotehdas tunnetaan myös siitä, että se kykenee tekemään sähköautoja. Lightyear 0 on viides sähköauto, joka kokoonpannaan Uudenkaupungin tehtaalla sitten vuoden 2009 tuotantoon tulleen ensimmäisen sähköauton. Kaikki niistä taruista ei ole päättynyt ihan hyvin, tosin Valmet Automotivesta johtumattomista syistä.

– Valmet Automotive ja Lightyear kehittävät uusia, vastuullisia ratkaisuja liikkumiseen, ja me olemme ylpeitä roolistamme innovatiivisen Lightyear 0-mallin valmistajana. Sujuvalla yhteistyöllä olemme varmistaneet, että tämä ainutlaatuinen aurinkosähköauto tulee asiakkaiden saataville, Valmet Automotiven toimitusjohtaja Olaf Bongwald toteaa.

Lightyear 0 -sähköauto valmistetaan Uudenkaupungin autotehtaan uusimmassa tehdasosassa.

Erilainen ajattelutapa

Lightyear pyrkii autoillaan sähköautojen massatuotantoon nopeammin kuin muut autovalmistajat. Lightyearilla koetaan, että sähköautot yleistyvät nykytavalla aivan liian hitaasti ja latausinfra kehittyy myös liian hitaasti sen vuoksi, että sähköautojen latauksessa tukeudutaan suurteholataukseen.

Lightyear pyrkiikin tuomaan juuri energiatehokkuuden avulla sähköautot kaikkien ulottuville – kun valmistetaan kevyitä ja aerodynaamisia vähän kuluttavia sähköautoja, jotka saavat osan energiastaan auringosta, ne pystytään skaalaamaan kaikkien ulottuville paljon nopeammin kuin nykyiset sähköautot. Tuleva 2–3 vuoden päästä nähtävä Lightyear 2 olisi siis jo ”koko kansan sähköauto”, jonka kohdalla yhtiö tähtää 30 000–50 000 euron hintaan.

Tällä hetkellä Lightyearin 0 -mallin hintalappu voi vielä hirvittää hyvin monia, sillä auto maksaa 250 000 euroa.

Lightyear pyrkii tavoitteisiinsa sillä, että sen autot valjastetaan aurinkopaneeleilla. Lightyear 0 -autoa voi ladata sähköverkosta samalla tavalla kuin mitä tahansa sähköautoa, mutta sen lisäksi auto kulkee aurinkovoimalla. Sen erikoisuus on yhteensä viiden neliömetrin pinta-alan käsittävät aurinkopaneelit sen pinnoilla.

Valmistaja sanoo, että ihanneoloissa autolla voi liikkua 70 kilometriä päivässä pelkän aurinkoenergian voimin. Laskennallisesti pelkällä aurinkoenergialla pystyisi ajamaan valmistajan mukaan jopa 11 000 kilometriä vuodessa.

Autolla ajetuissa testeissä sillä onkin pystytty ajamaan pelkällä aurinkosähköllä Alankomaissa pari kuukautta. Lightyearilta arvioidaan, että Espanjassa pelkällä aurinkosähköllä ajaminen onnistuisi jopa seitsemän kuukautta, kun päivän ajosuorite on alle 35 kilometriä.

Toimitusjohtaja Lex Hoelfsloot myöntää, että kukaan ei aikoinaan, kun Lightyear 0 -autoa alettiin suunnitella, uskonut siihen. Mutta nyt auto on ajankohtaisempi kuin koskaan – ja varsinkin nyt, kun esimerkiksi Eurooppaa koettelee mittava energiakriisi.

Yli viisi metriä pitkä ilmestys

Lightyear 0 on aikamoinen ilmestys. Autossa on melko lyhyt keula ja pitkä, niin sanottu boat tail -perä, joka on merkittävä tekijä auton matalan ilmanvastuksen näkökulmasta. Pituutta autolla on vajaa 5,1 metriä, se on 1,97 metriä leveä ja korkeutta siinä vain 1,45 metriä. Matalassa tavaratilassa on litroja 620.

Energiatehokkuus on päivän sana, Lightyear 0 painaa vain 1 575 kiloa ja sen ilmanvastuskerroin on tuotantoautojen alhaisin, vain 0,19. Alhaisen ilmanvastuksen ja pienen painon ansiosta Lightyear 0 kuluttaa vähän sähköä, valmistajan mukaan auto kuluttaa 110 kilometrin tuntinopeudessa sähköä 10,5 kilowattituntia. Pienen kulutuksen vuoksi 66 kilowattitunnin kokoinen akku antaa tämän hetkisen tiedon mukaan autolle yli 625 kilometrin toimintasäteen (WLTP).

Sähkömoottoreita on neljä jokaisella pyörällä omansa, joka luonnollisesti lisää auton jousittamatonta massaa. Suomen kuoppaisilla teillä tämä on luonnollisesti suuri rasite auton jousitukselle, mutta Lightyear 0:n markkinat ovatkin jossain muualla kuin Suomessa.

Auton sähkömoottorit tuottavat yhteensä tehoa 130 kilowattia (170 hv). Nollasta sataan auto kiihtyy kymmenessä sekunnissa ja sen huippunopeus on 160 kilometriä tunnissa.

Auton yksi muotoilullinen erikoisuus on muun muassa takapyörien pyöränaukkoihin saatava Aero Cover, jotka valitsemalla autoon saa noin 12 kilometrin verran lisää toimintasädettä niiden ansiosta pienentyvän ilmanvastuksen vuoksi.

Sisätiloissa Lightyearissa on käytetty kasvipohjaisia ja kierrätettyjä materiaaleja.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Saatavilla Euroopassa

Lightyear 0 on tilattavissa tällä hetkellä EU:n alueella, Sveitsissä, Norjassa sekä Iso-Britanniassa.

– Tavoitteenamme on valmistaa 150 autoa ensi vuoden loppuun mennessä. Tämän verran autosta on jo myös varauksia, senior project manager Patrick Creevey Lightyearilta sanoo.

Lightyearilla on kunnianhimoiset tavoitteet esimerkiksi massatuotannon suhteen, mutta ne eivät ole mahdottomat, kun otetaan liikenteen sähköistymiseen liittyvät asiat huomioon.

Edullinen sähköauto on ollut tähän saakka vielä jonkunlainen harvinaisuus, mutta nyt niitä alkaa vähitellen tulla markkinoille. Lightyear 0 ei edusta vielä edullista sähköautoa, mutta Lightyear 2 voi 2–3 vuoden päästä sitä jo olla – jos Lightyear 0 osuu yleisöönsä ja sen myynti onnistuu.

Valmet Automotive on myös erittäin mielenkiintoisessa asemassa sähköautojen kokoonpanijana tällä hetkellä. Lightyear 0 -sähköauton lisäksi tehtaalla aletaan kokoonpanna myös saksalaisen Sono Motorsin Sion-sähköautoa, joka saa myös virtaa aurinkopaneeleista.

Sion Motors on tehnyt sopimuksen Juvalla Etelä-Savossa toimivan Valoe Oyj:n kanssa auton aurinkopaneeleiden valmistuksesta. Sion tulee tuotantoon myöhemmin ja sen hinta tulee olemaan alle 30 000 euroa. Sionin tuotanto olisi alkamassa näillä näkymin vuoden 2023 aikana Uudessakaupungissa. Tuotanto tähtää satojen tuhansien Sion-autojen valmistukseen muutamassa vuodessa.

Lightyear 0 -sähköauton ensimmäiset asiakastoimitukset tapahtuvat jo tämän vuoden puolella.

Teksti ja kuvat: Manu Tuppurainen

Luetuimmat