Ajoneuvot | Uutinen | 1.6.2019

Kylmenee kuumenee: Jaguar Land Roverin rattiprototyyppi opastaa lämmöllä

Lämpenee, lämpenee, lämpenee… Jaguar Land Roverin ja Glasgow’n yliopiston uusi ohjauspyöräprototyyppi opastaa kuljettajaa lämmöllä ja kylmyydellä.

Jaa artikkeli

Lämmitettävä ohjauspyörä on eräs kylmien aamujen miellyttävimmistä varusteista, mutta nyt ohjausvälineen lämmitystä ja viilennystä pohditaan myös kuljettajan opastamiseksi. Jaguar Land Roverin ja Glasgow’n yliopiston kehittämä prototyyppiohjauspyörä kykenee lämmittämään ja jäähdyttämään rattikehän puoliskoja nopeasti, kertoen kuljettajalle esimerkiksi lähestyvästä käännöksestä.

Käännösten lisäksi ohjauspyörää voitaisiin käyttää esimerkiksi kaistanvaihdoista ja risteyksistä kertomiseen. Jaguar Land Roverin mukaan lämpösignaaleilla voitaisiin viestiä myös silloin, kun äänimerkit ovat esimerkiksi matkustamon keskustelun takia häiritseviä. Kuljettajaa voitaisiin varoittaa vaikkapa vähäisestä polttoaineesta ohjauspyörän lämpösignaalilla, jättäen kiireisemmät varoitukset äänimerkkien ja värinäilmoitusten varaan.

Jaguar Land Roverin rattiprototyyppi opastaa lämmöllä

Ohjauspyörä voisi esimerkiksi kertoa lähestyvästä käännöksestä oikealle lämmittämällä oikeaa puolta rattikehästä.

Aivan järjettömästä lämpötilaerosta ei Jaguar Land Roverin suunnitelmissa ole kyse, sillä kylmän ja kuuman ero on prototyypissä vain 6°C tasoa. Suunnitelmissa on lisäksi, että kuljettaja voi itse valita ohjauspyörän lämpötilan perustason.

Lämpötekniikkaa on käytetty myös ohjauspyörän yhteydessä olevissa vaihdevivuissa, joissa lämpö kertoisi vaikkapa ajoneuvon siirtymisestä autonomiseen tilaan tai takaisin käsiohjaukseen.

Jaguar Land Roverin ja Glasgow’n yliopiston mukaan lämmöllä viestivien ohjausvälineiden on tarkoitus auttaa kuljettajaa jälleen pitämään katse tiessä. Brittivalmistajalla ei ole kuitenkaan vielä suunnitelmia teknologian sarjatuotannon saati käyttöönoton suhteen.

Lähteet: Jaguar Land Rover, Automotive News Kuvat: Jaguar Land Rover

Jaa artikkeli

Keskustelu