kysy autoista ympäri vuoden kesärenkailla

Ajoneuvot Kysy Autoista 16.12.2022

Kysy autoista: miksi sähköautoissa jarruvalo ei aina syty moottorijarrutuksen aikana?

Jarruvalot syttyvät sähköautoissa myös moottorijarrutuksen eli regeneroinnin yhteydessä, kun jarrutus on tarpeeksi voimakas.

Kysymys: Täyssähköautojen kaasun nosto aktivoi regeneroinnin asetuksista riippuen. Ajelin bensa-autolla ja edelläni ajoi Tesla. Etuajo-oikeutetulla tiellä risteykseen tultaessa Teslan kuski selvästi nosti jalan kaasulta ja auto hiljensi erittäin voimakkaasti ilman jarruvalojen syttymistä. Jos olisin vilkaissut sillä hetkellä muualle kuin eteenpäin, peräänajo olisi ollut lähellä turvavälistä huolimatta. Miksi tässä tilanteessa voimakkaassa hiljentämisestä huolimatta jarruvalot eivät syty Teslassa ja joissakin muissakin sähköautoissa?

Sähköautoissa jarruvalojen tulee syttyä myös kaasupoljinta nostaessa, kun hidastuvuus ylittää tietyn raja-arvon. Pelkkä kaasupolkimen nostaminen ei kuitenkaan yleensä hidasta tarpeeksi, jotta jarruvalo syttyisi. Usein regeneroinnin voimakkuutta pystyy säätämään auton asetuksista.

Tarkka arvo, missä hidastuvuudessa jarruvalojen täytyy syttyä, on määritelty EU-tasolla UNECE:n säännössä nro 13.

Myös Tesla Model 3 omistajan käsikirjassa kerrotaan regeneratiivisesta jarrutuksesta ja jarruvalojen syttymisestä:

– Jos regeneratiivinen jarrutus hidastaa Model 3 -auton etenemistä voimakkaasti (esimerkiksi silloin, kun jalkasi on nostettu kokonaan pois kaasupolkimelta maantienopeutta ajettaessa), auton jarruvalot syttyvät, jotta muut tielläliikkujat havaitsevat nopeuden hidastuvan.

Vian mahdollisuutta ei tietenkään voi varmasti sulkea aina pois. Yhdysvalloissa Tesla on hiljattain kutsunut takaisin 321 000 ajoneuvoa vian vuoksi, jonka takia takavalot eivät ajoittain syty.

Vika vaikuttaa vuosien 2020–2023 aikana valmistettuihin Model Y -malleihin ja vuoden 2023 Model 3 -malleihin. Kyseessä on virallinen takaisinkutsu, mutta se ei vaadi auton viemistä huoltoon. Sen sijaan Tesla on kertonut korjaavansa ongelman ohjelmistopäivityksellä. Vika ei kuitenkaan takaisinkutsuraportin mukaan vaikuta jarruvaloihin.

Teksti: Sini Ylivakeri 

Kysy autoista

Jätä meille autoaiheinen sinua askarruttava kysymys. Toimituksemme vastaa viikoittain moottori.fi:ssä tulleisiin kysymyksiin. Voit myös lähettää kysymyksesi suoraan sähköpostilla kysyautoista [ät] moottori.fi.
  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Jaa artikkeli

Kaikki koeajot

Uusimmat