kysy autoista ympäri vuoden kesärenkailla

Ajoneuvot Kysy Autoista 17.11.2023

Kysy autoista: mitä tulee huomioida, kun henkilöauton muutoskatsastaa pakettiautoksi?

Dieselfarmarin muutoskatsastaminen pakettiautoksi voi tuoda satojen eurojen verosäästöt vuodessa.

Kysymys: Mitä tulee huomioida, jos haluaa muutoskatsastaa henkilöauton pakettiautoksi ja missä tapauksessa niin kannattaa tehdä?

Suomessa autoilusta joutuu maksamaan erilaisia veroja ja vakuutuksia, jotka saattavat käydä kalliiksi. Useimmiten moni etsiikin keinoja vähentääkseen autoilun kuluja.

Yksi säästökeino on dieselkäyttöisen henkilöauton muutoskatsastaminen pakettiautoksi, jolloin auton käyttövoimavero pienenee. Säästöä syntyy autosta riippuen noin 200–300 euroa vuodessa. Tarkemman säästön oman auton muutoskatsastuksella voi laskea Traficomin sivuilta löytyvän ajoneuvoverolaskurin avulla.

Ennen muutosten tekemistä on tärkeää varmistaa, että auto soveltuu ylipäänsä pakettiautoksi rekisteröitäväksi. Vain tietyt korimallit, kuten farmariautot, on mahdollista muutoskatsastaa pakettiautoksi. Kannattaa kysyä katsastuskonttorilta, onko tämä omaan autoon mahdollista.

Autoon vaadittavat muutostyöt

Jotta henkilöauto voidaan muutoskatsastaa pakettiautoksi, auton takapenkit on poistettava. Myös takapenkkien kiinnityspisteet on poistettava käytöstä, jotta takapenkkiä ei voisi asentaa muutoskatsastuksen jälkeen helposti takaisin.

Muutokset eivät saa vaarantaa auton turvallisuutta, ja etenkin turvavöiden kanssa on oltava tarkkana, sillä niiden poistaminen voi aiheuttaa häiriöitä turvatyynyjärjestelmään. Turvavöitä ei ole yleensä tästä syystä tarvetta poistaa.

Takapenkkien ja niiden kiinnityspisteiden käytöstä poistamiseen on monia tapoja. Takapenkit ovat tavallisesti kiinnitetty ruuveilla kiinnityspisteisiin, joten niiden poistaminen on helppoa. Kiinnityspisteitä ei kannata tuhota lopullisesti, jos joskus haluaa asentaa takapenkit takaisin ja muutoskatsastaa auton taas henkilöautoksi. Kiinnityspisteiden päälle voi esimerkiksi hitsata peitelevyt.

Säästöt ja kustannukset

Ajoneuvovero jakaantuu perusveroon ja käyttövoimaveroon. Bensiinikäyttöisistä autoista maksetaan vain perusveroa, joten niiden muutoskatsastaminen pakettiautoksi ei ole taloudellisesti yhtä kannattavaa, kuin dieselkäyttöisen henkilöauton, josta taas peritään lisäksi käyttövoimaveroa.

Käyttövoimavero lasketaan ajoneuvon kokonaismassan ja käyttövoiman perusteella. Dieselkäyttöisen henkilöauton käyttövero on 5,5 senttiä päivässä alkavalta 100 kilogrammalta, kun taas vastaavasti pakettiauton vero on 0,9 senttiä päivässä käyttövoimasta riippumatta.

Esimerkiksi dieselhenkilöautossa, jonka kokonaismassa on 1900 kg, käyttöveron osuus on noin 381 euroa vuodessa. Pakettiautoksi muutettuna käyttövoimavero olisi vain noin 62 euroa vuodessa, mikä tarkoittaisi noin 319 euron säästöä vuositasolla.

Muutoskatsastuksen hinta vaihtelee asemittain, mutta se liikkuu karkeasti noin 50–100 euron välillä. Lisäksi muutoskatsastus voi vaikuttaa auton vakuutuksen hintaan, joten tästä kannattaa tiedustella omalta vakuutusyhtiötä ennen muutosten tekemistä.

Teksti: Sini Ylivakeri Lähde: Finlex

Kysy autoista

Jätä meille autoaiheinen sinua askarruttava kysymys. Toimituksemme vastaa viikoittain moottori.fi:ssä tulleisiin kysymyksiin. Voit myös lähettää kysymyksesi suoraan sähköpostilla kysyautoista [ät] moottori.fi.
  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Jaa artikkeli

Kaikki koeajot

Uusimmat