kysy autoista ympäri vuoden kesärenkailla

Ajoneuvot Kysy Autoista 10.6.2022

Kysy autoista: miten sähköauton akut kestävät talviseisokin?

Kun autoa ei tarvitse viikkoihin tai kuukausiin, vaikka lomamatkan takia, tulee tänä aikana huomioida sen asianmukainen säilytys.

Tarkempi kysymys: ”Olen eläkeläinen ja talvet etelässä noin 6kk vuodesta. Miten sähköauton akut kestävät talviseisokin?”

Kaikki autot käyttövoimasta riippumatta on tehty ajettavaksi – ei säilytettäväksi. Siksi auton omistajan on ryhdyttävä varotoimiin, jos auto on käyttämättömänä pidemmän aikaa.

Viikkojen tai kuukausien säilytys joko aivan täytenä tai tyhjänä voi pilata akun suhteellisen nopeasti. Tästä syystä autovalmistajat suosittelevatkin, että mikäli auto jätetään seisomaan paria viikkoa pidemmäksi aikaa, tulee akku varata tai purkaa noin 25–50 % varaustilaan.

Jotkut autovalmistajat, kuten Tesla ja Polestar suosittelevat pitkäaikaissäilytyksessä pitämään auton koko ajan latauksessa verkkovirtaan kytkettynä, ja maksimilataus asetettuna 50 % varaustilaan. Näin myös akun lämmitys- tai jäähdytysjärjestelmä toimii tarpeen mukaan.

Ei tule myöskään unohtaa, että sähköautoistakin löytyy 12 voltin akku. Tietyt järjestelmät käyttävät tätä akkua jatkuvasti, ja varauksen laskiessa se latautuu suurjänniteakusta. Siksi 12 V akku kannattaa ottaa irti, jos autoa ei voida pitää latauksessa seisonnan aikana.

Autoa olisi hyvä säilyttää kuivassa ja lämpimässä tilassa, sillä kova pakkanen ja lämpötilan vaihtelut kuormittavat akkua. Tällöin myös ehkäistään korin ja muiden osien ruostumista.

Sähköauton akut kestävät siis hyvin pitkienkin aikojen seisottamisen, kunhan huolehtii vain oikeanlaisesta säilytyksestä.

Jaa artikkeli

Kaikki koeajot

Uusimmat