20.5.2022

Kysy autoista: velvoittaako vilkku kääntymään?

kysy autoista ympäri vuoden kesärenkailla

Laki velvoittaa vilkun käyttöön, mutta velvoittaako vilkun käyttö toimimaan sen mukaisesti? 

Suurimmalle osalle autoilijoista on selvää, että käännyttäessä käytetään vilkkua. Usein oletetaan myös, että kun kanssa-autoilija laittaa vilkun päälle, on auto liikkumassa vilkun osoittamaan suuntaan. 

Mitä laki sanoo vilkun käytöstä? 

Vilkkua tulee käyttää, kun lähdetään liikkeelle tien reunasta, käännyttäessä liikenteessä, vaihdettaessa ajokaistaa, liikenneympyrästä poistuttaessa tai muuten siirryttäessä sivusuunnassa. Suuntamerkki on annettava hyvissä ajoin ja sen tulee kestää koko toimenpiteen ajan. 

Vilkun tarkoitus on nimenomaan varoittaa muuta liikennettä. Se ei kerro sitä, miksi autoilija aikoo siirtää autoaan sivusuunnassa. Väärinkäsityksiä tapahtuu. Vilkku saattaa unohtua päälle, tai vahingossa vilkutetaan väärin. 

Etenkin risteyksissä väistämisvelvollisen tulee olla tarkkana, sillä väärän oletuksen takia voi joutua itse maksumieheksi pellin rytistessä, kuten seuraavassa Korkeimman oikeuden ennakkopäätöksessä (KKO:1994:33). 

Oikeuden mukaan huoltoasemalta yleiselle tielle pyrkivän ajoneuvon kuljettaja A oli havainnut tietä vasemmalta lähestyvän ajoneuvon ja sen kuljettajan B:n antaman suuntamerkin oikealle. Koska A oli olettanut ajoneuvon kääntyvän huoltoasemalle, hän oli lähtenyt liikkeelle, jolloin ajoneuvot olivat törmänneet toisiinsa. 

KKO:n mukaan kuljettaja B oli kuitenkin asianmukaisesti osoittanut suuntamerkillä aikomusta pysähtyä välittömästi huoltoaseman liittymän jälkeen sijainneelle linja-autopysäkille. Lähtiessään liikkeelle varmistautumatta suuntamerkin tarkoituksesta A ei ollut noudattanut hänelle kuuluvaa velvollisuutta väistää muuta liikennettä. 

Kuljettaja A joutui korvaamaan kuljettaja B:lle aiheutuneista kuluista 1 500 markkaa korkoineen. Vaikka ennakkopäätös on 90-luvulta, laki ei ole muuttunut oleellisesti vilkun käytön osalta. 

Vilkku ei siis lain silmissä velvoita kääntymään, eikä muiden vilkun käyttöön kannata sokeasti luottaa. 

Teksti: Sini Ylivakeri Lähteet: KKO:1994:33 ennakkopäätös, Tieliikennelaki 48 § Suuntamerkki 

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kysy autoista

Jätä meille autoaiheinen sinua askarruttava kysymys. Toimituksemme vastaa viikoittain moottori.fi:ssä tulleisiin kysymyksiin. Voit myös lähettää kysymyksesi suoraan sähköpostilla kysyautoista [ät] moottori.fi.

"*" näyttää pakolliset kentät

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Luetuimmat