Mercedes-AMG GT 63S

Ajoneuvot Koeajo 3.3.2019

Maistiainen: Mercedes-AMG GT 63S 4-door – koko perheen peto

Mercedes-AMG on tehnyt perheauton. Siitä ei kannata huolestua.

900 newtonmetriä tarjoillaan 2500 kierrokselta minuutissa alkaen. Tunne on absurdi. Kun turboahtimet heräävät, suuri V8 tuntuu kuin henkäisevän syvään, sitten mennään. Massa ei tunnu, vauhtia vain kertyy ja kertyy. Joskus vielä automuseoissa katsellaan jalustalle nostettua Mercedes-AMG:n neljälitraista tuplaturboa, ja muistellaan lämmöllä polttomoottorien hienoutta.

Mercedes-AMG GT 63S

Fyysisesti perheauto…

Fantastinen moottori löytyy autosta, jonka virallinen nimi on jotakuinkin Mercedes-AMG GT 63S 4-Door Coupé 4Matic+. Kutsutaan autoa tuttavallisemmin GT 63S:ksi – jo siksi, että auto on oikeasti viisiovinen, ja pidämme edelleen kiinni perinteisistä coupe-määritelmistä.

Henkisesti GT 63S on AMG:n kaksipaikkaisen GT-urheiluauton moniovinen versio. Voisi puhua Mercedes-AMG:n kilpailijasta Porsche Panameralle. Teknisesti sukujuuret ulottuvat E- ja CLS-sarjoihin, joita Mercedes-AMG:n ensimmäinen omaa suunnittelua oleva henkilöauto lainaa myös ison osan ohjaamoa. Hieman yllättäen GT 63S tarjoaa myös lähes Mercedes-Benzin malleihin vertautuvat tilat – urheiluautotunnelmaa olisi voinut hakea kenties matalammalla kattolinjalla, vaikka sitten takatiloista tinkien. Joskus tunnelman kannalta vähemmän on enemmän – ja tilaa kaipaavat valitsevat kuitenkin E 63 -farmarin tai jonkin voimatalon maastureista.

Mercedes-AMG GT 63S

Perheautomaisen korin ja yllättävän jämäkän alustan vuoksi auto hämmentää alkuun. Käytettävyys on kunnossa, mutta kuljettajan täytyy sietää hienoista epämukavuutta, mikäli GT 63S:llä haluaa ajaa joka päivä.

…henkisesti urheiluauto

Kolikon kääntöpuolta ei tosin tarvitse kauaa etsiä: reilusti yli 2-tonnin omamassasta huolimatta suuri auto taittuu mutkatietä kiitettävällä ketteryydellä ja vakaudella. Vauhdin myötä alusta pääsee töihin, ja silloin se suoriutuu hienosti. Pahemmatkin alppiteiden töyssyt tasoittuvat ja korin liikkeet pysyvät kunnossa.

Mercedes-AMG GT 63S

Kiitosta ansaitsee myös erinomaisesti tehty nelipyöräohjaus. Sitä ei yksinkertaisesti huomaa, auto vain tuntuu pysäköidessä ja neulansilmissä ketterältä. Audi ja BMW saisivat ottaa oppia. Kokonaisuutena GT 63S on todella helppo ja vaivaton auto ajaa niin kaupungissa kuin nopeammilla vuoristoteillä.

Urheilullisuus on läsnä myös nelivedon toiminnassa. Auto kääntyy mutkaan nöyrästi, mutta uloskiihdytyksessä pitoa on kiitettävästi jopa koeajoauton urheilullisilla keskieurooppalaisilla kitkarenkaillakin. Lisävarusteisten hiilikuitukeraamisten jarrujen tuntumaa voisi kuvailla moitteettomaksi.

 

Se moottori!

Silti ajatukset palaavat aina moottoriin. Upeimmillaan V8 on pyörintänopeuden ollessa jossain 2500–4500 1/min kohdalla. Päättäväisyyttä uhkuva terävä papatus vaihtuu kaasun nostolla suhahdukseen, joka vie suomalaisajatukset löylynheittoon. Jos kiihdytystä jatkaa, saavuttaa voimanlähde 639 hevosvoiman huipputehonsa 5500 1/min alkaen. 9-vaihteinen levykytkimellä varustettu automaatti latoo pykäliä ja vauhtia kertyy sellaista tahtia, ettei lystiä parane kovin kauaa nauttia, ellei satu olemaan nopeusrajoittamattomalla Saksan Autobahnalla.

Mercedes-AMG GT 63S

Jaa artikkeli

Valmistajalta: Mercedes-Benz

Kaikki koeajot

Uusimmat