BMW 225xe Active Tourer

Ajoneuvot Koeajo 12.4.2016

Koeajo: Ongelmallinen, mutta silti malliston paras: BMW 225xe Active Tourer

BMW 225xe tarjoaa tarkasti rajoitettua taloudellisuutta. Hyvää: Lyhyiden matkojen taloudellisuus, ajettavuus tila-autoksi. Huonoa: Jousitusmukavuus, taloudellisuus moottoritiellä.

Aloitetaan huumorilla: BMW 225xe:n luvataan taittavan sadan kilometrin matkan vain kahdella bensiinilitralla. Väite perustuu NEDC-mittaussykliin, jossa ladattavan hybridin akuilla ajetaan suhteettoman suuri osuus.

Täyssähköajoa BMW lupaa 41 kilometriä. Käytännössä akut riittävät noin 30 kilometriin – kunhan akkua ei rasiteta sähkölaitteilla kuten lämmityksellä.

Lämmityslaitetta käyttävä joutuu tyytymään 20 kilometrin toimintamatkaan. Jostakin syystä esilämmitys kuluttaa akkua, vaikka auto olisi kytketty laturiin.

BMW_225xe_Active_Tourer_2016_LA-6

Talvista sähköajoa halajavan kannattaa investoida lämpimään autotalliin, sillä kylmyys hyydyttää tämänkin auton akut.

Nollakelissä auto toimi ajoittain sähköllä, toisinaan auto suostui vain polttomoottoria hyödyntävään hybriditilaan.

Kesäolosuhteissa ahkeralla lataamisella ja parinkymmenen kilometrin ajomatkoilla BMW 225xe:stä voi saada pihin kumppanin.

BMW_225xe_Active_Tourer_2016_LA-4

Tila-auton aerodynamiikka verottaa: talvisessa moottoritievauhdissa kulutus nousee helposti 7,5 litraan sadalla. Se tietää pienehköä toimintamatkaa, sillä polttoainesäiliö on vain 36 litrainen. Reissaajalle diesel on parempi valinta.

BMW_225xe_Active_Tourer_2016_LA-9

Hybridijärjestelmästä ei ole talousihmeeksi, mutta toiminta on pitävällä pinnalla sulavaa. 225xe:n voimalinja on kuin yksinkertaistettu ja ympärikäännetty versio BMW:n lippulaivamalli i8:sta. Keulalla on turbolla 136 hevosvoimaan piristetty kolmisylinterinen bensiinimoottori. Takapyörien vedosta huolehtii 88 hevosvoimainen sähkömoottori. Vetotapa vaihtelee polttomoottorikäytön etuvedosta täyssähkökäytön takavetoon.

BMW kiihtyy sataan kilometriin tunnissa vain 6,7 sekunnissa. Sähkömoottori kykenee 125 kilometrin tuntinopeuteen, sitä lujempaa BMW kulkee vain fossiilisella energialla – ja silloin tehoa on vain 136 hevosvoimaa.

BMW_225xe_Active_Tourer_2016_LA-2

 

Hybridistä kompromisseja

Suorituskyvyn ansiosta BMW 225xe olisi mainio vaihtoehto ripeää ja perustaloudellista tila-autoa etsivälle.

Valitettavasti hybriditeknologia kasvattaa omamassan 1 735 kiloon. Korkean ja painavan auton kallistelujen kurissapito vaatii jäykkää alustaa.

Se kostautuu terävissä poikittaissaumoissa voimakkaasti, ja onpa meno moottoritielläkin nypyttävää. Kääntöpuolena auton ajettavuudessa ei ole moitittavaa.

BMW_225xe_Active_Tourer_2016_LA-10

BMW on onnistunut kätkemään akut ja sähkömoottorin auton rakenteisiin. 7,6 kilowattitunnin akku on asennettu takaistuimen alle, joka on vaatinut istuimen korotusta 30 millimetrillä.

Takaistuimien etäisyyssäätöä ei ole saatavilla. Tavaratila on ennallaan 400 litrassa, mutta perävaunua 225xe:llä ei vedetä.

BMW_225xe_Active_Tourer_2016_LA-11

Perusauto kunnossa

Korkeuden ansiosta ajoasento on ryhdikäs ja käynti autoon vaivatonta. Matalalle jäävän keskikonsolin vuoksi iDrive-järjestelmän kiekko-ohjain ja muut painikkeet jäävät perinteisiä BMW-malleja alemmas, mutta muutoin ergonomia on erinomainen. Paksujen ja kauas keulaan kurottuvien A-pilarien aiheuttama katve vaatii totuttelua ja kurkistelua.

BMW_225xe_Active_Tourer_2016_LA-8

Auton suurin houkutin on silti hinta. Verottaja uskoo naurettavat kulutuslupaukset sinisilmäisesti, ja se tekee 225xe:stä yhden Active Tourer -malliston edullisimmista nelivedoista.

Jaa artikkeli

Valmistajalta: BMW

Kaikki koeajot

Uusimmat