Kamerapeili virtuaalipeili sivupeili Ajatuksia autoista peili taustapeili

Ajoneuvot Ajatuksia autoista 22.1.2022

Perinteinen peili päihittää kankean kameran – Ajatuksia autoista

Mercedeksen hiljattain esittelemä konsepti antaa uutta puhtia yhdelle ihmiskunnan ensimmäisistä keksinnöistä.

Ovenkahvajutun jälkeen seuranneessa keskustelussa mainittiin usein myös sivupeilit. Aerodynaamisuuden kannalta peilillä on paljon kahvoja suurempi rooli siloisen oven ilmavirran rikkojana. Peilit hoitavat nykyisin myös melkoista määrää muita tehtäviä. Sivuvilkkuja, kuolleen kulman varoituksia, kameroita ja sensoreita on lisätty heijastavan lasin kanssa samaan koteloon. Peilit kääntyvät sisään parkkipaikalla ja lämpenevät lumituiskussa. Ei huono suoritus 8 000 vuotta vanhalta keksinnöltä.

Kohti kameraa

Konseptiautoissa on visioitu vuosikaudet, että jossain vaiheessa sivupeilit korvataan kameroilla. Hiljalleen toteutuksia on näkynyt myös markkinoilla. Konseptiautona hurmannut Honda E sai kun saikin kamerapeilinsä tuotantoon asti. Lexus ES sai kamerapeilit lisävarusteeksi ja Audi E-tron suuressa osassa maailmaa.

Kamerapeilit ovat kuitenkin törmänneet muutamaan ongelmaan. Tärkein niistä on, että katselukulmaa ei voi kääntää päätä hienoisesti liikuttamalla. Tiedättehän te, kun peilillä yrittää kurkata hiukan sivummalle tai alemmas? Voihan kamerapeiliä säätää siinä missä tavallista sähköpeiliäkin, mutta kumpaakaan ei aina joutaisi tekemään.

Audi E-tron Sportback virtuaalipeili sivupeili kamerapeili

Kamerapeilien ongelmana on myös hinta. Audin lisävarustehinnastossa E-tronin virtuaalipeilit ovat 1 980 euroa. Jatkossa markkinoille tulee varmasti edullisempia toteutuksia, kuten esimerkiksi peruutuskameroissa. Uhkana tietysti on, että joidenkin peruutuskameroiden tapaan autoista löytyy vaihtelevia toteutuksia, joilla ei näe pimeällä kuin kohinaa. Perinteinen peili on yllättävän vahvoilla.

Sinänsä Audi on oikeassa mainitessaan, että virtuaalipeilit ovat paremmat aeroakustisessti, eli tuulen suhinoiden osalta. Ilmavirrassa oleva varsi on pienempi ja helpompi muotoilla oikein. Honda E:n ovikamerat näyttävät suorastaan ohjaussiivekkeiltä. Erityisesti viimeisiä kilometrejä etsivien sähköautojen parissa kamerapeilejä on kiitelty myös niiden aerodynaamisuudesta.

Audi E-tron Sportback

Kilometrien kiristäminen vaatii kuitenkin tilanteen tarkastelua kokonaisuutena. Pelkkä kamera ei tee onnelliseksi kuin koneen, ihmisen käytössä kameran pariksi tarvitaan myös näyttö. Oled-tekniikkaa tai ei, peilinäytöille kertyy käyttötunteja vielä enemmän kuin itse autolle.

Honda e

Kokonaisuus on ollut mielessä myös Mercedes-Benzillä, kun se esitteli futuristisen Vision EQXX -konseptiautonsa joitain viikkoja sitten. Tulevaisuutta heijastelevan grand tourerin ovissa ovat ihan tavalliset peilit. Mercedes itse kuvailee niitä “yhdeksännen sukupolven” sivupeileiksi. Motor Trendille yhtiön edustaja kertoi insinöörien laskeneen, että kokonaisuuden kannalta on parempi ottaa pieni aerodynaaminen tappio kuin käyttää energiaa kameran ja näytön yhdistelmään. Auts!

ajatuksia autoista kamerapeili taustapeili sivupeili virtuaalipeili kamera näyttö peili

Vision EQXX: perinteinen sivupeili ja ilmanvastuskerroin (Cd) silti vain 0,17.

Päämuotoilija Gorden Wagener avaa Mercedeksen päätösprosessia toiselta kulmalta Car-lehden haastattelussa. Hänen mukaansa oikea peili on aina parempi kuin kamerapeili, mitä tulee “visuaaliseen palautteeseen”. Voi vain miettiä, miten Wagener olisi kuvaillut peilikameroita, jos hän olisi ollut yhtä lennokkaalla tuulella kuin Münchenin autonäyttelyssä.

Ehkä tavallinen tylsä peili tarvitsisikin vain uudelleenbrändäyksen. Alumiinioptinen katselulaite olisi jo paljon jännittävämpi!

Oikea väline oikeassa paikassa

Kamerapeili mahdollistaisi kuitenkin muutamia uusiakin ideoita. Näyttö ei häikäise kuljettajaa, havaitut autot voidaan korostaa vaikkapa grafiikalla ja kuolleen kulman varoitus voitaisiin tehdä videopeleistä tutulla reunavarjostuksella. Peilikamera voisi myös laskea sekunteja siihen, kun takaa tuleva nopeampi auto saavuttaa, jolloin olisi helpompi antaa tilaa kaksikaistaisella tieosuudella.

Jaguar XE D180 S virtuaalipeili taustapeili kamerapeili

Kamerapeileistä yksi on ylitse muiden, sillä taustapeilin yhteydessä näyttö toimii hienosti. Katseluväline on vaihdeltavissa perinteisen peilin ja kameranäytön välillä mieltymysten mukaan. Kamerakäytössä näkymä on peiliä laajempi, joten taustapeilin ja sivupeilien välisen tilasuhteen hahmottamisessa kestää tovi tai pari.

Jaguar XE D180 S

 

Kamerataustapeili on kuitenkin ratkaisu tilanteessa, jossa auto on lastattu täyteen tavaroita tai ihmisiä. Katolla oleva kamera näkee silloinkin, kun takalasinäkymä on tukossa. Varustetta suosivan Jaguar Land Roverin tuotteet tuntien idea soveltuu hyvin myös urheiluautojen matalien takalasien kanssa. Moni muu valmistaja voisi helpottaa idealla erilaisten ”coupé-katumaasturien” ampuma-aukkomallisen takalasin ongelmaa.

Mutta sivupeilien kohdalla kamerapeilien täytyy vielä etsiä lisäarvoa ennen kuin ne todella korvaavat vanhan ratkaisun.

Teksti: Aake Kinnunen Kuvat: Mercedes-Benz, Petri Munukka, Lauri Ahtiainen, Aake Kinnunen

Jaa artikkeli

Kaikki koeajot

Uusimmat