Mercedes-Benz Vision EQXX

Ajoneuvot Konsepti Sähköautot 6.1.2022

Mercedes-Benz Vision EQXX – katulailliselle konseptiautolle luvataan lähes olematon kulutus ja 1 000 kilometrin toimintamatka

Vision EQXX on sähköisen konseptiauton katulaillinen toteutuma. F1 -teknologialla höystettynä sille luvataan sähköautolle hirmuinen 1 000 kilometrin kantama.

Vision EQXX esiteltiin maailmalle 3. tammikuuta, ja vaikka oli vasta vuoden kolmas päivä, voi tämän kuulua ehkä vuoden mielenkiintoisimpiin autouutisiin.

Mercedes-Benz VISION EQXXMercedes-Benz VISION EQXX

Vision EQXX:n ilmanvastuskerroin on huiman alhainen; 0,17. Vertailun vuoksi amerikkalaisen jalkapallon vastaava lukema on 0,18 ja EQXX:n täydellisen vastakohdan, Mercedeksen G-wagenin 0,54. EQS:n ilmanvastuskerroin on 0,20.

Mercedeksen mukaan EQXX on muun muassa amerikkalaista jalkapalloa aerodynaamisempi. Tapa, jolla moiset virtaviivaisuuslukemat on saavutettu, jakaa takuuvarmasti mielipiteitä. Perä on venytetty hurjan pitkäksi longtailiksi. Kiilamainen sivuprofiili muistuttaa esimerkiksi longtail -kilpa-autoista, ratapyöräilijän kypärästä tai Volkswagen XL1:stä, johon muuten viitataan tuonnempana. Longtailin merkitys aerodynamiikalle on puhdasta tiedettä.

Mercedes-Benz VISION EQXXMercedes-Benz VISION EQXX

Takavalospektaakkeli muodostuu 3 000 eri osasta.

Kaikki ylimääräiset koloset on tukittu, paitsi siinä tapauksessa, että ne ohjaavat ilmaa. Vision EQXX ei myöskään varsinaisesti noudata Mercedeksen nykyistä muotokieltä edes sähköautojen osalta. Auton kokoa on ehkä pelkkien kuvien perusteella vaikea hahmottaa, mutta 280 sentin akselivälistä päätellen EQXX ei ole juurikaan CLA:ta isompi, paitsi nyt ainakin peräylitykseltään.

Tuhannen kilometrin toimintamatka ei tullut ilmaiseksi

Vision EQXX:n tarjoama toimintamatka ei ole kovin yleinen edes polttomoottoriautoissa. Jotkin taloudelliset keskikokoiset dieselautot ja kahdella tankilla varustetut kaasu-/etanoliautot ovat voineet päästä samaan.

Mercedes-Benz VISION EQXXMercedes-Benz VISION EQXX

Yläkuva paljastaa katolta laajan aurinkopaneelikentän, joka lisää ihanneolosuhteissa toimintamatkaa 25 kilometrin verran.

Mahdollistaakseen sähköautolle tuhannen kilometrin kantaman, Mercedes on joutunut miettimään monta asiaa uusiksi. Jo kertaalleen mainittu aerodynamiikka on huippuunsa hiottua. Sen lisäksi haastetta on, kuten tunnetusti aina sähköautojen kohdalla, aiheuttanut akusto. Jos akustosta tekee liian suuren, paino nousee ja tilanpuute iskee matalassa autossa. Jos siitä tekee liian pienen, tulos on jälleen kerran toimintamatkaa lyhentävä. Parasta onkin ollut tehdä akustosta Kultakutrille juuri sopiva, ja auton korista mahdollisimman kevyt.

Mercedes-Benz VISION EQXXMercedes-Benz VISION EQXX

Sisätilojen materiaaleissa toivotetaan tervetulleiksi kaktukset, bambut ja sienet.

Tekniikkaa sekä akustolle että alustaan on valmistajan mukaan käyty lainaamassa autourheilun kuninkuusluokan hallitsevalta valmistajien mestarilta Mercedes-AMG Petronasilta. Sieltä ammennetuilla opeilla EQS:n kanssa saman 100 kilowattitunnin kapasiteetin omaavasta virtalähteestä on saatu puolet pienempi ja 30 % kevyempi. Myös akun jäähdytyksessä on otettu edistysaskelia keksimällä uusia merkityksiä sanalle ”ilmajäähdytteinen”. Auton kokonaispaino on 1 750 kiloa, mikä on edelleen vajaat 300 kiloa CLA:ta enemmän, mutta peräti 700 kiloa EQA:ta vähemmän.

Mercedes-Benz VISION EQXXMercedes-Benz VISION EQXX

Tarkkoja suorituskykylukemia ei paljasteta, mutta tehoa on 150 kilowattia ja auto on takavetoinen.

Eräs kaikkein tärkeimmistä asioista on mahdollisimman hyvän hyötysuhteen ylläpitäminen. Vision EQXX:ssä akulta pyörille päätyy peräti 95 prosenttia energiasta. Kaikilla luetelluilla ominaisuuksilla auton sähkönkulutus on saatu huomattavan alhaiseksi. 10 kilowattituntia 100 kilometrillä vastaa suunnilleen sitä, että polttomoottoriautolla pääsisi litralla 100 kilometriä. Tämän teki tunnetusti viime vuosikymmenen alkupuolella Volkswagen XL1 ”1 litre car” -konsepti 0,8-litraisella dieselmoottorilla.

Mercedes-Benz VISION EQXXMercedes-Benz VISION EQXX

Kojelaudan osalta olemme jälleen tilanteessa, jossa se on perinteisessä mielessä saanut tehdä valtavalle näyttöruudulle.

Korin rakentamisessa käytettävät materiaalit eivät nekään ole aivan valtavirtaisia. Metalliosat ovat sataprosenttisesti kierrätettyjä, ja muun muassa ovista löytyy komposiittimateriaaleja. Lattian takaosassa hyödynnetään suoraan kaatopaikalta kerättyä muovia israelilaisen startup-yrityksen, UBQ:n, kehittämällä menetelmällä. Osissa on hyödynnetty bionista suunnittelua. Niin kuin ehkä tähän mennessä on tullut selväksi, oikeastaan mikä tahansa, mikä voi hidasta, jarruttaa tai tuhlata, on mietitty uudelleen. Myös Hey Mercedes -ääniohjaustoiminto saadaan uudenlaisen tekoälyn avulla säästeliäämmäksi.

Mercedes-Benz VISION EQXXMercedes-Benz VISION EQXX

Se on vielä konsepti, mutta…

…täysin katulaillinen sellainen. Mercedekseltä väläytetään medialle mahdollisuutta päästä ottamaan EQXX:stä tyyppejä. Mikä tekee mallista konseptina aivan erityisen, on siinä nähtävän tekniikan tulo Mercedeksen tuotantosähköautoihin hyvinkin nopealla aikataululla. Tällä viitataan vuoteen 2024, jolloin Mercedes esittelee sähköautoilleen luomansa uuden MB.EA -pohjarakenteen.

Mercedes-Benz VISION EQXXMercedes-Benz VISION EQXX

Jaa artikkeli

Kaikki koeajot

Uusimmat