Ajoneuvot Uutinen 2.11.2022

Polttoaineilla historiallisen suuri hinnannousu – myynti vähentynyt vain vähän

Polttoaineiden hinta on noussut kymmenillä prosenteilla, mutta silti polttonesteiden myynti on vähentynyt hyvin vähän.

Polttoaineiden hinnat ovat tänä vuonna nousseet historiallisen paljon. Bensiinin hinta on tänä vuonna kivunnut keskimäärin 30 prosenttia ja dieselin jopa 40 prosenttia viime vuodesta. Polttoaineiden hinnat ovat nousseet geopoliittisen tilanteen aiheuttaman energiakriisin seurauksena.

Vaikka polttoaineiden hinnannousu on ollut suurta, niiden myynti on kuitenkin vähentynyt suhteellisen vähän. Bensiinin myynti väheni Tilastokeskuksen kokoamien polttoaineiden myyntitilastojen perusteella tammi-kesäkuussa noin 5,0 prosentilla. Dieselin myynti laski 2,9 prosentilla vuoden 2021 alkupuoliskoon nähden.

Liikennepolttoaineiden pientä myynnin vähentymistä selittää se, että liikennepolttoaineet ovat monille kotitalouksille välttämättömyystuotteita. Monissa kotitalouksissa autolle ei ole olemassa mitään vaihtoehtoista kulkutapaa.

Dieselin kysyntä reagoi hintojen nousuun bensiiniä vähemmän, sillä varsinkaan raskaan liikenteen hoitamissa tiekuljetuksissa ei yleensä ole vaihtoehtoista tapaa kuljetustehtävän hoitamiseen. Tavaraliikenne käyttääkin noin 70 prosenttia tieliikenteessä käytetystä dieselpolttonesteestä.

Autoalan Keskusliiton mukaan polttoaineiden hinnannousun paineita tulisi hillitä ammattidieselin käyttöönotolla. Lisäksi uusiutuvien polttoaineiden verotasoa tulisi alentaa. Ammattidieselin käyttöönotto mahdollistaisi, että osa polttoaineen valmisteverosta voitaisiin palauttaa kuljetusyrityksille.

– Ammattidieseliä koskeva lainsäädäntö tulisi valmistella pikaisesti. Se purkaisi osaltaan myös inflaatiopainetta sekä kaupan ja teollisuuden kustannuksia, sillä pääosa palautuksesta siirtyisi kuljetusten hintoihin. Ammattidiesel onkin nähtävä ensisijaisesti investointina logistiikkakustannusten alentamiseen, toimitusjohtaja Pekka Rissa Autoalan Keskusliitosta sanoo.

Lähde: Autoalan Keskusliitto ry

Jaa artikkeli

Kaikki koeajot

Uusimmat