Purple Haze – Mercury Coupe Kustom

Ajoneuvot Autonäyttely Uutinen 1.4.2018

Purple Haze – Mercury Coupe Kustom Jimi Hendrixin hengessä

Virve Salosen Mercury Coupe Kustomin koeajo suuntautui American Beauty Car Show -näyttelyyn. Koeajomatkalta palattiin pokaalit ja shamppanjapullot tuliaisina.

Pitkän linjan jenkkiautoharrastaja Virve Salonen on ehtinyt kokeilla muskeliautot, siipiauto ja rodi on vieläkin tallissa ja mies viihtyy Camaro-kerhossa. Parhaimmillaan tallissa on ollut yhdeksän harrasteautoa samaan aikaan.

– Uutta projektia suunnitellessa mietin mikä olisi sellainen auto, jonka haluaisin pitää tallissa pidempään. Lopulta päädyin Mercury Coupeen vuosimallia 1939. Vuosimallit 39 ja 40 ovat maailmallakin harvinaisia ja haluttuja. Niistä ’39 on etulamppujen osalta vielä pelkistetympi.

Purple Haze – Mercury Coupe Kustom

Työaika 18 kuukautta + yhden talven vapaa-ajat

Muutostöistä vastasi haarajokelaisen Jani Huhtamäen Janza Kustom. Samanlaisia sämpylä-aihioita Huhtamäki hankki kaksi vuotta sitten jenkeistä kaksi ja Saloselle tehdyn Mercuryn rakennustyöt kestivät 18 kuukautta. Ajokuntoon Mercury saatiin viime vuoden heinäkuussa ja loppukesä kului American Beauty Car Show’n koeajon jälkeenkin autotapahtumia kierrellen. Ajokausi päättyi vasta Lahden näyttelyyn lokakuun taitteessa. Loppukauden koeajot olivat hyödyllisiä, jotta saatiin selville miten tekniikka toimii ja mitä kaikkea pitää huoltaa talven aikana. Koska perheessä harrastetaan jenkkiautojen rakentamista, ei talvella tehdyn urakan laajuus yllätä.
– Auto ajettiin kauden päätteeksi talliin, kaikki tekniikka purettiin pois, käytiin läpi ja vaihdettiin tarvittavilta osin uuteen.

Purple Haze – Mercury Coupe Kustom

Vapaa-ajan ongelmia ei talven aikana ehtinyt tulla.
– Kerran käytiin Tallinnassa, muina iltoina tallissa.
Koeajo suoritettiin pääsiäisviikon torstaina Porvoosta Helsingin Messukeskukseen ja American Car Show -näyttelyyn. Nyt kaikki on valmiina kesää varten niin, ettei Mercurya tarvitse kuin tankata ja ajaa.

Purple Haze – Mercury Coupe Kustom

Käyttöautoksi

Salosen Mercury on näyttelytasoisesta viimeistelystään huolimatta tulossa käyttöautoksi. Sillä tullaan ajamaan kesän aikana useisiin autonäyttelyihin ja -tapahtumiin. Käyttöä silmällä pitäen värivalinnassakin on vältetty turhaa erikoisuutta ja päädytty suoraan värikartasta löytyvään sävyyn, ihan siltä varalta että jos jotain sattuu niin pystytään korjaamaan.

Purple Haze – Mercury Coupe Kustom

Virve Salonen kertoo pitävänsä monenlaisista autoista mutta sellaisia automalleja jonka hän todella haluaa, on vähän. Ja tämä Mercury on yksi niistä. Eikä mallin harvinaisuus ole suinkaan vähäisin syy tähän mielenkiintoon.
– Luulen tietäväni kaikki Suomessa olevat ’39 Mercuryt, toteaa Salonen.

Auton Purple Haze -nimi tulee Jimi Hendrixin biisin mukaan.
– En ollut miettinyt kovin tarkkaan mistä Hendrix biisissään laulaa. Mutta sekin selvisi myöhemmin, kun sosiaalisessa mediassa kuvia julkaistessaan käytti auton Purple Haze -nimeä.

Purple Haze – Mercury Coupe Kustom

Mutta miksi tässä jutussa ei ole kuvia auton sisätiloista tai miksi konehuonetta tai tavarasäiliön kantta ei ole avattu kuvaamista varten? Vastaus löytyy pitkän linjan autoharrastajan täydellisyyden tavoittelusta.
– Sinne on tulossa vielä joitakin muutoksia ja viimeistelyjä, eikä puolivalmista työtä näytetä hulluille eikä herroille.

Teksti ja kuvat: Janne Huhtala

Jaa artikkeli

Keskustelu

Kaikki koeajot

Uusimmat