Citroën Grand C4 Spacetourer

Ajoneuvot Uutinen 25.4.2022

Ranskalaisen tila-auton grande finale – nyt menetämme Citroën Grand C4 Spacetourerinkin

Ranskalainen tila-auto oli aikanaan automaailmassa vahva käsite, mutta niin vain sukupuutto on nyt senkin korjannut pois tuotantolinjoilta.

Tila-autojen joukkosukupuutto on oikeastaan osa yleistä kehitystä, jossa vakiintuneet autoluokat alkavat pikku hiljaa korvautua uusilla, risteytystyyppisillä ratkaisuilla, useimmiten vahvan crossover-henkisillä sellaisilla. Näin tila-autotkin – myös ranskalaiset – on nyt upotettu erilaisiin crossover-malleihin. Pieni esimerkki tästä voisi olla Citroën C3 Aircross, vähän suurempi puolestaan Peugeot 5008.

Citroën Grand C4 Spacetourer

Tätä jäämme kaipaamaan – tilaa, avaruutta ja mukavuutta joka sentti, jokaiselle matkustajalle.

Mutta eihän siitä mihinkään pääse, että perinteisessä mielessä ranskalainen tila-auto on nyt käytännössä kuollut käsite. Poissa ovat Renault Espace ja Scenic, kuten myös Peugeotin tilaihmeet ja kaikki niin omaleimaiset Citroënin Picassot, eurovanitkin jo aikoja sitten. Viimeinen linnake, Citroën Grand C4 Spacetourer lähtee luotamme heinäkuussa.

Citroën Grand C4 Picasso

Omaa sukua Picasso

Kun seitsenpaikkainen Grand C4 tuli markkinoille vuonna 2014, oli sillä vierellään viisipaikkainen sisar ja mallinimenään Grand C4 Picasso. Edesmenneen espanjalaisneron mukaan nimettyjä omaperäisiä tila-Sitikoita ehti olla markkinoilla useita, mutta tämä toisen sukupolven Grand C4 oli niistä viimeinen. Viisipaikkainen versio lähti mallistosta kolmisen vuotta sitten, ja Picasson signeeraus putosi takaluukusta pois jo vuonna 2018. Citroënin mukaan nimi aiheutti epätoivotun ”aukon keski- ja suurikokoisten tila-autojen välille”. Uusi nimi Spacetourer yhdisti sitten paremmin aiemmat C4 Picassot eli sittemmin kutsutut C4 Spacetourerit paremmin isoon, yhdeksänpaikkaiseen ja pakettiautopohjaiseen Spacetoureriin, jonka pakettiautomaisuutta kenties haluttiin vähentää assosioimalla se nimen kautta osaksi henkilöautomallistoa.

Citroën Grand C4 Spacetourer

Grand C4 Spacetourer poistuu Espanjan tuotantolinjoilta heinäkuussa. Pienempi pakettiautopohjainen ë-Berlingo, yhdeksänpaikkainen Spacetourer sekä ainakin jossain määrin crossover C5 Aircross pitävät jatkossa yllä tila-autojen lippua Citroënin mallistossa yllä. Mikään näistä ei kuitenkaan sanan varsinaisessa merkityksessä korvaa aitoa ranskalaista tila-autoa.

Jaa artikkeli

Valmistajalta: Citroën

Kaikki koeajot

Uusimmat