Ajoneuvot Koeajo Pyöräily 25.8.2023

Sähköpyörän koeajo: KTM Machina Multi 10v – Lapset tarakalle ja tarhaan!

KTM Machina Multi -tavarapyörän käyttömahdollisuudet ovat rajattomat. Hyvää: Ajoasento, ketteryys, kantokyky, sähkömoottorin toiminta. Huonoa: Ei iskuvaimennusta.

Kun Kotarin Machina Multi -pyörän näkee ensimmäistä kertaa, pyörästä tulee mieleen kuva, jossa siihen on laitettu sekä etutarakalle että takatarakalle lasten turvaistuimet. Perheen isän tai äidin päivä käynnistyy sillä, että pyörällä sotketaan ensin tarhaan ja sieltä töihin. Ja sama toisinpäin työpäivän päätteeksi.

Yksi kysymysmerkki on tietysti se, että mahtaako perheen pienimmillä tulla kiistaa siitä, kumpi saa istua etutarakalla ja kumpi joutuu takatarakalle? Voisi kuvitella, että etutarakka on se parempi paikka istua, kun siitä näkee hyvin eikä keskellä polkevan aikuisen selkä ole peittämässä näkyvyyttä maisemien ihailuun.

Mutta koko ”orkesterin” kuskaaminen KTM:llä on mahdollista, sillä KTM Machina Multi -pyörän kumpikin tarakka on tehty kestämään 20 kiloa kuormaa. Tämä tarkoittaa sitä, että koko pyörän kantavuus täytyy olla myös paljon – ja onhan se, peräti 170 kiloa. Kovin monissa sähköpyörissä kantavuutta ei ole näin paljoa.

Unisex-runko sopii monen kokoisille

KTM Machina Multi on myös suunniteltu siten, että siinä on niin sanottu unisex-runko, eli pyörä sopii hyvin erikokoisille kuljettajille. Pyörä on myös matala, jolloin sen painopiste on valmiiksi alhaalla – ja pyörä pysyy ajettavana vaikka sen päälle lastaisikin hieman ”elävää massaa” eli lapset.

KTM Machina Multi on erittäin mukava ja jopa hauska pyörä ajaa, sillä se on myös todella ketterä liikkeissään. Machina Multi taittuu helposti katujen risteyksiin ja sitä on matalan painopisteensä vuoksi juuri helppo hallita painon siirrolla. Kun pyörään lyödään painoa päälle, käsiteltävyys ja ketteryys on tietysti tarpeen.

Pyörä on kaikin puolin miellyttävä ajaa, mutta kanttikivetysten ylitykset tärskäyttävät hieman. Tulee mieleen, että jos Machina Multissa olisi vielä pienen pienet jousitukset sekä etu- että takapäässä, se olisi vieläkin mukavampi ajaa kuorman kanssa. Tällöin myös kuormana olevat nauttisivat enemmän. Silloin toki pyörän hinta noususi lisää, nyt hinta on vain karvan yli 4 000 euroa, jolloin pyörä on mahdollista saada verovapaasti työsuhdepyöräedun kautta.

Machina Multissa on myös järeä voimansiirto, eli pyörällä voisi ihan hyvin kuvitella kuljettavansa lapsia hoitoon ja takaisin. Pyörän voimansiirto on rakennettu äänettömän Boschin Performance Gen.3 -moottorin ympärille. Sähkömoottorin 65 newtonmetrin huippuvääntö riittää erinomaisesti pyörän tarpeisiin. Välityksiä on 10 ja ne vaihtuvat myös luotettavalla Shimano Deore -vaihteistolla.

Jos haluaa Machina Multilta vieläkin järeämpää ja luotettavampaa voimansiirtoa, niin KTM Machina Multi on saatavilla myös Urban-mallina, jossa voimansiirto on Shimanon 5-vaihteinen napavaihteisto sekä hihnaveto. Hihnaveto on käytännössä huoltovapaa ja napavaihteisto on perinteisesti ollut myös luotettava. Vaihteisto napavaihteistossa on navan sisällä, joka tarkoittaa myös sitä, että sen sekä kolhuilta että säältä suojassa. Urban-malli maksaa 400 euroa koeajossa ollutta versiota enemmän.

Machina Multissa on myös tehokkaat jarrut, joka on tietysti äärimmäisen hyvä asia, silloin kun pyörän kyydissä ovat ne kaikkein kalleimmat.  Edessä ja takana pyörässä on nelisylinteriset tehokkaat Shimanot, jotta pysähtymisvoimaa taataan, silloin kun lastia on kyydissä. Jarruratkaisu pyörässä vaikuttaa ihan perustellulta, mutta kuitenkin sellaiselta, että pyörän hinta saadaan pidettyä kurissa.

Runsaasti kuormausmahdollisuuksia

Machina Multin runko on myös suunniteltu siten, että sen rungon sisään mahtuu kankainen peräti viisi litraa vetävä runkolaukku. Pienet kauppaostokset onnistuvat vaikka työmatkalla eikä tarvitse esimerkiksi reppua kuljettaa mukana. Akku pyörässä on siis siirretty normaalilta paikalta alaputkesta satulaputken taakse ja näin runkolaukulle on vapautunut tila. Tämä on varsin nerokasta suunnittelua.

KTM Machina Multi on muutenkin suunniteltu siten, että pyörässä on paljon erilaisia kiinnityspisteitä. Pyörän tarakat ovat myös Eurobox-yhteensopivat ja pyörään saa muun muassa Racktime-merkin tarakkalaukut ja muut kuljetuskorit ja -laukut kätevästi kiinni Racktimen Snap It 2.0 -järjestelmän avulla. KTM Machina Multissa on myös kiinteä lukko.

Turvallisuutta tuovat kiinteät valot sekä edessä että takana – ei tarvitse etsiä erikseen niitä pyörän valoja, silloin kun lapsia lähtee kiireessä viemään hämärässä syysaamussa päiväkotiin.

KTM Machina Multi on erinomainen tavarapyöränä – ja mikä parasta, se on myös erittäin hyvä pyörä ajaa – se on melko varmasti yksi markkinoiden parhaista tavarapyöristä. Hyvä ajettavuus ja tavarapyörä kohtaavat Kotarissa täydellisesti.

Mikä parasta KTM Machina Multi ei ole edes kovin kallis pyörä, vaikka se on pyörä, joka on suunniteltu selkeästi tarpeeseen. Tällaisella pyörällä kun olisi helppo myös rahastaa.

Teksti ja kuvat Manu Tuppurainen

KTM Machina Multi 10v

Hinta: 4 099 €
Paino: 25,9 kg
Runko: Alumiini
Rungon koko: Yksi koko, unisex, 46 cm
Etuhaarukka: Alumiini
Ohjaustanko: Ergotec Riserbar 50-780 mm
Jarrut: Shimano MT420 4-Piston 180 mm edessä ja takana.
Vaihteisto: Shimano Deore M5130-10 LG shadow+, Shimano Deore M5130-10 LG display -vipu, Shimano LG600-10 / 11-43 -rataspakka
Kampisarja: KTM E-LINE BNI 170 mm Q16
Ketju: Shimano LG500
Istuin: Selle Royal Essenza EPTech, KTM COMP II 34.9 / 350 mm -istuinkannatin
Rengaskoko: 24”

Vanteet: KTM Line Ryde Andra29 36H 507x29C
Renkaat: Continental Air King Reflex
Sähkömoottori: Bosch Performance Gen.3, 65 Nm
Akku: Bosch Powerpack 500 Wh
Takuu: Rungolla viisi vuotta, muilla osilla kaksi vuotta

Edit: 19.9.2023 Korjattu tieto pyörän jarruista.

Jaa artikkeli

Kaikki koeajot

Uusimmat