Ajoneuvot | Tekniikka | Uutinen | 25.3.2020

Tekniikasta apua havainnointiin – Mercedes-Benz Actros vaihtaa peilit kameroihin

Kamerapeilien kerrotaan parantavan havaittavuutta etu- ja takaviistoon.

Jaa artikkeli

Mercedes-Benz kertoo uuden Actros-mallin luottavan perinteisten peilien sijaan kamerateknologiaan. Yhtiön yllättävästi MirrorCamiksi nimitettyy teknologia korvaa perinteiset A-pilarien peilit katonrajaan asennetuilla kameroilla ja suurehkoilla näytöillä A-pilareissa.

Muutosta perustellaan paremmalla näkyvyydellä sekä aerodynaamisen parannuksen tuomalla polttoaineensäästöllä – 1,5 prosenttia matalampi kulutus ei kuulosta paljolta, mutta säästöä sekin on.

Pienempi katve

Mercedes-Benz kamerapeili

Mercedes-Benzin havainnekuva perinteisen peilin näkymästä.

Yhtiö kertoo tiedotteessa ohjaamon suurten peilien aiheuttaneen melkoisen katveen tuulilasin pilarien ulkopuolille, joka haittaa etenkin risteyksissä ja tiukoissa mutkissa. Toiseksi yhtiön mukaan tiukemmissa kaarteissa yhdistelmän perää saattaa olla vaikea nähdä perinteisistä peileistä.

Mercedes-Benz kamerapeili

Yllä oleva tilanne virtuaalipeilien kanssa.

MirrorCamin kerrotaan korjaavan kaikki nämä ongelmat: peilien poisto kaventaa katvetta etuviistoon, ja MirrorCam osaa kääntää kameraa sisäkurvia kohti, jotta yhdistelmän perä pysyy aina näkyvissä. Järjestelmän kerrotaan toimivan automaattisesti modernien puoliperävaunujen kanssa, mutta kääntymistä voi hallita myös käsin.

Yön ja lian ongelmat selätetty

Mercedes-Benzin mukaan kuvaan piirtyvät apuviivat auttavat hahmottamaan puoliperävaunun ympärillä olevaa tilaa, ja nykyaikaisen kamerateknologian ansiosta niiden kerrotaan tarjoavan myös peiliä parempi kuva pimeässä. Häikäisynkään ei kerrota enää olevan ongelma. Saksalaiset kertovat myös lian ja vesisateen olevan taaksejäänyttä aikaa, kiitos lipan alle sijoitetun kameran ja linssin erikoispinnoitteen.

Henkilöautopuolella vastaavaa teknologiaa tarjoavat esimerkiksi Audi ja Lexus. Moottorin koeajossa Audi E-Tronin lisävarusteiset virtuaalipeilit eivät tuntuneet kovin hyödyllisiltä, pienen ja alas sijoitetun näytön vuoksi perinteinen teknologia tuntui tarjoavan paremman ja luonnollisemman näkyvyyden takaviistoon. Mercedes-Benz Actrosissa kameranäytön sijainti suoraan A-pilarissa vaikuttaa luonnollisemmalta, ja kenties ajoneuvoyhdistelmässä hyödytkin ovat paljon suuremmat kuin henkilöautossa.

Jaa artikkeli

Keskustelu