Ajoneuvot | Uutinen | 27.4.2018

Tervetuloa Suomeen, Ford GT

Huippuharvinaista Fordin lippulaivaa valmistetaan vain 250 autoa vuodessa.

Jaa artikkeli

Sanotaan, että jokaisesta maailmassa valmistetusta automallista vähintään yksi kappale on Suomessa. Legenda ei toki pidä paikkaansa, mutta nyt ollaan yhtä askelta lähempänä totuutta: Suomessa on nyt yksi kappale tuoreinta Ford GT -superautoa.

Historiaa kunnioittaviin Gulfin väreihin teipattu uutuus ei ole tavallinen Ford: autoa tehdään vain 250 kappaletta vuodessa, ja Ford valitsee ehdokkaista omistajiksi kelpaavat.

Suomen GT menee tosiharrastajalle. US Parts Oy:n toimitusjohtaja Ilkka Ruoppa omistaa myös vuosimallin 2005 Ford GT:n, senkin Gulfin väreissä. Auton valmistusnumero on 32.

Suomen päästöpohjainen autovero ei GT:n kaltaista herkkua kovin hellästi kohtele. Jos auto päätetään rekisteröidä Suomeen, nousee verollinen hinta jonnekin miljoonan toiselle puolelle.

Ford GT

Tuplaturboahdettu V6-moottori on asennettu auton keskelle pitkittäin.

Voitokas kunnianosoitus

Kuten sanottua, kyse ei ole ihan tavallisesta Fordista. GT:n sydän katsoo tulevaisuuteen: V8:n sijaan voimanlähteenä on tuplaturboahdettu 3,5-litrainen V6-moottori, joka kehittää 656 hevosvoimaa. Uusi GT kehitettiin alkujaan kilpa-autoksi juhlistamaan Fordin vuoden 1966 Le Mansin 1-2-3 -voiton 50-juhlaa. Temppu onnistui, sillä auto voitti vuoden 2016 Le Mansin GTE-luokan.

Ford GT

Näyttävä ulkokuori on upea yhdistelmä moderniutta ja viitteitä alkuperäiseen GT40-malliin. Huimin yksityiskohta on holvikaarimaisten C-pilarien alle rakennettu ilmakanava, josta voisi melkein ryömiä läpi. Pinta kätkee hiilikuitumonokokin yhdistettynä keulan ja perän alumiinisiin apurunkoihin. Jousitus on motorsport-henkeen toteutettu työntötangoin. Painoa on säästetty kaikessa, esimerkiksi tuulilasi on älypuhelimista tuttua Gorilla-lasia: vahvemman materiaalin ansiosta lasi on voitu tehdä ohuemmaksi ja keveämmäksi lujuudesta tinkimättä. Auton paino on vain 1385 kilogrammaa.

Erinomaisen teho-paino –suhteen ansiosta 0–100 km/h taittuu valmistajan mukaan 2,8 sekunnissa. Kiihtyvyyden kerrotaan pysähtyvän vasta lukemassa 347 km/h.

Ford GT

Käyttöohjekirja on suomeksi, tottakai.

Jaa artikkeli

Keskustelu