Ajoneuvot | Uutinen | 14.5.2017

Toyota varautuu myrskypilviin – ”Vihaan häviämistä”

Kasvaneet kulut ja valuuttakurssien vaihtelu ovat saaneet Akio Toyodan varautumaan huonoihin aikoihin.

Jaa artikkeli

Japanilainen autojätti Toyota julkisti vuosituloksensa tällä viikolla, ja vaikka yhtiöllä menee sinänsä mainiosti, katkesi sen parin vuoden kasvukausi loppuvuoden harmistuksiin. Kasvaneet kulut ja valuuttakurssiheilahtelut leikkasivat viimeisen neljänneksen voitoista peräti 20%. Nettotuloksessa takkiin tuli 6,6%. Molemmat riittivät painamaan vuosituloksen edellisvuotta heikommaksi. Koko vuoden tuloksessa liikevoitto putosi 30% 23,53 miljardiin euroon, nettotuloksen vajotessa 21% 19,07 miljardiin euroon. Liikevaihto laski 2,8 prosenttia 151,9 miljardiin euroon.

Muutokset asettavat alavireen myös Toyotan alkavalle tilivuodelle, pääjohtaja Akio Toyodan (kuvassa) varautuessa pahimpaan.

– Minulla on vahva tunne kriisistä siitä, suoritammeko autonvalmistusta asiakkaan perspektiivistä kaikissa Toyotan toimipisteissä alkaen kehityksestä, tuotannosta, hankinnasta ja myynnistä aina hallintatasoille, pääjohtaja maalaili.

– Urheilussa kaksi perättäistä tappiovuotta olisi häviöputki. Vihaan häviämistä, Toyoda summasi perheyrityksensä näkymiä.

Samalla Toyota varoitti tilikauden 2018 näkymistä, autojätin odottaessa 20 prosentin menetystä liikevoitossa ja 18 prosentilla pienentyvää nettotulosta. Automyynnin toimitusten se arvioi pysyvän paikoillaan 10,25 miljoonassa autossa. Negatiivisten kasvunäkymien taustalta löytyvät kasvaneet työvoimakulut, suuremmat kannustimet ja tuotantolaitosten kiihdytetyt investoinnit.

Toyodan mukaan yhtiö on edistynyt isoin askelin uuden modulaarisen TNGA-alustarakenteen hyödyntämisessä. Priuksesta, C-HR:stä ja Yhdysvaltain markkinoilla nähtävästä Camrystä tuttu rakenne ei kuitenkaan yksistään riitä kilpailuedun saavuttamiseen. Myös tehtaiden uudelleenorganisointi TNGA-tuotantoon vie aikaa ja resursseja.

– Mitä tulee aina vain parempien autojen rakentamiseen fiksuilla tavoilla, on selvää, että vielä voi parantaa, Toyoda kommentoi autojätin tänä vuonna jatkuvaa uudelleenjärjestelyprosessia. Viime vuonna Toyota hajautti toimintoja itsenäisempiin tytäryhtiöihin, mutta muutosten vaikutukset eivät näy hetkessä.

Lähde ja kuva: Toyota

 

Jaa artikkeli

Keskustelu