9.4.2021

Vety tankkiin ja jakelukierrokselle: Peugeot, Citroën ja Opel mukaan polttokennoihin

Stellantis vety vetypolttokenno pakettiauto hyötyajoneuvo Opel Peugeot Citroën lataushybridi

Muutaman hiljaisen vuoden jälkeen vety on jälleen palannut osaksi autonvalmistajien suunnitelmia. Stellantis-konsernin merkit Peugeot, Citroën ja Opel esittelivät nyt vetysuunnitelmiaan hyötyajoneuvokärjellä.

Uunituore Stellantis-automerkkiryhmä ilmoitti olevansa jälleen kiinnostunut vedystä ja vetypolttokennoista. Aiemman PSA-jengin, eli Peugeotin, Citroënin ja Opelin, vetämä projekti tuo markkinoille vetypolttokennoon perustuvat versiot Citroën Jumpystä, Peugeot Expertistä ja Opel Vivarosta. Tarkoitus on samalla rummuttaa teknologiaa lähivuosina myös muihin autoluokkiin, automalleihin ja Stellantiksen merkkeihin, samalla kun autojätti avittaa kansallisia toimijoita Euroopassa vetyjakeluverkoston suhteen.

PSA-ryhmän ja Fiat Chrysler Automobilesin Stellantis on kokeillut erilaisia vetyprojekteja yhteenliittymän eri puolilla vuosien ja vuosikymmenten varrella.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Rüsselsheimin projekti

Vetypanostuksen kärkenä Stellantiksessa on nyt Opel, jonka Rüsselsheimin tiloissa sijaitsee Stellantiksen polttokenno-osaamiskeskus. Hankkeen yhteistyökumppaneina ovat Faurecia ja Symbio. Samalla on kuitenkin huomioitu konsernin osana oleminen, sillä vetyversioiden komponentteja ja perusrakenteita on lainattu muualta mallistosta.

Stellantikselta perustellaan mielenkiintoista vetyratkaisua hyvin. Monet vetypolttokennoautot luottavat joko pienitehoiseen polttokennoon, joka lataa kookasta akkua toimintamatkan pidentämiseksi, tai suureen polttokennoon ja pieneen akkuun, jotta vedystä saadaan voimalinjan tarvitsema teho kaikissa tilanteissa.

Stellantis kutsuu omaa ratkaisuaan "keskitehoiseksi", jossa ajoakku on lataushybridimallistosta lainattu 10,5 kilowattitunnin akku (noin 50 km toimintamatkaa). Akku voidaan myös ladata perinteisen lataushybridin tapaan (maks. 11 kW, latausaika parhaimmillaan yksi tunti), joten jos sähköä on helposti saatavilla esimerkiksi taukojen tai yön aikana, ei vetyä tarvitse käyttää heti. Vetylataushybridin ideaa tutki aiemmin muun muassa Mercedes-Benz.

Stellantis vety vetypolttokenno pakettiauto hyötyajoneuvo Opel Peugeot Citroën lataushybridi

PEM-tyypin polttokenno on teholtaan 45 kilowattia, joten myös sen teho riittää yksin maantieajoon ajoakun ollessa tyhjä. Useimmissa ajotilanteissa se kykenee myös akun lataamiseen samaan aikaan. Järjesetelmän huipputeho saadaan ottamalla sähköä sekä ajoakusta että vetypolttokennosta.

Järjestelmä on suunniteltu niin, että liikkellelähtö toteutuu ajoakun turvin ja vetypolttokennoa herätetään mukaan toimintaan tasanopeudella ajettaessa. Ajoakku mahdollistaa myös energian talteenoton jarrutuksissa. Täyteen tankattuna ja ladattuna pakettiautoille kerrotaan toimintamatkaksi yli 400 kilometriä (WLTP).

Stellantiksen mukaan voimalinjan toimintalämpötila on -20°C:stä +45°C saakka.

Pakettiautokärjellä

Ensimmäisenä vetymallistoon saapuvat Citroën Jumpy, Opel Vivaro ja Peugeot Expert. Stellantis on toteuttanut vetyversion asentamalla 700 barin vetysäiliöt (4,4 kg/120 litraa) samoihin kiinnikkeisiin auton pohjaan, kuin mihin täyssähköversiossa asennettaisiin ajoakku. Vetysäiliöiden tankkausaika on kolme minuuttia.

https://www.youtube.com/watch?v=Rd8jAFI8ZBI

Helppouden lisäksi ratkaisu antaa pakettiautojen vetyversioille kantavuudeksi 1 100 kilogrammaa ja vetokyvyksi 1 000 kg. Tarjolla on keskipitkä (5,3 m³) ja pitkä versio (6,1m³) perusmalleista.

Pakettiautot valmistetaan Opelin Special Vehicles -työpajalla Rüsselsheimissa piensarjoina. Stellantis tavoittelee valmistuksen alkamista vielä vuoden loppuun mennessä.

Etuakselille sijoitetun sähkömoottorin teho on 100 kilowattia ja sen vääntö on 260 newtonmetriä. Nopeusennätyksiä ei pakulla rikota, sillä 0–100 km/h vie 15 sekuntia ja huippunopeus on 130 km/h, mutta suoritusarvot riittävät mainiosti arkiliikenteessä pysymiseen.

Stellantis vety vetypolttokenno pakettiauto hyötyajoneuvo Opel Peugeot Citroën lataushybridi

Peugeotin, Opelin ja Citroënin versiot vetypakusta saapuvat yritysmyyntiin loppuvuodesta Euroopassa. Nyt ei muuta kuin puuhaamaan Suomeen vetytankkausasemaa tai kahta.

Lähde ja kuvat: Stellantis, Opel

Lisää aiheesta

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat