2.3.2016

Aston Martin DB11 – korunkaunis uusklassinen GT

Aston Martin DB11

Brittivalmistajan uutuus on kaunis esimerkki evoluutiosta.

Jos Aston Martin DB11 näyttää jo valmiiksi tutulta, ei ihme. Perinteikäs brittivalmistaja on jo vuosikausia suosinut muotoilussaan "jos se ei ole rikki, ei korjata sitä" -filosofiaa, koko malliston näyttäessä osapuilleen samalta veistokselta. DB11 on kuitenkin ensimmäinen uusi DB-malli yli vuosikymmeneen, DB10:n jäädessä James Bondin virka-autoksi. Samalla DB11 on näkemys siitä, miltä DB-mallisarja näyttää vuonna 1913 perustetun valmistajan toisella vuosisadalla.

Aston Martin DB11

Keulalla suurin muutos ovat led-valot, joiden myötä valojen muotoilu on aiempaa vapaampaa. Myös keulamaskia on viritetty uuteen uskoon. Eräs merkittävimmistä muutoksista on silti sisäinen, sillä koko keula toimii yhtenä konepeltinä, aueten auton etuosaa kohti. Rakenteella saatiin yhdistettyä sekä jalankulkijoiden törmäysturvallisuus että Astonin vaatimat tiukat toleranssit.

Aston Martin DB11

Kylkilinjassa DB11 alkaa jo erottautua voimakkaammin. DB9-aikakauden Aston Martinien kylkilija oli melko suora, DB11:n saadessa selvästi enemmän kurvikkuutta erityisesti auton takaosaa kohti. Samalla korostuu yhtenä kaarena toteutettu katon muoto. Auton takaosassa uusi spoilerirakenne on muotoiltu antamaan perälle erikoinen pokkaus sekä terävämmät takavalot. Aston itse kutsuu uutta spoilerirakennetta nimellä AeroBlade, nimittäen sitä "virtuaaliseksi spoileriksi". Käytännössä C-pilariin yhdistetyt ilmanottoaukot ohjaavat ilman ulos vasta spoilerista, ilmavirran painaessa perää kiinni tiehen erityisesti suurilla nopeuksilla.

Aston Martin DB11

Myös sisäinen kauneus on kehittynyt hiljalleen eteenpäin. Aston Martinin pelättiin hylkäävän yhtiön rakastetut V12-moottorit kiristyvien ympäristömääräysten myötä, mutta vanhalla koiralla on vielä pari temppua jäljellä. Nyt 5,2-litrainen V12 on saanut jatkokseen kaksi turboahdinta. Paremman kaasuvasteen nimissä DB11 luottaa ilmasta nesteeseen tapahtuvaan välijäähdytykseen. Uudet suoritusarvot ovatkin 600 hevosvoimaa (447 kW) 6 500 minuuttikierroksella, maksimiväännön ollessa 700 newtonmetriä aina 1 500 kierroksesta 5 000 kierrokseen. ZF:n valmistama kahdeksanvaihteinen automaatti on asennettu taka-akselin yhteyteen. Mekaaninen tasauspyörästön lukko on sovitettu osittain samaan vaihteiston kanssa pienemmän rakenteen nimissä.

4,74 metriä pitkä DB11 painaa 1770 kilogrammaa ennen nesteitä. 2+2 -paikkainen grand tourer singahtaakin 0–100 km/h kunnioitettavassa 3,9 sekunnissa, huippunopeuden ollessa 322 km/h. Painojakauma on melkoisen herkullinen 51% eteen, 49% taakse.

Aston Martin DB11

Sisällä Aston Martin luottaa yhteistyöhönsä Daimlerin kanssa. Astonin kauniit mittarit ovat tehneet tilaa 12 tuuman TFT-näytölle, keskikonsolin saadessa kahdeksan tuuman viihdenäytön. Mittaristo, viihdejärjestelmä ja erilaiset käyttökytkimet onkin lainattu ja sovitettu Aston Martinin omaan tyyliin Mercedeksen valikoimasta. Samalla esimerkiksi pysäköintiavustimet ovat ottaneet aimo loikan nykypäivään.

Aston Martin DB11:n toimitukset alkavat loppuvuodesta 2016, Saksan suositellun jälleenmyyntihinnan ollessa 204 900 euroa.

Aston Martin DB11

Lähde ja kuvat: Aston Martin

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat