23.11.2023

DSG-vaihteisto: mitä vikoja niissä on ja onko jotkin versiot parempia kuin toiset?

Kuva Eetu Kokkonen
DSG-vaihteisto

Moottorin käytetyn Volkswagen Golfin DSG-vaihteisto kävi pajalla. Korjauksen yhteydessä haastattelimme ammattilaisia Volkswagenin kaksoiskytkinvaihteistojen vioista, niiden aiheuttajista ja ennaltaehkäisemisestä.

Aiemmassa käyttötesti käytetyllä -juttusarjan osassa kerroimme Volkswagen Golfin käyneen pajalla, jossa selvisi että auton DSG-vaihteisto olikin erittäin pienistä oireista huolimatta vikaantunut.

DSG-vaihteisto
Vikaantunut kartiorullalaakeri oli niin väljä, että sen voi jopa nähdä kuvasta.

Samalla kerroimme, että Vantaan Erikois-Auto Oy:n Veli-Matti ja Henry Sotkasiiran mukaan myös kyseiseen DQ200 -seitsenportaiseen kuivakytkinvaihteistoon kannattaisi vaihtaa öljyt, vaikkei kyseistä toimenpidettä löydykään Volkswagenin huolto-ohjelmasta.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mekatroniikkaviat yleisiä

Mekaanisen osan öljyjen lisäksi vaihteiston mekatroniikan eli elektronisen hydrauliikan puolella käytetään omia öljyjään. Myös nämä kannattaisi vaihtaa suurin piirtein samalla vaihtovälillä kuin mekaanisen puolen öljyt.

Laakerivikojen lisäksi juuri mekatroniikka on yleisimpiä – kenties jopa yleisin – DSG-vaihteistojen vikakohde. Ainakaan huoltokirjan mukaan Golfiimme ei ole tehty vielä yhtäkään mekatroniikkaremppaa, joten se lienee edessä seuraavalla tai seuraavilla omistajilla. Toisaalta nyt tehdyn muun remontin yhteydessä mekatroniikkaan vaihdettiin öljyt, mikä lisännee ongelmattomia kilometrejä.

DSG-vaihteisto
Mekatroniikan painekotelo pääsee usein kiertymään osittain auki, jonka jälkeen se hakkaa mekatroniikan lohkon halki.

Yksi pääsyy tämän vaihteiston vikoihin on erään tiedon mukaan sen voimakas tärinä. Päästösyistä moottori käy usein tuhannen kierroksen tuntumassa, mikä ravistaa vaihteistoakin melko rajusti joissakin tilanteissa. Tämä aiheuttaa niin laakeri- kuin mekatroniikkavikoja.

Aivan kuten muidenkin DSG-vaihteiston vikojen kohdalla, alkavaa mekatroniikkavikaa ei ole helppo havaita. Eräs mahdollinen näkyvä vika on öljyvuoto, joka usein johtuu haljenneesta painekotelosta. Pahentuessaan mekatroniikkavika saattaa aiheuttaa kytkimen luistamista, mikä taas ajan myötä polttaa kytkimen. Jos DSG-vaihteiston kytkinpaketti on vaihtokunnossa, kannattaa tarkastuttaa myös mekatroniikan kunto, ettei siellä piilevä vika aiheuta myös uuden kytkinsetin hajoamista.

Mekatroniikan korjaaminen ei ole kovin halpaa (irtonaisen mekatroniikan kunnostus Vantaan Erikois-Autolla kustantaa yleensä noin 700 euroa), mutta sitä ei myöskään ole jatkuva kytkimien vaihtelu. Ainakin autoa ostaessa kannattaa tutkia vuotaako vaihteisto öljyä, ja toki tämä tulee muutenkin sisällyttää ostajan tarkistuslistaan.

Vaihteistoissa on eroja

Yleisen käsityksen mukaan Golfissamme käytettävä seitsenportainen kuivakytkinvaihteisto on heikompaa tekoa kuin kuusilovinen märkäkytkinvaihteisto. Sotkasiirat ovat tästä väitteestä samaa mieltä. Yksi syy kuusiportaisten vaihteistojen vähempään vikaherkkyyteen voi olla juuri siinä, että niiden huolto-ohjelmaan kuuluu öljynvaihto.

DSG-vaihteisto
Joku oli merkeistä päätellen avannut Moottorin käytetyn Golfin vaihteiston aiemminkin.

Vaikka kuusiportaisissa DSG:issä ei juuri esiinny mekatroniikkaongelmia – tai ainakaan yhtä paljon kuin seitsenportaisissa – ensin mainituistakin löytyy omat vikansa. Näihin kuuluvat muun muassa johtosarjaviat ja kytkimen solenoidiviat. Sotkasiirat suosittelevat kuitenkin ehdottomasti hankkimaan ennemmin märkäkytkimellisellä kuusiportaisella, kuin kuivakytkimellisellä seitsenportaisella DSG:llä varustetun auton.

Vantaan Erikois-Auton miehet kuitenkin muistuttavat, että keskustelu DSG-vaihteistojen vikojen määrästä voi olla jossain määrin vinoutunutta, sillä kyseisillä vaihteistolla varustettuja autoja on Suomenkin teillä todella paljon. Suurempi autokanta tarkoittaa tietysti myös suurempaa määrää rikkinäisiä vaihteistoja. Veljesten mukaan Volkswagenin DSG-vaihteisto ei ole lajissaan edes huonoin mahdollinen, vaan eräillä valmistajilla tuntuu kertyvän autokantaan nähden vielä enemmän korjattavaa.

Ei halpaa hupia

Golfin arvoon nähden korjaustoimenpidettä ei voi kutsua edulliseksi. Tarkkaa hintaa emme vielä jutun kirjoitushetkellä tienneet, mutta kokonaishinta vaihteiston irrotukselle, kiinnitykselle, laakeroinnille, tiivistesarjoille, kytkimelle ja öljyille on parintuhannen euron luokkaa. Se on paljon auton 4 000 euron ostohintaan nähden, ja useimmat jättävät remontin jo tästä syystä tekemättä.

DSG-vaihteisto
Vaihteistoon uusittiin ennaltaehkäisevästi myös siirtäjälaakerointeja.

Tässä kohdin käsistään näppärä säästää nopeasti pitkän pennin. Kun vie korjaamolle valmiiksi irrotetun vaihteiston, hinta putoaa jo lähes 500 eurolla. Tämän jälkeen korjauksen hinta ei kuulosta enää yhtä mahdottomalta, etenkin jos auto on muuten hyvässä kunnossa.

Jos on onnistunut haalimaan itselleen hyvän yksilön, kannattaa ehdottomasti vaalia vaihteistoa sillä tärkeimmällä ja yksinkertaisimmalla huollolla, eli öljynvaihdolla. Siinä vaiheessa kun vaihteisto alkaa oireilla, on jotain jo hajonnut eikä litkujen kanssa läträäminen enää tilannetta pelasta.

Korjauksen kalliista hinnasta huolimatta olisi tuntunut haaskaukselta päättää ainoastaan 200 000 kilometriä ajetun 1.9 TDI -koneella varustetun Golfin taival näinkin pieneen vikaan. Nyt teetetyllä vaihteiston korjauksella on vieläpä vuosi takuuta, joten ehkä uskallamme nyt myydä auton seuraavalle omistajalle ilman omatunnon tuskia.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kaksoiskytkin ja kuluttajansuoja

Suomessa autoilla ajetaan pitkään, joten valmistajan virhevastuu mahdollisten mekaanisten vikojen osalta jää vuosien myötä vähäiseksi.

Vaikka osa DSG-vaihteistojen vioista johtuisikin öljynvaihdon laiminlyönnistä, esiintyy etenkin seitsenportaisessa laatikossa sen verran muita vikoja, että vaihteisto on varmasti maineensa ”ansainnut”. Käytetyn auton ostajalle harmittavaa on kuitenkin se, ettei valmistaja ole enää velvollinen kustantamaan vanhassa autossa esiintyviä vikoja.

Käytännössä autonvalmistajien ei tarvitse olla kiinnostuneita siitä, miten pitkään niiden tuotteet kestävät. Riittää, että valmistajat selviytyvät mahdollisimman edullisilla toimenpiteillä pari vuotta autojen takuuajan yli, minkä jälkeen suurin osa asiakkaista on jo vaihtanut seuraavaan autoon. Tämän jälkeen virhevastuu onkin siirtynyt auton seuraavaksi myyneelle taholle.

Kilpailu- ja kuluttajaviraston johtavan asiantuntijan Raija Marttalan mukaan käytettynä myydyissä autoissa virhevastuu on yleensä auton myyneellä liikkeellä. Autoliikkeen lisäksi valmistajan/maahantuojan osaksi virhevastuu kääntyy yleensä vain sellaisissa tapauksissa, joissa omistaja on ostanut auton uutena – eli kun auto siirtyy ensiomistajalta vaihtoautoliikkeelle, eivät valmistaja ja maahantuoja ole enää vastuussa auton virheistä seuraavalle ostajalle.

Myyjäliikkeen virhevastuun piiriin kuuluvat sellaiset viat, joiden voidaan olettaa olleen autossa kaupantekohetkellä ja jotka katsotaan virheiksi. Pelkkä vika ei vielä ole virhe, ostajan pitää varautua käytettynä ostetun auton tavanomaisesta kulumisesta aiheutuviin vikoihin piankin kaupanteon jälkeen.

Jotkut auton osat ovat kuitenkin sellaisia, joiden odotetaan kestävän koko auton eliniän. Yksi tällainen on ehdottomasti vaihteisto. Marttalan mukaan keskikokoisessa perheautossa vaihteiston voi odottaa kestävän suurin piirtein 300 000 kilometriä.

Myyjäliikkeen virhevastuu kestää koko auton eliniän: vastuuta voi olla useankin vuoden kuluttua kaupasta, jos esimerkiksi vaihteiston elinikäolettama ei ole vielä täyttynyt. Etenkin kalliiden vikojen kohdalla myyjäliikkeen puoleen kannattaa kääntyä, vaikka kaupasta olisi jo kulunut aikaa. Jos autoliike kiistää vastuunsa, voi ostaja ottaa yhteyttä kuluttajaneuvontaan.

Vaikka Volkswagenilla ei siis käytännössä ole vastuuta korjata useita vuosia vanhoja DSG-vaihteistoja, olisi ollut reilua myöntää vaihteistoissa olevan valmistusvikoja ja tulla tiettyyn kilometrimäärään asti edes hieman rahallisesti vastaan vanhemmissakin autoissa. Nyt autonomistajat ovat joutuneet kustantamaan nämä korjaukset usein itse.

Teksti ja kuvat: Eetu Kokkonen

Juttua päivitetty 30.6. klo 8.04: Tarkennettu haastateltavien mekaanikkojen suosittelevan auton hankkimista nimenomaan märkäkytkinvaiheistolla.

Artikkeli julkaistu alun perin 29.6.2021.

Lisää aiheesta

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat