23.2.2021

Halpa kesärengas lisää kulutusta lähes litran sadalla! – Moottorin kesärengastesti 2021

Kesärengastesti 2021

Tuorein rengastestimme keskittyy markkinoiden edullisimpiin kesärenkaisiin. Niistä löytyi toden teolla eroja.

Hyvät renkaat ovat tien päällä halpa henkivakuutus. Silti monelle hankintahinta on tärkeä kriteeri, ja edullisen hinnan ohella tämän päivän rengasvalinnassa korostuvat myös ympäristöä suojelevat arvot.

Testasimme kuusi erihintaista kesärengasta, jotka lähestyvät säästöä hyvin erilaisista lähtökohdista. Testirenkaista Haida HD667 ja Tigar High Performance edustavat niin sanottuja hinnat alkaen -malleja ja hankintavaiheen rahasäästöä. Mukana on myös kaksi pinnoitettua eli uusiorengasta: espanjalainen Insa Turbo Eco Evolution Plus ja suomalainen Ässä HP. Pinnoitetut renkaat tehdään vanhoille rungoille, joten suuri osa uusiorenkaasta on kierrätettyä materiaalia – ja siinä mielessä rengas on myös ympäristöystävällinen valinta.

Kesärengastesti 2021

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Premium-rengas kirittäjänä

Toista ääripäätä edustaa tulevan kevään uutuus, Nokian Hakka Green 3. Kyseessä on ekorengas, joka ei hintansa ja segmenttinsä puolesta kilpaile halvimpien kanssa, mutta omaa huomattavan matalan vierinvastuksen, ja kulutuskestävyyden kerrotaan parantuneen edeltäjästä yli 30 %. Alhainen vierinvastus kääntyy suoraan kulutussäästöksi ja sitä kautta pienemmiksi päästöiksi. Kulutuskestävyys luonnollisesti säästää rahaa, kun uusia kumeja ei tarvitse hankkia usein.

Kuudentena porukkaan valittiin Michelinin kakkosmerkki Kleber, jonka Dynaxer HP4 on hinnaltaan halvimman nelikon ja nokialaisen välissä.

Testirenkaiden hintahaitari vaihtelee kiinalaisen Haidan noin 40 euron kappalehinnasta uutuusnokialaisen hieman yli 100 euroon.

Vierintävastuksessa huimat erot

Testin suurimmat erot tulivat esiin vierintävastuksessa. Renkaiden vierintävastukset mitattiin uusina Nokian Renkaiden testilaboratorion vierintävastusrummulla, joka on hyväksytty renkaiden EU-rengasmerkintöjen mittaamiseen (ISO 28580:2018). 5–6 prosentin ero vierintävastuksessa tarkoittaa yhden prosentin lisäystä polttonesteen kulutukseen.

Kokeen tulokset selviävät oheisesta graafista: eroa parhaan ja huonoimman renkaan välille kertyi yli 15 prosenttia, eli jos auto kuluttaa esimerkiksi Hakka Green 3:lla polttoainetta 6,0 l/100 km, Insa Turboilla kulutus nousee lukemaan 6,9 l/100 km.

Kesärengastesti 2021 kulutustaulukko

Tällaista kulutuseroa voi pitää jo merkittävänä. Kun olemme aiemmissa testeissämme verranneet keskenään samaa hintaluokkaa edustavia renkaita, erot vierintävastuskokeessa ovat olleet vain muutaman prosentin luokkaa.

Rengastestin täydelliset tulokset selviävät 24.2. ilmestyvästä Moottorin numerosta 3/2021. Lehden ilmestymisen jälkeen voit lukea sen sähköisesti Lehtiluukusta.

Kesärengastesti 2021 renkaat

Testirenkaat, koko 205/55 R16

  • Haida HD667
  • Insa Turbo Eco Evolution Plus (uusiorengas)
  • Kleber Dynaxer HP4
  • Nokian Hakka Green 3
  • Tigar High Performance
  • Ässä HP (uusiorengas)

Teksti: Jussi Saarinen ja Juuso Kallioinen Kuvat ja testin toteutus: Test Finland Oy

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat