10.3.2016

Koeajo: Audi RS Q3 on turboahdettu outolintu

Audi RS Q3

Viisisylinterinen turbomoottori on erikoinen, mutta koukuttava vaihtoehto pieneen katumaasturiin. Hyvää: Moottori, äänimaailma, erikoinen konsepti. Huonoa: Kallis, vanhahtava sisusta.

Ajoittain autoteollisuus yllättää. Tarkan laskelmoinnin keskelle lipsahtaa outolintuja, kuten Audi RS Q3. Kyse on pienestä pyöreästä katumaasturista, jonka moottoritilaan on survottu luonteikas ruutitynnyri: 2,5-litrainen 340 hevosvoimainen viitoskone.

Kaiken järjen mukaan kyseessä pitäisi olla erikoisuus, jolla Audin urheilumalleista vastaavan Quattro GmbH:n työntekijät viihdyttävät itseään. Vaan ei, RS Q3 on ostettavissa lähimmästä Audi-liikkeestä noin 80 000 eurolla.

Audi RS Q3
Viitoskone on yhteinen Audi RS 3:n kanssa.

Hinta on hurja, mutta niin on autokin. 2,5-litraisen moottorin luontainen vääntö tarjoaa välittömän kiihtyvyyden. Esinäytös on nopeasti ohi, sitten turboahdin herää. Matkustamoon kantautuu voimakas henkäisy, jonka jälkeen pikkupeto on irti.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Korkeus elävöittää

Audin korkeus vain korostaa kiihtyvyyttä. Perä niiaa, pyörät lyövät tyhjää. Parin asteen pakkasessa kitkarenkain suoritetussa mittauksessa RS Q3 pinkaisi nollasta sataan kilometriin tunnissa vain 4,8 sekunnissa. Kova suoritus talviolosuhteissa.

Vieläkin kiireisemmille Audi tarjoaa Geneven autonäyttelyssä esiteltyä RS Q3 Performancea. 367 hevosvoimaan nostetuin voimavaroin satanen saavutetaan vain 4,4 sekunnissa.

Arkiajo RS Q3:lla on erittäin vaivatonta, kiitos lähes koko kierrosalueella tarjoiltavan 460 newtonmetrin väännön ja kaksoiskytkinvaihteiston. Jo alakierroksilla viitoskoneen vaimea murina säestää etenemistä. Moottori yksinkertaisesti hallitsee kokemusta.

Audi RS Q3
Ilmanottoaukot ja jarrut paljastavat menohalut. Muutoin ulkoasu on hillitty.

Korkean painopisteen vuoksi ajettavuudesta puuttuu viimeinen terävyys. Toisaalta hieman tavallista sporttia suuremmat kallistelut ja muu liikehdintä tekee kokemuksesta elävän. Peruskäytös on hieman puskevaa, mutta lumipinnalla nelivetoisen saa vaivatta luisuun. Nelivetojärjestelmä on muiden poikittaismoottoristen Audien tapaan Haldex.

Ergonomia kunnossa, vaikka ikä painaa

Levein kitkarenkain RS Q3 on yllättävän hiljainen auto, joten matkanteko maistuu. Karkeat kevätasvaltit ja urheilulliset kesärenkaat voivat muuttaa tilannetta merkittävästikin.

Audi RS Q3

RS-mallin ohjaamo on tavallisesta Q3:sta tuttu. Toisin sanoen se on todiste sekä Audin ohjaamosuunnittelun hurjasta kehitysvauhdista, että korkeatasoisesta lähtötilanteesta.

Audi RS Q3
Sisätilojen yksityiskohdat paljastavat iän.

Sisätilat tuovat mieleen merkin mallit kymmenen vuoden takaa – ei ihme, sillä vuonna 2011 ensiesitelty Q3 perustuu samaan perusratkaisuun, kuin vuonna 2003 esitelty toisen sukupolven Audi A3. Erityisesti pyöreät ilmastoinnin lämmönsäätimet tuntuvat vanhanaikaisilta. Toisaalta viimeistelyn taso on erinomainen, eikä ergonomisia puitteita ole, ellei sellaiseksi lasketa liian korkealle asennettua etuistuinta.

Audi RS Q3 on riemastuttava auto, jolle on vaikea löytää järkisyitä. Miksi nopeaa sporttia ei valitsisi matalampana ja nykyaikaisempana – esimerkiksi RS 3:na? Q3:n tilatkin ovat lähinnä välttävät. Mutta miksi järkeillä, kun kyse on 340 hevosvoimaisesta katumaasturista. Toivottavasti outolinnuille on tilaa Audin mallistossa jatkossakin.

Teksti ja kuvat: Lauri Ahtiainen

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat