18.7.2025

Koeajo: Audi A5 Sedan 2.0 TFSI e-hybrid quattro – numeroa isompi

Kuva Petri Munukka

Audi A5 korvaa A4:n – nyt myös lataushybridinä.

Perusteellisesti uudistunut Audi A5 on korvannut mallistossa myös A4:n, valitettavasti myös hinnastossa on pykälän hyppäys ylöspäin. Odotamme jännityksellä, kumpaan mallisarjaan täyssähköversio aikanaan tulee. Parillisten Audien piti olla sähköautoja ja parittomien polttomoottorisia, mutta A6 on kuitenkin jo esitelty molemmilla voimalinjoilla. A5:n korivaihtoehdot ovat viisiovinen viistoperä ja farmari, hinnastossa kuitenkin Sedan ja Avant, hintaeroa puolitoista tonnia.

Mallimerkintöjen melskeessä myös mallien tehoja kuvaavat numerot ovat poistuneet vähin äänin käytöstä, autojen voimavarat eivät välttämättä selviä peräpeiliä tutkimalla. Kaikissa A5-malleissa polttomoottori on kaksilitrainen bensiinimoottori ja vaihteisto seitsenpykäläinen kaksoiskytkinvaihteisto S-tronic. Dieselit on jätetty pois maahantuontiohjelmasta. Jos takaluukussa ei lue mitään, kyseessä on todennäköisesti etuvetoinen säysein 110 kW versio. Quattro-merkitty yksilö on luonnollisesti neliveto ja 150 kW tehoinen. Nyt tuoreimpana on joukkoon liittynyt e-hybrid, jossa nelivetoon yhdistyy sähkömoottorin tuoma lisäpotku ja mahdollisuus päästöttömään ajoon. Näiden tuoma lisähinta on kohtuullinen lataushybridien vähäisen autoveron ansiosta.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Matka-auto neljälle

A5 on kasvanut kooltaan kaikkiin suuntiin, eniten pituutta ja akseliväliä, 7 senttiä. Se on tuonut kaivattua lisäväljyyttä takapenkkiläisten polvitiloihin. Edessä ohjaamo on rakennettu tyköistuvan oloiseksi, vaikka säätövarat riittävät hujopillekin. Ajoasento on luonteva. Takanakin valittamista on vain keskipaikalla, kardaanitunneli vie jalkatilat ja istuimen korotettu muotoilu yhdessä keskeltä matalamman katon kanssa pääntilan. Tavaratila on perusmuodossaan harmillisen matala, hybridiversion suurentunut akku vie kaiken tilan kontin alta. Viisiovisuus ja muunneltavuus helpottavat lastaamista, selkänoja taittuu kolmessa osassa, neljän hengen hiihtoreissu onnistuu.

Kojelauta kaartuu kuljettajakeskeisesti, leveä kahdesta näytöstä muodostuva lasipinta hallitsee näkymää. Jos apukuski tuntee jäävänsä huomiotta, hänen eteensä on saatavilla oma kosketusnäyttö viihdetoimintoineen. Näytöt ovat kirkkaita ja grafiikaltaan teräviä, mutta personoitavia pikakuvakkeita jää kaipaamaan valikoita selaillessa. Kuskilla on kaikki oivasti ulottuvillaan, mutta lipevän kiiltävät näppäimet ratin puolissa ja ovissa vaativat totuttelua. Kiiltävää mustaa sormenjälkiä keräävää pintaa on muutenkin yllin kyllin. Vakiovarustelu sisältää olennaisen, mutta teknologiapaketti tuntuu kohtuuhintaiselta (3000 €) lukuisine mukavuus- ja turvallisuusvarusteineen.

Tehokas lataushybridi

Lataushybridivoimalinja koostuu kaksilitraisesta ahdetusta bensiinimoottorista (185 kW), seitsenvaihteisesta kaksoiskytkinvaihteistosta ja niiden väliin asennetusta sähkömoottorista (105 kW). Yhteisteho on kuitenkin ”vain” 220 kW (299 hv). Suorituskyky ei kuitenkaan tunnu ihan lukeman mukaiselta. Sähkömoottori kyllä liikuttaa autoa välittömästi ja bensiinimoottori käynnistyy ja liittyy mukaan silmänräpäyksessä, se vain tuntuu ikuisuudelta. Sport-asetuksilla moottori on paremmin hereillä ja viive vähenee. Neliveto suitsii sutaisut ja vetelyt pois. Osansa terästä vie yli kahden tonnin kasvanut paino.

Sähköllä keskikulutus on liki 20 kWh/100km, joten luvattu 108 päästötöntä kilometriä toteutuu – ainakin kesällä. Hissuttelemalla jopa 130 km onnistui. Sähkön loputtua kulutus asettuu seitsemän litran tuntumaan, samoihin hybridittömän perusmallin kanssa. Lisäteho, neliveto ja akuston paino vievät veronsa, vaikka kori onkin matala ja sutjakka muodoiltaan. Yllättäen vastoin konsernin muita uutuuksia A5 ei ole saanut pikalatausmahdollisuutta, 11 kW:lla lataus vie yli kaksi tuntia.

A5:ssä ajettavuus ja mukavuus ovat sopivassa tasapainossa. Melutaso on alhainen, vain kaikkein karkeimmat tienpinnat kantautuvat sisälle. Ohjaus on kevyen puoleinen pyöritellä kaupungissa, silti riittävän tarkka ja tunnokas mutkatielläkin. Särmempää käytöstä toivovat löytänevät säädettävän urheilualustan lisävarustelistalta.

Hyvät ja huonot puolet

  • ajettavuus
  • neliveto
  • suorituskyky
  • sähköinen toimintamatka
  • matala tavaratila
  • paino
  • hipaisukytkimet

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat