13.11.2021

Koeajo: Fiat Tipo Cross ja trendikkäät seikkailupuskurit

Fiat Tipo Cross on italialaisvalmistajan vaihtoehto maastohenkisesti maustetulle perusautolle. Perusmallista tuttuja heikkouksia korotus ja uudet puskurit eivät kuitenkaan korjaa. Hyvää: varustelu, tilat. Huonoa: ergonomia, ilmastoinnin toiminta.

Vuonna 2017 esitelty Fiat Tipo koki kevyen kasvojenkohotuksen alkuvuodesta 2021. Samassa yhteydessä mallisto täydentyi nykypäivän katumaasturihengessä muutamalla sentillä korotetulla ja seikkailupuskureilla varustetulla Fiat Tipo Cross -mallilla.

Tipo ei ole lainkaan hassumman näköinen auto. Keulaa koristaa uusi logo ja auton muodot edustavat hyvin perinteistä hatchback-luokan autoa. Cross-mallin mausteet tuovat ulkonäköön sopivasti lisää luonnetta. Mustat muovisuojat pyöräkaarissa ja hopeanharmaat muovit eri puolilla autoa eivät dominoi ilmettä liikaa. Korotusta perusmalliin verrattuna on neljä senttimetriä, mikä tekee ison eron huonokuntoisilla teillä.

Ohjaamossa kuljettajaa ovat vastassa tukevan näköinen ohjauspyörä, osittain näytöllä toteutettu mittaristo ja 7-tuumainen kosketusnäyttö keskikonsolissa. Parhaan Cross-varustelun yhteydessä näyttö on 10,25-tuumainen. Varustelun lisäksi yleisilme ja laatuvaikutelma ovat muutamia yksityiskohtia lukuun ottamatta asiallisella tasolla. Istuin ei tarjoa erityisen hyvää tukea ja valitettavasti etulaita ei tarjoa minkäänlaisia säätömahdollisuuksia. Ergonomiaa ei paranna myöskään varsin vähäiset ohjauspyörän säätövarat.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mennyttä maailmaa

Tipo tarjoaa nykypäivään melkoista eksotiikkaa, sillä auto pitää käynnistää perinteisesti avaimella. Parhaan varustetason valitsemalla autosta löytyy avaimeton lukitus ja käynnistys. Lisäksi mallistoon odotetaan automaattivaihteistoa.

Kolmisylinterinen voimanlähde hoitaa tehtävänsä asiallisesti ja äänimaailma on miellyttävän hillitty. Moottori vääntää nöyrästi jo alakierroksilta, mutta ylhäälle toivoisi hieman lisää pirteyttä. Osansa verkkaiseen tunnelmaan tuo viisiportainen vaihteisto, jonka välitykset tuntuvat pienillä vaihteilla hieman pitkiltä ja toisaalta moottoriteillä kaipaisi kuudetta pykälää kierrosten laskemiseksi.

Ajettavuutta leimaa pehmeys ja tunnottomuus. Ohjaus on tehostettu kevyeksi ja keskikonsolista löytyy entisestään vastetta keventävä City-asetus. Tuntumasta ei voi hyvällä omalla tunnolla puhua. Myös alustan toiminnassa korostuu pehmeys, mikä sopii auton luonteeseen ja tekee matkustamisesta mukavaa.

Eniten harmaita hiuksia ratin takana aiheuttaa ilmastointi. Vaikka se tarjoaa diginäytön ja automatiikan, ei kumpikaan näistä toimi nykyautojen tapaan. Lämpötilanäyttö ei tunnu löytävän lähellekään matkustamon lämpötilaa, minkä vuoksi perinteinen kylmästä lämpimään osoittava säätö johtaisi vähemmän harhaan. Esimerkiksi syksyisellä kelillä lämpötila-asetuksella 26 astetta ohjaamossa meinasi edelleen tulla viileä.

Teksti ja kuvat: Mikko Autio

Fiat Tipo Cross 1.0 MT HB Launch Edition

Hinta alkaen

23 990 €

Koeajetun auton hinta varusteineen

24 654 €

Moottori

Bensiinimoottori 999 cm³, 3 sylinteriä, ahdin, 5-v. manuaalivaihteisto, etuveto.

Teho

74 kW (100 hv), 5000 r/min

Vääntö

190 Nm (1500 r/min)

Vääntö

190 Nm (1500 r/min)

Kiihtyvyys 0–100 km/h

12,2 s

Huippunopeus

183 km/h

Kulutus l/ 100 km

WLTP-kulutus 5,7 (yhd.)

CO2-päästöt

131 g/km

Mitat

pituus 4386 mm, leveys 1802 mm, korkeus 1556 mm, akseliväli 2638 mm
Tavaratila: 440 l
Omamassa: 1335 kg

Vetokyky jarrullinen/ jarruton

1500 / 500 kg

Euro NCAP

4 tähteä

Takuu

3 vuotta / 100 000 km

Luetuimmat